KUN TRE KAN LYKKES: LSK-trener Magnus Haglund sier ganske enkelt at ikke både Per Joar Hansen (Rosenborg), Ronny Deila (Strømsgodset), Jostein Grindhaug (Haugesund), Kjell Jonevret (Viking), Rikard Norling (Brann), Tor Ole Skullerud (Molde) og Jan Jönsson (Aalesund) kan ta medalje denne sesongen. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)
KUN TRE KAN LYKKES: LSK-trener Magnus Haglund sier ganske enkelt at ikke både Per Joar Hansen (Rosenborg), Ronny Deila (Strømsgodset), Jostein Grindhaug (Haugesund), Kjell Jonevret (Viking), Rikard Norling (Brann), Tor Ole Skullerud (Molde) og Jan Jönsson (Aalesund) kan ta medalje denne sesongen. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)

«Halve Tippeligaen» går for medalje

Da blir noen grundig skuffet når sesongen er over. Men hvem?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tippeliga-sesongen 2014 starter denne helgen, og fotballelskere over hele landet kan glede seg til det som etter alle solemerker går mot nok en spennende sesong.

Både fjorårsmester Strømsgodset, hardtsatsende Molde og gullgrossisten Rosenborg lanseres som gullkandidater, mens klubber som Brann og Viking også har ambisjoner om å henge med i toppstriden.

Les også: Brann-treneren tipper Rosenborg utenfor medaljeplass

Samtidig er nok både fjorårsbronsevinner FK Haugesund og forrige sesongs 4. plasserte Aalesund også innstilt på å henge med, i tillegg til at det alltid er ett eller to lag som overrasker positivt. Start-trener Mons Ivar Mjelde var for eksempel blant dem som tippet sitt eget lag på medaljeplass tidligere i uken.

SPILL TIPPELIGA-MANAGER!

Deila tipper Godset utenfor medaljeplass
Strømsgodset-trener Ronny Deila gikk derimot så langt som å tippe sitt eget lag - den regjerende ligamesteren - utenfor medaljeplassene.

– Vi har mistet etablerte spillere, vi har aldri vært i en slik situasjon som vi er i nå. Det er viktig at vi er realistiske, men samtidig så vet vi hva som bor i oss, sier Deila.

Tidligere har mesterlag slitt i den såkalte «vanskelige andresesongen», men Deilas lag møter etter tapet av stjerner som Stefan Johansen, Ola Kamara og Adama Diomande ikke det samme forventningspresset som tidligere regjerende mestere. Han er allikevel usikker på om det er en fordel at hans lag ikke er favoritter i oppfølgersesongen.

– Det kommer an på hvor mye kvalitet det er i laget. Vi kommer til å jobbe hardt for å utvikle oss videre, både individuelt og kollektivt, så får vi se hvor bra det er i forhold til andre, forklarer han.

Les også: Norling-komplimentet som fikk Deila til å bli sprutrød

Molde-keeperen: – Godset kommer til å være der oppe
Ørjan Nyland, som vokter målet for en av Godsets konkurrenter til medaljene, mener Deila driver med taktisk spill.

– Det er nok litt taktikk. De har mistet en god del sentrale spillere fra i fjor og har også skade på en god del i oppkjøringen, så jeg skjønner jo det. Men de har lagt et bra grunnlag der nede, så de kommer til å være med der oppe, sier Molde-keeperen.

Hans nye trener Tor-Ole Skullerud fokuserer mest på at moldenserne ikke skal bli laget som ikke klarer å leve opp til spådommene om medaljeplass.

– Vi har ambisjoner om det, og jeg synes vi har bygget en stall som er kapabel, som er sterk nok og som har god dekning. Hvis vi får ut potensialet i den spillergruppa vi har, får litt marginer med oss og den typen ting, så mener jeg det er en realistisk ambisjon at vi skal være med i toppen der, sier Skullerud.

Les også: Er fotball egentlig uviktig?

HAR IKKE TENKT TIL Å SVIKTE: Alexander Søderlund under arrangementet Avspark 2014 på Ullevaal Stadion mandag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HAR IKKE TENKT TIL Å SVIKTE: Alexander Søderlund under arrangementet Avspark 2014 på Ullevaal Stadion mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Rosenborgs Alexander Søderlund har heller ikke tenkt å gi slipp på en topplassering.

– Vi har såpass mye rutine og gode spillere i laget at selv om det kan butte imot i enkelte kamper så har vi spillere som kan score mål og hindre mål, så vi skal være oppi der, forklarer spissen.

Fjorårets bronsevinner sier fem-seks lag kjemper om medalje
Jostein Grindhaug i Haugesund er ikke overrasket over at andre klubber enn hans egne bronsevinnere fra 2013 spås å ende opp med medaljene denne gangen.

