– Jeg må fortelle Lincoln (3) at pappaen hans er borte

Pårørende etter MH370-tragedien forteller om smerten de føler etter å ha mistet sine kjære.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når du ser barna dine inn i øynene føler du smerten. Fordi jeg vet hva slags mann Paul var, og jeg kjenner det enorme tapet de vil lide for resten av livet, sier Danica Weeks (40).

Hennes ektemann, Paul Weeks (39) fra New Zealand, var en av de 239 passasjerene som var om bord på det savnede Malaysia Airlines-flyet. Paret har to sønner, Lincoln på tre år og Jack som kun er 11 måneder gammel.

I programmet «60 Minutes», produsert av den australske TV-kanalen «Channel 9's», snakker hun og andre pårørende etter MH370-tragedien om smerten de føler etter å ha mistet sine kjære.

– Det er så overveldende for meg, at når jeg ser på Lincoln, så må jeg fortelle ham at pappaen hans er borte, sier Danica.

Se utdrag fra «60 Minutes'» spesial om MH370-tragedien øverst

Mistet begge foreldrene

Den 24. mars konkluderte malaysiske myndigheter 24. mars med at flyet hadde styrtet sør i Det indiske hav, og ingen om bord overlevde. Likevel pågår fortsatt søket etter vrakrester – håpet er at man skal finne svar på hva som gikk galt.

Jeanette Maguire er søsteren til den savnede Cathy Lawton fra Australia, som reiste sammen med mannen sin Bob. De var begge i 50-årene.

SAVNER FORELDRENE: Amanda Lawton (t.v.) har mistet begge foreldrene. Her sammen med sin tante, Jeanette Maguire. Foto: APTN / 60 Minutes
SAVNER FORELDRENE: Amanda Lawton (t.v.) har mistet begge foreldrene. Her sammen med sin tante, Jeanette Maguire. Foto: APTN / 60 Minutes

Jeanette forteller at søsteren var nervøs i forkant av flyturen.

– Hun spurte hele tiden om hvor trygt flyselskapet var, hun visste ikke nok om dem. Vi svarte bare «de er veldig bra, noe av det beste du kan få», forteller Jeanette.

Datteren til Cathy og Bob, 27 år gamle Amanda Lawton, har mistet begge foreldrene sine.

– Det er vanskelig. Jeg sliter fortsatt med det faktum at de er borte, sier en gråtkvalt Amanda. 

«Jeg savner mammaen min sånn», skrev hun på sosiale medier da det ble konkludert med at flyet hadde styrtet.

Fikk dødsbuskap på SMS

– Da han dro, ropte Lincoln til ham: «Jeg elsker deg!». Han snudde seg, sendte oss et slengkyss, og forsvant. Og det var det siste jeg så av ham, forteller Danica Weeks om da hun tok farvel med ektemannen for siste gang.

De pårørende forteller også om hvordan det føltes å få vite at deres kjære var borte for godt – via en sms fra Malaysia Airlines.

– Du kan ikke gi opp før du har det...18 dager er lenge å gå gjennom noe sånt. Det var så smertefullt, hver dag, å ikke få noe avslutning, ingen svar, sier Danica.

Da tekstmeldingen tikket inn mistet hun telefonen i bakken. Hun visste ikke hva hun skulle gjøre.

– Jeg bare løp ut i bakgården, mens jeg skrek.