REVANSJEOPPGJØR: Viswanathan Anand får sjansen til å revansjere fjorårets VM-tap mot Magnus Carlsen. Her fra duellen under Zürich Chess Challenge. Foto: Steffen Schmidt / Keystone / NTB scanpix
REVANSJEOPPGJØR: Viswanathan Anand får sjansen til å revansjere fjorårets VM-tap mot Magnus Carlsen. Her fra duellen under Zürich Chess Challenge. Foto: Steffen Schmidt / Keystone / NTB scanpix

Anand klar for ny VM-duell mot Carlsen

Viswanathan Anand (44) vant kandidatturneringen i Khanty-Mansijsk.

Trettende runde i kandidatturneringen skulle vise seg å bli avgjørende, da heller ikke Sergey Karjakin utgjorde noen trussel mot Vishwanatan Anand. Selv med én gjenstående runde, er tigeren fra Madras’ førsteplass urokkelig. Nå blir det VM-reprise!

Forhåndsfavoritt Levon Aronian måtte denne runden se seg slått av Dmitry Andreikin. Nå kjemper han om andreplassen sammen med resten av feltet – hele seks spillere ligger likt med 6,5 poeng!

Trøbbel underveis

Det gikk derimot ikke helt knirkefritt for Anand i dagens runde – underveis tydet mye på at det skulle bli en nervepirrende avslutning i Khanty-Mansijsk. Slik ble det ikke. Sergey Karjakin presset inderen under store deler av partiet, men klarte aldri å sette ballen i mål. Etter nesten seks timer og over nitti trekk, ble spillerne enige om remis. Dermed var tigeren fra Madras klar som Magnus Carlsens utfordrer.

Det var en sliten, men lykkelig Anand vi så på pressekonferansen. Etter et langt parti hvor han virkelig fikk føle på presset, antydet han stille at han ikke orket å svare på flere spørsmål. Han nølte derimot ikke med å fortelle videre om triumfen sin. 

– Jeg er veldig fornøyd, med både spillet og resultatet. Det gikk latterlig bra, smilte han.  

Og han har grunn til å være fornøyd. Inderen har spilt bedre enn hva han har gjort på flere år. Han har overrasket eksperter verden over. Han har vist at en såret tiger, er en tiger du nødig vil møte, enten du heter Levon Aronian eller Vladimir Kramnik. Eller Magnus Carlsen, for den saks skyld.

Nå er han klar til å sloss om verdenstittelen på nytt. Et kort og konsist «nei» var svaret en journalist fikk da han ymtet frempå om ikke den indiske folkehelten begynte å gå lei VM-kamper.

Overtalt av Kramnik

En enkel telefonsamtale er en nøkkelingrediens til hvorfor vi sitter igjen med Vishwanatan Anand som Magnus Carlsens utfordrer.  På pressekonferansen kunne inderen fortelle at han lenge talte på knappene om han i det hele tatt hadde tenkt å stille opp i kandidatturneringen. 

– Jeg ville føle meg bra da jeg spilte. Jeg trengte litt tid for meg selv, sa han åpenhjertig.

Videre forteller han om hvordan han skulle muntre opp Kramnik etter at stormesterkollegaen hadde tapt et nedslående parti mot Hikaru Nakamura i London. For å trøste ham ringte vår indiske venn til sin russiske rival og spurte om de skulle spise middag sammen.

– Det ble i stedet han som muntret meg opp – til å spille her! Det er en viktig grunn til at jeg sitter her i dag, fortalte han smilende. 

Hvor glad Kramnik nå er for at han overtalte den gamle ringreven til å spille er fortsatt uvisst…

Sloss om andreplassen

Selv om turneringen for Vishy Anands del er over, kjemper fortsatt resten av feltet om andreplassen og en betydelig slump penger. Etter trettende rund finner vi hele fem spillere ligger på 6,5 poeng – og delt andreplass. 

Turneringen er med andre ord ikke over enda, og vi kan enda forvente oss en god del kampsjakk i siste runde.

Fjortende runde spilles søndag, og turneringens siste partier blir Aronian – Karjakin, Anand – Svidler, Mamedyarov – Kramnik og Topalov – Andreikin.

Etter trettende runde ser tabellen ut som følger:

1. Anand 8 poeng
2. Andreikin, Kramnik, Karjakin, Aronian, Mamedjarov 6,5 poeng
7. Svidler 6 poeng
8. Topalov 5,5 poeng