Frida (13) skulle opereres i Bergen, men det er ikke lenger lov

Bodø-jenta trodde hun skulle opereres kommende uke, men på grunn av nye retningslinjer fra departementet er operasjonen avlyst. Nå er det kun Rikshospitalet som får behandle henne, og de vil ikke operere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frida Holum (13) fra Bodø trodde hun skulle opereres kommende uke på Haukeland universitetssykehus, men det blir det ingenting av. Grunnen er nye retningslinjer om at hennes tilstand kun skal behandles ett sted i Norge, nemlig Rikshospitalet i Oslo.

13-åringen ønsker å bli operert, men det vil ikke Rikshospitalet. I stedet for operasjon sitter derfor Frida og familien hennes i Bodø og fortviler.

– Det er tydeligvis en prinsippsak og kanskje profesjonskamp. Nå får hun jo ikke operasjonen og jeg ser at det går ut over Frida, sier Anne Hansen, Fridas mor, til TV 2.

Lammelse etter fødselen

Frida har en lammelse i høyrearmen som oppstod under fødselen da fosterlyden falt og hun måtte raskt ut. Jordmoren knakk Fridas venstre arm og hennes høyre arm ble vridd.

– Den er også kortere, det ser man veldig lett, forteller Frida til TV 2 mens hun viser hva som skjedde under fødselen. 

LAMMELSE: Fridas høyre arm er også kortere enn den venstre. Foto: TV 2
LAMMELSE: Fridas høyre arm er også kortere enn den venstre. Foto: TV 2

Familien kom tidlig i kontakt med Rikshospitalet.

– De så aldri noe poeng i å operere henne, men har istedet hele tiden sagt at det er trening som hjelper, forteller mamma Anne.

Fikk tilbud fra Haukeland

Frida vokste derfor opp uten at hverken hun eller familien visste at det fantes et alternativ. Men en dag tipset en lokal lege om at Haukeland Universitetssykehus i Bergen kanskje kunne hjelpe og sendte henvisning.

Det endte med at hun ble operert høsten 2013, noe som hjalp.

Legene flyttet muskler slik at Fridas håndledd pekte riktig vei samt at armen fikk en utrotasjon slik den normalt skal ha. Planen var at Frida så skulle foreta en ny operasjon hvor tilstanden ble ytterligere forbedret, men nå har hun altså fått avslag fordi legene på Haukeland ikke lenger får lov å utføre operasjonen.

Trond Haugstvedt, Klinikkdirektør ved kirurgisk klinikk på Haukeland universitetssykehus. Foto: TV 2
Trond Haugstvedt, Klinikkdirektør ved kirurgisk klinikk på Haukeland universitetssykehus. Foto: TV 2

– Vi skulle gjerne operert Frida her, men lovgiver har sagt at det kun er ett behandlingssted i Norge for denne tilstanden, og det er på Rikshospitalet, sier Trond Haugstvedt, Klinikkdirektør ved kirurgisk klinikk på Haukeland Universitetssykehus, til TV 2.

– Vi har operert pasienter som vi etter Helse- og omsorgsdepartementets mening ikke skulle ha operert, legger han til.

Bestemt for to år siden

Det var i 2012 at departementet bestemte at kun ett sykehus skal behandle denne pasientgruppen. Hensikten er at tilbudet til pasientene skal bli bedre.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen. Foto: TV 2
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen. Foto: TV 2

– Det er svært få pasienter det dreier seg om. Nettopp derfor er det viktig at vi bruker prinsippet om at øvelse gjør mester, sier Anne Grethe Erlandsen, Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, til TV 2.

– Derfor skal det skje kun ett sted i Norge, det er det enighet om, poengterer hun. 

Rikshospitalet vil ikke operere

Men Frida har allerede vært på Rikshospitalet, sist i 2009. Det endte med at hun ikke fikk noe tilbud om operasjon da sykehuset mente annen behandling kunne hjelpe. 

– Fysioterapi og øvelser. Familien fikk instruksjoner i hvilke øvelser og vi informerte den lokale fysioterapeuten i hvordan vi mente at hun best kunne følges opp, sier Lars Eldar Myrseth, Overlege ved Ortopedisk avdeling på Rikshospitalet, til TV 2.

Frida selv forstår ikke hvorfor sykehuset i Bergen, som ønsker å hjelpe, ikke får lov. Operasjonen i neste uke er avlyst.

UFORSTÅELIG: Fridas mor, Anne Hansen, mener det er en profesjonskamp som går ut over datteren. Foto: TV 2
UFORSTÅELIG: Fridas mor, Anne Hansen, mener det er en profesjonskamp som går ut over datteren. Foto: TV 2

– Jeg gledet meg og har merket veldig forbedring etter forrige operasjon, det er litt dumt at det ikke skjer, sier Frida.

Står på sitt

Også mamma Anne synes det er dumt at hennes datter ikke får fortsette behandlingen ved Haukeland universitetssykehus. 

– Det jeg ser er at det går ut over Frida. Hvorfor kan hun ikke få lov til å gjøre den ferdig, spør hun.

I departementet ser det ikke ut til at saken vil bli løst på noen annen måte enn at Frida må forholde seg til legene på Rikshospitalet og dermed ikke få noen ytterligere operasjon.

– Men dersom man ikke er fornøyd med behandling som gis i Norge så er det mulighet å søke om en «second opinion», og det vil for eksempel Oslo universitetssykehus kunne hjelpe til med å få i utlandet, sier statssekretær Erlandsen.