Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

RANSEKSPERT:
– Brutalt og proft

– De har gjort dette før, sier tidligere politispaner Johnny Brenna om gjerningsmennene i lørdagens gullsmedran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Oslo har ennå ingen mistenkte etter det brutale gullsmed ranet i Oslo, lørdag. 

Fire personer var involvert i ranet og ransmennene løsnet skudd på åpen gate før de flyktet i en svart fluktbil. 

– Profesjonelt 

Sjokkerte vitner til ranet, sier at ransmennene siktet våpnene sine mot vitner ute på den travle handlegaten, og at gjerningsmennene var effektive og rolige.

– Ranerne virket utrolig rolige. De var høye og kraftige, spesielt han som holdt vakt utenfor. Han kikket rolig til høyre og venstre, sa et vitne til TV2.no i går.

Ranet og flukten har blitt godt dokumentert av vitner og overvåkningsbilder. 

Tidligere politispaner og ekspert på ransmiljøer, Johnny Brenna, sier til TV 2 at ranet virket profesjonelt utført. 

– Det var lagt opp etter en profesjonell og brutal mal. Det som skjedde inne i forretningen, ute på gata og flukten vekk fulgte malen på hvordan det skal gjøres. Dette er et miljø som har gjort dette før, konkluderer Brenna. 

Fluktbilen, en svart Audi, ble funnet utbrent like etter ranet. 

– Bilene som ble benyttet er interessante. Hvor kommer de fra, hvor ble de tatt, og hvem er kjent for å stjele slike biler i Norge og Sverige? Det er dette politiet må undersøke, sier han. 

Bilen kan være en Audi RS6 trimmet til 800 hestekrefter som ble stjålet fra nordsjøarbeider Tom Olsen i Mariestad i Sverige 17. mars, ifølge Expressen GT

– Brutalt

PROFESJONELT: Johnny Brenna beskriver ranet av gullsmeden i Oslo som brutalt og profesjonelt. FOTO: LARS BARTH-HEYERDAHL / TV 2
PROFESJONELT: Johnny Brenna beskriver ranet av gullsmeden i Oslo som brutalt og profesjonelt. FOTO: LARS BARTH-HEYERDAHL / TV 2

Gullsmeden ligger i hovedinnfartsåren, bare noen hundre meter unna Grønland politistasjon. I et videoopptak TV 2 har fått tak i, kan man tydelig se og høre at en av ransmennene fyrer av et skudd på åpen gate, uten for gullsmeden. Dette bidrar til å gjøre saken mer brutal, mener Brenna. 

– De skyter for å markere seg. Dette er veien politiet bruker. De ønsker å markere styrke og vise at de er villige til å skyte. Det kan være en melding om at folk skal holde seg unna, sier Brenna.

– Ikke fra Norge 

Brenna, som blant annet var med å jakte Nokas-bakmennene, mistenker at de som står bak ranet er godt kjent for politiet.

–  Dette er nok folk fra miljøer som er godt kjent for politiet, men det er ikke så sikkert de er kjent hos det norske politiet. Det har vært flere lignende tilfeller i Sverige, sier Brenna.

På frifot

Søndag morgen har politiet i Oslo ikke kommet noe nærmere i å finne ut hvem som sto bak det dramatiske ranet. 

Vaktleder ved krimvakta i Oslo politidistrikt, Ingunn Braseth, sier til TV 2 søndag morgen at politiet foreløpig ikke har noen konkrete spor å lete etter. 

– Vi har fått inn en del tips som må jobbes med og sjekkes utover dagen. Det jobbes med  å lete etter de. Innsatsen kommer til å styrkes utover dagen, sier Braseth til TV 2. 

De fire gjerningsmennene flyktet fra stedet i en bil som ble satt i brann tre til fire minutter etter ranet som skjedde få minutter over 12 i Heimdalsgate, på Grønland i Oslo.

Politiet ønsker videre tips om mulig fluktbil ranerne kan ha brukt etter at de tente på ransbilen.