Arbeiderpartiet velger ny leder i juni

Avtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg sier han kommer til å savne partiet. Hans etterfølger vil bli valgt 14. juni. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Landsstyret har vedtatt å innkalle til et landsmøte lørdag 14. juni, der det skal velges ny partileder, sa avtroppende Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg på en pressekonferanse mandag formiddag.

Stoltenberg varslet fredag at han trekker seg som leder i Arbeiderpartiet etter at han samme dag ble utnevnt til ny generalsekretær i NATO.

Det ekstraordinære landsmøtet skal bare velge ny leder, mens valg til øvrige tillitsverv vil bli foretatt under det ordinære landsmøtet i 2015.

Både sentralstyret og landsstyret, som møttes mandag formiddag, har vært enige om prosessen, forteller Stoltenberg.

– Det er et svært samlet parti som er enige om hvordan vi skal håndtere den videre prosessen.

Stoltenberg fortsetter som partileder og parlamentarisk leder frem til 14. juni. 

– Men vi i partiledelsen må sette oss ned å diskutere arbeidsdeling og hvordan dette påvirker min rolle som partileder, parlamentarisk rolle og opposisjonsleder fra nå og frem til landsmøtet, sier Stoltenberg.

– Det er vondt

På vei inn til sentralstyremøtet tidligere mandag formiddag sa Stoltenberg at det hadde slått ham i helgen hvor mye han kommer til å savne Arbeiderpartiet.

– Det er vondt, nesten litt sårt, sa Stoltenberg til pressen.

Sentralstyret vil komme med en innstilling til landsstyret som møtes i Folkets Hus klokken 10.30 for å stake ut prosessen videre. Landsstyret er Aps høyeste organ mellom landsmøtene.

Pedersen ikke aktuell

Tidligere utenriksminister og helseminister Jonas Gahr Støre (53) er storfavoritt til å overta som Ap-leder etter Jens Stoltenberg.

De aller fleste peker på mannen som nå er Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann.

Nestleder Helga Pedersen (41) kommer ikke til å stille som kandidat til ledervervet.

– Jeg er valgt til å være nestleder og det er en rolle jeg trives utmerket i. Jeg kommer ikke til å stille som lederkandidat, sier Pedersen.

– Støre blir leder

Ingen kommer til å utfordre Jonas Gahr Støre når det gjelder ledervervet, tror Stein Kåre Kristiansen, politisk kommentator i TV 2.

– Han står så sterkt i partiet. Jeg kan ikke se noen i partiet som vil jeg selv så vondt at de stiller opp mot ham, sier Kristansen.

(TV 2/NTB)