Robert (22) ble lam fra livet og ned – fant styrke gjennom sin avdøde kamerat

Han hadde en lovende håndballkarriere foran seg. Men en arbeidsulykke snudde opp-ned på alt.  En avdød kamerat ble hans sterkeste støtte.

Robert Haugen (22) fra Notodden var en lovende håndballspiller. Men karrièren tok en brå slutt da han i 2011 ble utsatt for en alvorlig ulykke.  

Etter et fall på sju meter fra et stillas ble Robert lam fra livet og ned. 

I søndagens episode av «Vårt lille land» forteller Robert om hvordan han raskt fant nye mål i livet, og hvordan ukuelig vilje og optimisme har ført ham tilbake til et tilnærmet normalt liv.

Dokumentaren omhandler imidlertid ikke den personen som var Roberts viktigste støttespiller like etter ulykken, nemlig den avdøde kameraten Joachim.

Den sterke historien om vennskapet mellom Robert og Joachim kan du se i videovinduet over. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODE KAMERATER: Joachim (t.v.) og Robert fra idrettshøyskolen i Danmark. I dag er Joachim død og Robert er lam fra livet og ned. (Foto: Privat)
GODE KAMERATER: Joachim (t.v.) og Robert fra idrettshøyskolen i Danmark. I dag er Joachim død og Robert er lam fra livet og ned. (Foto: Privat)

– Han var en herlig type

Som lovende håndballspiller ble Robert tatt opp ved Ikast Idrettshøyskole i Danmark.

ALVORLIG SKADET: Fallulykken gjorde Robert lam fra livet og ned. (Foto: Privat)
ALVORLIG SKADET: Fallulykken gjorde Robert lam fra livet og ned. (Foto: Privat)

– Jeg elsker jo håndball, så jeg ville være der nede for å se på håndball, lære håndball. Der lærte jeg masse om meg selv, både som person og som håndballspiller, forteller han.   

En av studiekameratene var en annen nordmann, Joachim Ommundsen fra Drammen. Også han et stort idrettstalent, som satset på fotball. De ble umiddelbart gode kompiser.

– Vi passet sammen, vi konkurrerte sammen. Bare vi skulle ned på butikken var det om å gjøre å komme først, forteller Robert.  

– Han var en herlig type. Han var en sånn liten ADHD-klump som alltid måtte gjøre noe. Han måtte spille og trene, og så var han tøff og sterk. 

Døde på internatet

Det Robert ikke visste var at Joachim hadde diabetes, og en natt døde Joachim som følge av sykdommen på skolens internat.   

– Han ble kvalm og dårlig. Og som alle andre gutter så sa han «neida, det går bra». Så gikk vi og la oss. Om natten ble jeg vekket av romkameraten til Joachim. Han sa vi måtte løpe ned, for Joachim hadde ikke puls. 

– Vi kom ned til Joachim. Da hadde de andre gutta satt i gang gjenoppliving, men til ingen nytte. Ambulansen tok over, men etter en stund fikk vi beskjed om at det ikke var noe håp. 

– Ting kunne vært verre

Etter dette har Robert hver dag båret et kors rundt halsen. Han bærer det for å aldri glemme hva som skjedde med Joachim. 

– Han ble jo en ekstremt god kompis der nede. Og jeg bærer det for å bruke det som en påminnelse om at ting kunne vært verre. 

Denne påminnelsen ble særlig viktig for ham etter at han selv ble utsatt for en ulykke og ble lam fra livet og ned.

– Da jeg fikk vite hvor alvorlig skadene mine var, så gikk det fort til jeg kom på tankene at «husk at du er heldig, du har fått en ny sjanse, husk at Joachim mistet sin sjanse. Husk det liksom, ikke drit deg ut nå». 

Se historien om Robert Haugen i «Vårt lille land» søndag kl. 21.45 på TV 2