Sarpsborg og Samuel ydmyket Brann

Marerittstart for Rikard Norling da Brann ble knust i serieåpningen, mye takket være Aaron Samuel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sarpsborg-Brann 3-0

Se høydepunkter øverst i saken.

En spillesugen og god Aaron Samuel var den dominerende skikkelsen da Brann ble knust av Sarpsborg i serieåpningen.

To straffer, to mål og en målgivende fasit for Samuel som viser at han kan bli en mann å følge med på denne Tippeliga-sesongen.

– Unik spisskompetanse

Det var imidlertid ikke bare Samuel som var god for Sarpsborg. Hjemmelaget var dominerende i det meste, og var Brann overlegen på de fleste områder.

– Sarpsborg har vært sånn som jeg forventa fremover, og mye bedre bakover enn forventet. Brann har vært en gedigen skuffelse både offensivt og defensivt, sa TV 2s ekspertkommentator Egil «Drillo» Olsen etter kampen.

Han hadde også reservert en del ros for den han mente var kampens profil.

– Aaron Samuel har en spisskompetanse som er ganske unik i tippeligaen. Råsterk, gode finter, stor fart og han skapte hele veien store problemer for den bakre fireren til Brann.

Bojan Zajic fikk også en god debut med et mål og en pasning som førte til straffespark.

– Aaron og Bojan gjør det eksepsjonelt godt sammen, sier Brian Deane til TV 2.

Sarpsborg-treneren  var selvsagt fornøyd med lagets prestasjon, men var opptatt av at det var bare den første kampen i en lang sesong.

– Det er en fantastisk prestasjon av oss, men det var også et godt tidspunkt å spille mot Brann. Rikard er nettopp kommet inn og prøver å forme laget, sa Sarpsborg-trener Brian Deane.

– Trenger utvikling

Dette var den første kampen til den nye Brann-treneren Rikard Norling. Optimismen som har rådet i Bergen før kampstart får seg nok en knekk av dette resultatet.

Norling var likevel ingen slagen mann etter kampen.

– Jeg syns Sarpsborg var bedre enn oss. Vi gjorde et forsøk i andre omgang, det holdt i åtte til ti minutter inntil vi fikk en ny straffe i mot oss, men jeg kan ikke si noe på innsatsen, sier Norling til TV 2.

– Man må ta det på alvor det som skjedde i dag. Samtidig så skal man ikke gjøre det for stort. Det er min jobb å utvikle spillet og spillerne. Det behøves kan man vel si.

Vadim Demidov fikk også sin Brann-debut, og det var alt annet enn særlig vellykket. Demidov laget blant annet den ene straffen.

– Vi må være ærlig å si at vi taper 3-0 ganske fortjent. Vi får to dumme straffer i mot oss og et dumt mål. Det er heldigvis ting som er lett å rette på. Vi er et lag i utvikling, sier Demidov til TV 2.

– Vi har en fantastisk trener, som vet hva han driver med og har store  meritter, vi må tilpasse oss det. Vi bruker litt tid på det, men vi må skjerpe oss litt. Det er vi spillerne som må ta ansvaret her.

Zajic åpnet målkontoen

SCORET: Sarpsborgs Bojan Zajic jubler for 1-0 i eliteseriekampen mellom Sarpsborg og Brann på Sarpsborg stadion søndag kveld.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SCORET: Sarpsborgs Bojan Zajic jubler for 1-0 i eliteseriekampen mellom Sarpsborg og Brann på Sarpsborg stadion søndag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Bojan Zajic ga Sarpsborg ledelsen mot Brann etter drøyt 20 minutters spill. Det satte fyr på en kamp som til da hadde vært rimelig bedagelig.

Angriperen dro seg forbi to spiller og fikk skyte noenlunde upresset fra utenfor 16-meteren, og ballen rullet forbi Piotr Leciejewski i Brann-målet.

Bare noen minutter etterpå fikk Brann sin første mulighet, men etter klabb og babb fikk Claes Philipp Kronberg ryddet unna på streken. 

Bojan Zajic var på hugget i denne perioden av kampen og minuttet etter Brann-sjansen fyrte han av igjen fra skrått hold. Leciejewski fikk en hånd på ballen og slo den til hjørnespark.

Straffe nummer en

Det var hjemmelaget som skapte de fleste sjansene i første omgang, og hadde det meste av spillet.

Ti minutter før pause hadde hjemmelaget to kjempemuligheter, uten å få uttelling.

Ett minutt senere var det imidlertid klart for alle sjansers mor. Sarpsborg fikk straffespark etter at Leciejewski felte Aaron Samuel på vei gjennom. Leciejewski fikk gult kort siden Samuel var på vei bort fra mål, men Sarpsborg-spissen straffet Brann hardt.

Han tok nemlig straffen selv, og satte den sikkert i mål.

SIKKER: Sarpsborgs Aaron Samuel scorer 2-0 på straffe. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SIKKER: Sarpsborgs Aaron Samuel scorer 2-0 på straffe. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

To bytter i pausen

Alt i alt var hjemmelaget best i det meste i den første omgangen, og ledet fortjent 2-0 til tross for et par Brann-sjanser.

– Brann har vært en gedigen skuffelse, sa TV 2s ekspertkommentator Egil «Drillo» Olsen før pause.

Branns nye trener Rikard Norling var heller ikke fornøyd med sine adepter og gjorde to bytter.

Amin Askar og Kristoffer Barmen kom inn for Kristoffer Larsen og Stephane Badji. 

Straffe nummer to

De to byttene ga Brann en liten giv innledningsvis, men åtte minutter ut i andre omgang fikk Sarpsborg straffe igjen.

Vadim Demidov klippet ned Aaron Samuel, og samme mann satte inn dagens andre straffe og 3-0.

Da timen var spilt var Sarpsborg nære 4-0. Et frispark fra Ernemann gikk via muren, og Piotr Leciejewski måtte ut i full strekk for å redde ballen. Han slo ballen i stolpen, og en Brann-forsvarer fikk blokkert Dja Djédjés avslutning på returen.

Kunne scoret flere

Brann ymtet frempå med et skudd fra Huseklepp og et halvfarlig hjørnespark, men for hver gang de skapte noe, skapte Sarpsborg noe farligere. Som da Samuel og Thorarinsson med 18 minutter igjen kom alene mot en Brann-forsvarer og Leciejewski. 

Tomålsscoreren spilte til Thorarinsson som igjen løftet ballen tilbake til Samuel forbi Leciejewski, og ballen trillet i nettmaskene. Det ble avblåst for offside, noe som så ut som en tvilsom avgjørelse.

Et par langskudd fra Ibrahima Dramé og Kristoffer Barmen var alt Brann hadde å slå i bordet med de siste ti minuttene og dermed endte det med tremålsseier.

Slik startet lagene:

Sarpsborg (4-2-3-1): Kerr - Kronberg, Thømt Jensen, Heieren Hansen, Berthod - Ernemann, Thórarinsson - Dja Djédjé, Wiig, Zajic - Samuel

Brann (4-4-2): Leciejewski - Sævarsson, Demidov, Mojsov, Hanstveit - Larsen, Badji, Haugen, Skaanes - Orlov, Huseklepp