Første homoekteskap inngått i Storbritannia

Statsminister David Cameron mener at dette var på høy tid.

NYGIFT: Peter McGraith og David Cabreza var blant de første homofile parene som ble viet i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL
NYGIFT: Peter McGraith og David Cabreza var blant de første homofile parene som ble viet i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL

– For første gang kan par som gifter seg ikke bare bestå av kvinner og menn, men også av to menn eller to kvinner, heter det i en kunngjøring fra Cameron.

Har kjempet siden 2005

Statsministeren hyller den nye loven og kaller det «et viktig øyeblikk for vårt land».

Den britiske regjeringen vedtok i juli i fjor å åpne for likekjønnede ekteskap, men det var først denne måneden at homofile par kunne registrere seg, og 29. mars kunne den første seremonien avholdes.

Og alt ved midnatt natt til lørdag ble de første parene gift. Blant dem var Peter McGraith og David Cabreza.

De to mennene har vært sammen i 17 år og har adoptert to barn sammen. Ett minutt over midnatt ble de viet under en seremoni i London.

– Det føltes som et sølvbryllup, sa McGraith.

For paret markerer homofilt ekteskap et av de siste lovgivende skrittene mot likestilling for homofile.

– Vi burde alle ha de samme mulighetene til å inngå ekteskap, uttalte McGraith til britiske Telegraph i forkant av vielsen.

– Alle forhold likeverdige

Innen Camerons eget konservative parti er det dyp splittelse i synet på homofilt ekteskap og mange mener at det strider mot den kristne tro.

Britiske homofile har siden 2005 kunnet inngå sivilt partnerskap, med de samme juridiske rettigheter som ved ekteskap, men har kjempet for retten til å inngå ordinært ekteskap på lik linje med heterofile par.

– For å si det enkelt: Heretter vil det ikke lenger spille noen rolle om du er hetero eller homo, staten anerkjenner alle forhold som likeverdige, konstaterer Cameron.

– Tror vi kan leve med rot

Det vil nå være to juridiske definisjoner på ekteskap i England: det som anerkjennes av Den engelske kirken og det som anerkjennes av staten, skriver BBC.

– Den engelske kirken tror på at ekteskapet er mellom en mann og en kvinne, sier biskopen av Norwich, Graham James, til den britiske TV-kanalen.

– Det er rotete at loven skal ha to definisjoner, men jeg tror vi kan leve med rot, legger han til.

Erkebiskopen i Cantebury, Justin Welby, sa fredag kveld at kirken i England vil slutte å motarbeide likekjønnet ekteskap.

(TV 2 / NTB)

Mer innhold fra TV 2