Dramatisk video: Ransmenn løsnet ild på åpen gate i Oslo

Vitner sier ransmennene siktet på og skjøt mot folk på gaten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet sier at det må ha vært flere hundre vitner til stedet da fire personer lørdag formiddag ranet en gullsmed i Oslo. Forretningen ligger bare noen hundre meter unna politistasjonen på Grønland. 

Sjokkerte vitner TV 2 har snakket med, sier at de kunne høre en rekke skudd bli fyrt av inne hos gullsmeden. 

Avfyrte skudd

Et av de mange vitnene til ranet sier han sto parkert på andre siden av veien fra forretningen. Han skjønte med en gang at noe var i ferd med å skje, og tok derfor opp mobiltelefonen. 

– Jeg så en av mennene komme ut av forretningen med en AK-47, sier han til TV 2. 

Vitnet satt bare noen meter unna og filmet dramatikken som foregikk på åpen gate. På filmklippet kan man se ranerne bevege seg ut mot fluktbilen, og høre at hvordan ransmennene avfyrte et skytevåpen. 

– Til slutt måtte jeg ta ned telefonen. Jeg var redd for at de skulle se meg, sier han. 

VAKT OG RANERE: Abdirisaq Adan sier at en person holdt vakt mens de andre ranet gullsmeden. FOTO: SVERRE HOLM-NILSEN / TV 2.
VAKT OG RANERE: Abdirisaq Adan sier at en person holdt vakt mens de andre ranet gullsmeden. FOTO: SVERRE HOLM-NILSEN / TV 2.

– Jeg sto like ved forretningen og hørte skrikingen til de ansatte, sier 26 år gamle Abdirisaq Adan (26). 

Han kunne se tre menn tømme forretningen for varer før de forsvant i den svarte fluktbilen. 

– Skjøt mot folk

To andre kamerater som var øyenvitner til ranet på Grønland filmet den ene raneren som holdt vakt utenfor gullsmedbutikken.De sto bak et hjørne og filmet ranet. De sier at personen som holdt vakt på utsiden løsnet skudd mot vitner. 

– Folk løper rundt, men han står helt rolig. Plutselig skyter han mot noen som står og filmer raneren med telefonen sin, rett ved en kafé noen meter lenger ned i veien. Rett etter avfyrer han nok et skudd i luften. Det var bare to skudd, sier mennene til TV 2. 

Rolige ransmenn

I BRANN: Fluktbilen ble funnet utbrent ikke langt ifra gullsmeden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I BRANN: Fluktbilen ble funnet utbrent ikke langt ifra gullsmeden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SPERRET AV: Politiet var raskt på plass etter ranet. FOTO: SVERRE HOLM-NILSEN / TV 2
SPERRET AV: Politiet var raskt på plass etter ranet. FOTO: SVERRE HOLM-NILSEN / TV 2


De to kameratene sier at ransmennene forhold seg rolig og kontrollert. 
– Ranerne virket utrolig rolige. De var høye og kraftige, spesielt han som holdt vakt utenfor. Han kikket rolig til høyre og venstre.

Etter noen minutter kom det tre ranere ut av butikken, ifølge øyenvitnene.

– En av dem bar på en stort, svart bag. Han satt seg på passasjersiden i bilen. De to andre satt seg bak, og alle gikk helt rolig. De kjørte i full fart og forsvant.

Operasjonsleder Tore Barstad sier det ranet virket godt planlagt. Politiet har fått forklart at det ble avfyrt totalt to eller tre skudd under ranet. 

Ingen personer ble fysisk skadd under ranet, opplyser politiet. 

Utbrent 

Fluktbilen som ble benyttet ble kort tid etter funnet utbrent noen gater unna gullsmeden. Politiet etterlyser fire unge menn kledt i olabukser, grå jakker med grå striper over bryst og ermer. 

– Disse folkene her skal vi ta, sa politiets innsatsleder, Tore Barstad, til TV 2 på stedet. 

– Når det skjer på en tidlig ettermiddag i Oslo sentrum, med hundrevis av uskyldige folk rundt, så skjønner vi at skadepotensiale er stort, poengterer han.

En av ranerne var ikledt grønne sko, mens en annen hadde sorte sko med hvit S på siden. De hadde finlandshetter eller dykkermasker og røde hansker på under ranet.