Stoltenberg bekreftes som  ny NATO generalsekretær

NATO-landene var fredag samlet i et ambassadørmøte i Brussel hvor Stoltenberg ble utnevnt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær  i forsvarsalliansen.  Det bekreftet han på en pressekonferanse i Arbeiderpartiets lokaler fredag. 

– Jeg har i dag takket ja til jobben som generalsekretær i NATO. Jeg har gitt beskjed til sentralstyret i Arbeiderpartiet at jeg trekker meg som leder, fortalte en vemodig Jens Stoltenberg.

De 28 NATO-ambassadørene skal fredag morgen ha blitt enige i et uformelt møte i Brussel.

Stoltenberg tar over tømmene i forsvarsalliansen 1. oktober når danske Anders Fogh Rasmussen går av. Rasmussen gratulerte selv Stoltenberg med utnevnelsen på Twitter fredag.

Bred støtte

Ryktene om Stoltenbergs kandidatur begynte for alvor å gå etter at den italienske avisen La Repubblica erklærte ham som favoritt i en artikkel 18. mars. Det har siden blitt klart at den tidligere statsministeren har hatt støtte fra de fire stormaktene USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

Stoltenberg bekrefter at prosessen rundt NATO-jobben har pågått gjennom vinteren, og at han først i det siste har skjønt at det gikk mot en felles enighet blant NATO-landene om at han var mannen for jobben som generalsekretær.

Det skal ha vært Tysklands statsminister Angela Merkel som foreslo Arbeiderpartiets leder til posten, mens USA raskt ga sin tilslutning.

– Jeg mener Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat. Jeg har jobbet tett med ham og mener det vil være svært bra å ha en slik kandidat som har hatt et høyt verv i hjemlandet, sa britenes statsminister David Cameron i London onsdag.

– Blir mer sekretær enn general

Politisk kommentator i Aftenposten, Harald Stanghelle sier Stoltenberg går mer til en jobb som sekretær, enn til en jobb som general i forsvarsalliansen. 

– Det er ikke det operative ansvaret som Stoltenberg skal ha, men det er en veldig viktig politisk stilling. Han skal være NATOs ansikt utad, lete frem kompromisser og stake ut kursen. Han vil spille en veldig viktig rolle, sier Stanghelle. 

– Alt tyder på at Støre tar over

Ifølge politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, er det ikke tvil om at Stoltenberg nå er på vei ut av norsk politikk, og hvem som eventuelt tar over hans lederstilling i Ap.

– Alt tyder på at Jonas Gahr Støre blir leder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg. Støre har bred oppslutning i partiet og også bred tillit i befolkningen, sier Strand.

Strand mener Trond Giske kunne vært aktuell som ny leder i Ap, men Giske er ikke på nivå med Støre hva gjelder popularitet.

– Han mangler den populariteten og den brede støtten som Støre har klart å opparbeide, sier Strand.

 

 

 

(TV 2©NTB)