Giske stiller ikke  som partilederkandidat

Trond Giske bekrefter at han ikke kommer til å ta opp kampen om å bli ny leder for Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en helg med spekulasjoner om hvem som kan bli den neste ledereren i Arbeiderpartiet, sa nestleder Helga Pedersen (41) mandag formiddag at hun ikke stiller som kandidat til ledervervet.

Nå bekrefter Trond Giske overfor TV 2 at heller ikke han er aktuell.

– Det siste vi trenger er en opprivende personstrid. Det er det politiske vi bør jobbe med og ikke krangle om posisjoner. Også har vi en annen utmerket kandidat som kan overta, sier Giske og legger til: 

– Det er ganske åpenbart at Jonas Gahr Støre er ønsket av ganske mange. Han har den erfaringen som skal til og er klar for å ta på seg den store oppgaven det er å fylle rollen etter Jens Stoltenberg. Jeg har jobbet tett sammen med Jonas gjennom åtte år i regjering og vet hva han er god for og at han er godt plantet midt i Arbeiderpartiet. 

– Stoltenberg ønsker Støre

TV 2s politiske kommentator, Stein Kåre Kristiansen, tror at Giske ikke tar opp kampen fordi han uansett vil tape mot storfavoritten.

– Giske har sett for lengst at han ikke har noe som helst mulighet til å vinne noen kamp over Jonas Gahr Støre.

Kristiansen tror også at Jens Stoltenberg vil være fornøyd med at kompisen skal fylle hans sko.

– Jeg er overhodet ikke i tvil om at Jens Stoltenberg får den etterfølgeren som han håper på og har ønsket, nemlig sin gode venn og partikollega Jonas Gahr Støre, sier Stein Kåre Kristiansen og legger til:

– Det kan nesten se ut som en plan, men det holder ikke å være kompis med Jens Stoltenberg for å bli leder av Arbeiderpartiet. Når Støre om kort tid vil bli applaudert inn i partiet er det fordi et samlet parti ønsker sterkt at han skal overta. Støre er Aps mest populære og mest beundrede politikere når Stoltenberg går av, derfor blir han valgt. 

Ny leder i juni

– Landsstyret har vedtatt å innkalle til et landsmøte lørdag 14. juni, der det skal velges ny partileder, sa avtroppende Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg på en pressekonferanse mandag formiddag.

Stoltenberg varslet fredag at han trekker seg som leder i Arbeiderpartiet etter at han samme dag ble utnevnt til ny generalsekretær i NATO.

Det ekstraordinære landsmøtet skal bare velge ny leder, mens valg til øvrige tillitsverv vil bli foretatt under det ordinære landsmøtet i 2015.

Både sentralstyret og landsstyret, som møttes mandag formiddag, har vært enige om prosessen, forteller Stoltenberg.

Stoltenberg fortsetter som partileder og parlamentarisk leder frem til 14. juni.