BLE VALGT UT PÅ GATA: Tilfeldigheter gjorde at Ahmed Wasty og Julia Wildschut fikk hovedrollene i spillefilmen «Elsk meg». Foto: Margrethe Miljeteig.
BLE VALGT UT PÅ GATA: Tilfeldigheter gjorde at Ahmed Wasty og Julia Wildschut fikk hovedrollene i spillefilmen «Elsk meg». Foto: Margrethe Miljeteig.

Kjærestene ble headhuntet til filmrolle midt på gata i Oslo

Julia og Ahmed var to helt vanlige ungdommer - nå er de stjerner i ny film.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julia Wildschut og Ahmed Wasty var to helt vanlige Oslo-ungdommer. De hadde nettopp flyttet sammen og hadde et stormfylt forhold, de jobbet, kranglet, festet og var sammen.

I bagasjen hadde de begge en vanskelig forhistorie som de ikke klarte å snakke om.

Så en dag utenfor Byporten i Oslo sentrum ble de oppdaget av dokumentarskaper Hanne Myren sin «spaner». Myren samlet inn aktuelle, unge par til å spille i det som skulle bli hennes første spillefilm «Elsk meg», og samlet hundrevis av video-opptak av unge mennesker.

Da hun så opptaket av det unge paret, visste hun at hun måtte overtale dem til å bli med på prosjektet.

– Jeg visste at det var dem jeg hadde lett etter. Det skulle heldigvis ikke så veldig mye til for å overtale dem, men det ble en lang prosess med mange, lange samtaler. Det var ikke lite, det jeg ønsket av dem. Jeg ville skildre de vanskelige følelsene, vise hvordan man selv kan ødelegge for de gode relasjonene, forteller Myren.

Måtte spille inn kranglene de hadde hatt

Etter et lite år begynte innspillingen. Rammene var satt, Myren visste hvor hun ville med historien. Men det ble ikke skrevet en eneste linje med dialog, ingen kom for å sminke eller kle opp skuespillerne, og filmsettet var de ferske skuespillernes egen leilighet.

– Hva kranglet dere om i går? spurte Myren.

DOKUMENTARSKAPER: Hanne Myren har tidligere laget priselønnede filmer som dokumentaren «Jenter» og novellefilmen «Kontroll».
DOKUMENTARSKAPER: Hanne Myren har tidligere laget priselønnede filmer som dokumentaren «Jenter» og novellefilmen «Kontroll».

Innholdet i filmen ble basert på de to ungdommene, som den gang var 19 og 22 år gamle, sin egen hverdag og konflikter.

– Vi kunne spille inn krangler som var to uker gamle eller to timer gamle. Det var vanskelig. Julia hadde akkurat begynt å komme over kranglene, og så ble hun sint på nytt. Og hun kunne være sint på meg lenge, forteller Ahmed.

– Jeg måtte ta meg sammen noen ganger. Jeg tok meg selv i å være sint på han for ting som skjedde under opptak. Det var kanskje dårlig gjort at han måtte sove på sofaen for ting som skjedde under innspilling, forteller Julia.

Ble nødt til å ta de vanskelige samtalene

For linjene mellom fiksjon og virkelighet ble visket ut, akkurat som de er i den ferdige filmen. Alle scenene er regissert, men alle følelser, dialoger og krangler er ekte.

Det er ikke bare konflikter mellom paret som blir inngående skildret. Begge sliter de med ting som ligger tilbake i fortiden. Og de vanskelige samtalene måtte tas – foran kamera.

Da Julia var 5 år skilte foreldrene seg, og faren flyttet etter hvert til utlandet. Hun har slitt med følelsen av å bli forlatt, og har hatt vanskelig for å forstå hvorfor faren måtte dra. Faren, Petrus Wildchut, spiller seg selv i filmen.

– Pappa og jeg har aldri snakket sammen om de vanskelige følelsene. I filmen ble vi nødt til å ta den vanskelige samtalen, og det er en prat jeg aldri hadde tatt ellers. Det var det tøffeste i filmen, og jeg følte egentlig at det var litt for privat. Det var vanskelig, forteller Julia.

Fikk angst av å dele personlig historie

Ahmed på sin side kom til Norge fra Irak i 1990. Da han var kun ni år gammel mistet han faren sin.

– Han var kreftsyk. Jeg hørte et forferdelig skrik, og mamma ba meg om å bli i senga. Det var organene hans som sviktet. Jeg stormet ut, for jeg ville redde han, forteller Ahmed.

– Jeg hadde aldri fortalt om dette til noen. Selv ikke til Julia. Jeg fikk spørsmål om jeg kunne dele det under innspillingen, og jeg valgte å gjøre det. Jeg fikk angst, men jeg fikk sagt det, sier han.

– Skummelt å gå så langt inn i andres liv

VISER FORHOLDET TIL FAREN: Julia Wildschut blottlegger det vanskelige forholdet til faren i filmen «Elsk meg», hvor også faren spiller seg selv. Her fra en scene i filmen.
VISER FORHOLDET TIL FAREN: Julia Wildschut blottlegger det vanskelige forholdet til faren i filmen «Elsk meg», hvor også faren spiller seg selv. Her fra en scene i filmen.

Regissør Hanne Myren forteller at det var hardt å trenge seg på.

– Det var veldig vanskelig. Jeg følte jeg måtte pushe dem litt. Jeg måtte trenge dypere ned i materien, få fram de virkelig dype og vanskelige konfliktene. Det er skummelt å gå så langt inn i andres liv, forteller hun.

– Noen ganger lurer jeg på om ting hadde gått annerledes for paret dersom jeg ikke hadde blandet meg inn, smiler Myren.

Paret er nå i starten av 20-årene, de er forlovet og har en liten sønn sammen. På fredag har filmen premiere, og da vil parets private historie bli vist på lerreter over hele landet.

– Jeg hadde aldri blitt med på noe lignende igjen. Jeg føler det er meg selv som blir eksponert, ikke rollefiguren Adam. Likevel har det vært en bra opplevelse, det er ikke slik at jeg ikke vil dukke opp på premieren, forteller Ahmed.

FORTSATT SAMMEN: Paret har holdt sammen, og har i dag en sønn sammen. Foto: Margrethe Miljeteig
FORTSATT SAMMEN: Paret har holdt sammen, og har i dag en sønn sammen. Foto: Margrethe Miljeteig