– Våre sjanser er minimale. Det stemmer nok at det er en fem-seks andre som kjemper om de.

– Det samme sier Strømsgodset om egne gullambisjoner. Et spill for galleriet?

– Gjør de det? Det var nå litt defensivt av Godset synes jeg. De har alle muligheter til å ta gull nok et år. I mine øyne er de helt klart en gullkandidat. Men det er vanskelig å gå inn i en ny sesong når de har tatt gull. De skal ut i en tøff Mesterliga-kvalik, så jeg forstår godt den lille reservasjonen til Ronny Deila.

EN TROR, EN GJØR IKKE: Ronny Deila tipper eget lag utenfor medaljeplass, mens Mons Ivar Mjelde tipper sitt lag «på pallen». Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
EN TROR, EN GJØR IKKE: Ronny Deila tipper eget lag utenfor medaljeplass, mens Mons Ivar Mjelde tipper sitt lag «på pallen». Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi er litt i samme båt. Vi vokser ikke inn i evigheten. Vi får en dør i trynet før eller senere. Den kan komme for Godset og den kan komme for Haugesund, sier Grindhaug.

Les også: Derfor tar Rosenborg gull

Haugesund-treneren er allikevel optimistisk med tanke på at man skal få se et enda bedre FKH-mannskap denne sesongen.

– Du kan bli bedre og få bedre prestasjoner uten at det dermed er sagt at du får en bedre tabellplassering. Det er nok flere lag som skal bli bedre.

– Tror du det er mange som fokuserer på for mye på tabellplassering og for lite på prestasjoner og utvikling?

– Det er et godt spørsmål, og jeg skulle ønske jeg kunne blankt avvist det. Tabellen blir ofte førende for så mye mer enn bare plasseringen. Det betyr så utrolig mye for klubbens ve og vel inn mot sponsorer og supportere, og det å ha et håndfast bevis på at du er topp fem er viktig for flere av klubbene. Så da kan det kanskje gå på bekostning av utvikling av spillere, sier FKH-treneren.

Les også: RBK-Dorsin røper karrierens største nedtur

LSK vil motbevise tipsene
Ett lag det ikke stilles medaljesjanser til denne gangen, noe som er i tråd med de siste sesongene, er Lillestrøm.

– Vi er vel tippet litt på nedre halvdel. Vi har ligget mellom 11. og 14. Det er vel som følge av at vi har snakket litt om lønnskutt og ikke hatt noen spektakulære signeringer. Det er vel flere år siden man snakket om Lillestrøm egentlig. Vi har blitt tippet mellom 6. og 11. mange år i strekk, sier trener Magnus Haglund.

– Hvordan korresponderer det med egne ambisjoner?

– Ambisjonene er jo høyere enn 11 til 14. Så jeg håper jo at vi kan vise at de tipsene ikke slår inn. Det skal vi jobbe hardt for, sier LSK-sjefen.

Hans lagkaptein Frode Kippe tror også at kanarifuglene kan motbevise tipsene.

NOEN MÅ TA FEIL: Magnus Haglund bruker ren logikk når han påpeker at noen lag har for høye ambisjoner denne sesongen.  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
NOEN MÅ TA FEIL: Magnus Haglund bruker ren logikk når han påpeker at noen lag har for høye ambisjoner denne sesongen.  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Vi har hatt litt kontinuitet nå, vi har et ungt og spennende lag, og vi er også ett av de lagene som har spillere som virkelig kan ta et langt steg i år. Har vi det, så tror jeg vi kan se et veldig bra Lillestrøm-lag i år, sier midtstopperen.

Veteranen tror det blir veldig jevnt om plassene på øvre halvdel av tabellen denne sesongen.

– Det er en tre-fire lag som kanskje kan stikke av i toppen, og bak der kan nesten hvilket som helst lag komme. Det er veldig åpent bak der. Det handler litt om noen lag får frem spillere som blomstrer, har god utvikling og kan prege laget sitt vesentlig. Hvis et lag har det kan de virkelig være med og kjempe i toppen.

Hans trener Haglund har følgende å si til at flere lag enn det som kanskje er normalt har gått ut med sine ambisjoner.

– Det er lov å gå for det. Så får man se hvordan utfallet blir.

– Men det er bare tre medaljer. Noen må feile?

– Det er helt riktig. Det er bare tre lag som kan ta medalje, og om det er flere lag som sier det så kommer noen til å ta feil. Sånn er det, avslutter Lillestrøm-sjefen.

Hva tror du om medaljekampen? Hvilke lag klarer ikke å leve opp til sine ambisjoner?