USTABIL: En venn av Zaharie Ahmad Shah mener han ikke burde fløyet dagen MH370 forsvant på vei til Beijing. Foto: Aptn
USTABIL: En venn av Zaharie Ahmad Shah mener han ikke burde fløyet dagen MH370 forsvant på vei til Beijing. Foto: Aptn

Venn av piloten på dødsflyet: – Han burde ikke fløyet

Ifølge en venn slet kapteinen på Malaysia Airlines med store problemer i privatlivet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag informerte malaysiske myndigheter at MH370 er forsvunnet i Det indiske hav. 

Både familie og andre pårørende reagerte sterkt på budskapet om at deres kjære er borte. Flere sier de aldri vil kunne få ro før de vet hva som skjedde med flyet. 

– Ustabil 

I avisen The New Zealand Herald forteller en venn av kapteinen om bord, Zaharie Ahmad Shah, om en ustabil mann. 

Shah skal ha vært svært ustabil på grunn av familieproblemer. Han skal ha slitt personlig etter at hans kone skilte seg fra ham, samtidig som han hadde problemer med en ny kvinne. 

PROBLEMER: Zaharie skal ha slitt etter at konen hans ba om skilsmisse. Foto: Youtube.
PROBLEMER: Zaharie skal ha slitt etter at konen hans ba om skilsmisse. Foto: Youtube.

Vennen, som ønsker å være anonym, sier at han mener Zaharie aldri burde fløyet den dagen MH370 forsvant. Han skal ha kjent Zaharie Ahmad Shah i lang tid. 

Vennen sier han tror Zaharie muligens ville fly flyet et sted det aldri hadde vært før.

– Han er en av de dyktigste pilotene jeg kjenner, og jeg er ingen medisinsk ekspert. Men etter alt det han gjennomgikk i livet var kanskje ikke Zaharie i stand til å fly, sier vennen. 

Styrtet 

Malaysiske myndigheter mener flyet skal ha styrtet i Det indiske hav, omkring 2.500 kilometer vest for den australske byen Perth. 

Styrten skal ha skjedd cirka åtte timer etter at MH370 tok av fra Kuala Lumpur. Myndighetene tror alle om bord er omkommet. 

Politiet har etterforsket både kaptein Zaharie Ahmad Shah og andrepilot Fariq Abdul Hamid uten å finne noe mistenksomt. 

Ifølge USA Today skal en kilde i etterforskningen si at Zaharie er ansvarlig for styrten. 

– Piloten er etter det vi vet ansvarlig for at flyet ble tatt flere hunder mil ut av kurs, og det finnes ikke bevis på at det har vært tekniske eller mekaniske feil på flyet. Det ser heller ikke ut til at det er blitt kapret, sier kilden. 

Vennen til Zaharie sier han var opptatt av flysimulatoren han hadde hjemme. Piloten skal flere ganger simulert situasjoner som var usannsynlig at han ville oppleve i virkeligheten. Han skal blant annet ha simulert å ha fløyet så lavt og så høyt som mulig. 

Malaysiske myndigheter har bedt FBI undersøke simulatoren, og onsdag ble det klart at svarene vil komme om et par dager. 

– Jeg har team som bokstavelig talt jobber døgnet rundt med å undersøke den. Jeg vil ikke si noe mer om detaljene, men vi regner med å være ferdig med arbeidet snart, innen en dag eller to, sier direktør i FBI James Comey til NBC News

Politietterforskningen har ikke kunnet koble noen av pilotene til ekstremistgrupper eller terroraksjonen. 

Malaysiske myndigheter fant onsdag nye satellittbilder som viser 122 objekter i havet vest for Australia. Objektene er mellom én og 23 meter store, men transportminister i Malaysia, Hishammuddin Hussein vil ikke bekrefte at det er fra det savnede flyet.