Frykter flere terrorangrep utført av nordmenn

Terrorforsker Stig Jarle Hansen mener norske myndigheter ikke har tatt situasjonen på alvor. 

Onsdag i forrige uke kom nyheten om at en norsk-somalisk mann skal ha deltatt i et terrorangrep i Buulo Burde, sør i Somalia, dagen i forveien. Angrepet ble utført av den islamistiske grupperingen al-Shabaab, der den 60 år gamle hevder han er medlem. 

«Jeg har lyst til å treffe Allah, og vet at han er veldig fornøyd med meg», sier det som skal være norsk-somalieren i et lydklipp som ble gitt ut av al-Shabaab.

Har støtte i Somalia

Styrkene fra Den Afrikanske Union kjemper nå sammen med somaliske regjeringsstyrker mot al-Shabaab. De klarte tidligere å ta tilbake Buulo Burde, men så kom tirsdagens angrep, der minst 20 personer ble drept. 

Ifølge forsker på terror og ekstremisme ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Stig Jarle Hansen, blir det ikke lett å drive islamistene ut. 

– Gruppen har fortsatt en viktig posisjon i Somalia, selv om de er under press, sier Hansen til TV 2. 

Det er også omdiskutert at Etiopia ble inkludert i styrkene, og det har ifølge Hansen ført til en slags krysning mellom islamisme og nasjonalisme i området. 

– Al-Shabaab er ikke i stand til å slå styrkene i åpen kamp. De har likevel støtte i visse deler Somalia, og i enkelte landsbyer, og den støtten skal ikke undervurderes.

Åpnet etterforskning

PST har åpnet etterforskning for å finne ut om det var en person med tilknytning til Norge og al-Shabaab som deltok i terrorhandlingen.

OVERSETT: Terrorforsker Stig Jarle Hansen mener det ikke er utenkelig at en norsk statsborger var med på terrorangrepet. (Foto: Glenn Aaseby / TV 2)
OVERSETT: Terrorforsker Stig Jarle Hansen mener det ikke er utenkelig at en norsk statsborger var med på terrorangrepet. (Foto: Glenn Aaseby / TV 2)

Ifølge Hansen er det ikke utenkelig at en norsk-somalisk mann har vært med på dette terrorangrepet, og han mener det er på tide at vi tar dette på alvor i Norge. 

– Norske myndigheter har oversett dette fordi de tror at de ikke kommer tilbake. 

Hansen viser blant annet til Woolwich-drapet i England, der den britiske soldaten Lee Rigby ble drept på åpen gate av islamister i London. En av drapsmennene ble stoppet i Kenya i 2010 på vei for å trene med al-Shabaab, og overlevert til britiske myndigheter. 

– Da hadde han allerede nådd al-Shabaab-affilierte grupper i Kenya, påpeker terrorforskeren.

– Norge en del av fienden

Derfor har norske myndigheter en stor jobb med å få bukt med den økte terrorfaren.

– De blir trent inn i et verdenssyn der Norge faktisk er en del av fienden. Det betyr at norske institusjoner og norske borgere er en del av fienden. Dette er potensielt alvorlig, og det er noe vi må holde øye med. 

Hansen anslår at al-Shabaab har 30 nordmenn i sine rekker i Somalia, og mener at angrep utført av norske borgere er noe vi kan komme til å se mer av i tiden fremover. 

– Ja, det tror jeg. Spesielt i Somalia.