
Fallende DNB-aksje kan tvinge frem rentekutt
Bare i mars falt DNB-aksjen åtte milliarder.
Presset øker mot DNB og konsernsjef Rune Bjerke.
For nå kommer rentekuttene i andre banker. Tirsdag varslet Storebrand rentekutt på flere av sine boliglån.
Også Sparebanken Vest satte samme dag ned renten. Sist uke varslet Sparebanken Midt-Norge rentenedsettelse.
– Vi mener dette er et fornuftig grep fra vår side i dag, sier Truls Nergaard, administrerende direktør i Storebrand til TV 2.
Eksperter: – DNB tvinges til å sette ned renten
Så er spørsmålet om Norges desidert største bank, DNB, vil følge etter og sette ned renten. Det tror flere analytikere som TV 2 har snakket med.
– Jeg tror at det presset som er nå og den medieoppmerksomheten som er nå, er ubehagelig for DNB. De vil sannsynligvis redusere sin rentemargin, sier Peter Warren, investeringsdirektør i Warren Capital, til TV 2.
Han får støtte av Bengt Kirkøen i Swedbank First Securities, som mener at rentemarginene nå ikke er bærekraftige over tid.
– Boliglånsmarginene er på et hyggelig nivå for bankene, sier han til TV 2.
DNB-aksjen har stupt
Mye av årsaken er aksjekursen til DNB. Aksjekursen er markedets vurdering av hvor mye banken er verdt. Den har stupt i det siste for DNBs del.
Bare i mars falt kursen tilsvarende åtte milliarder kroner.
– Det er et uttrykk for at investorene skjønner at de høye marginene og nivået på inntjeningen som er nå, ikke er mulig å opprettholde, sier Peter Warren til TV 2.
Med andre ord: Markedet forbereder seg på at Rune Bjerke skal kutte renten.
DNB: – Vil ikke si noe
Men enn så lenge: DNB sitter stille.
– Hvordan aksjekursen til DNB utvikler seg, kan ikke vi si noe om. Den er det markedet som bestemmer, sier kommunikasjonsdirektør i DNB, Thomas Midteide.
Og heller ikke tirsdag hadde DNB ønsker om å sette ned renten.
– Vi kan ikke si noe om hva vi gjør fremover i tid med prisene våre, men vi følger med i markedet hele tiden og vil være konkurransedyktig over tid - også over tid, sier Midteide til TV 2.
– DNB utnytter skattebetalerne
Men investeringsdirektør Peter Warren tenker på hjelpen bankene fikk av norske myndigheter under finanskrisen - da bankene fikk det såkalte "gullkortet" av regjeringen.
– Vi har gått fra en situasjon der skattebetalerne sto bak DNB, til en situasjon der DNB øker marginene og utnytter skattebetalerne. Takk for sist!

Bankene håver inn - nå hagler kritikken mot «spleiselaget»

Inviterte til spleiselag, fikk selv bonusfest
