Cameron støtter Stoltenberg som NATO-sjef

Storbritannias statsminister David Cameron mener Jens Stoltenberg er en utmerket kandidat til jobben som ny generalsekretær i NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uttalelsen kom i Parlamentet onsdag der han ble spurt om Stoltenbergs kandidatur.

– Jeg tror Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat. Jeg har arbeidet meget nært med ham og jeg tror det vil være meget bra å ha en slik kandidat som har hatt et så høyt verv i sitt eget land, sa Cameron. 

Statsminister David Cameron besøkte Oslo i juni 2012. Her går han sammen med Jens Stoltenberg utenfor slottet.  AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN
Statsminister David Cameron besøkte Oslo i juni 2012. Her går han sammen med Jens Stoltenberg utenfor slottet.  AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN

Hør de rosende ordene om Stoltenberg øverst.

Stoltenberg selv er like ordknapp om sitt kandidatur etter støtten fra den britiske statsministeren.

– Det er uttrykk for at det nå foregår en prosess der flere deltar, men det forandrer ikke det at jeg verken kommer til å bekrefte eller avkrefte noen ting knyttet til mitt kandidatur. Det ville være feil slik situasjonen er i NATO, sier Jens Stoltenberg til TV 2.

Støtte fra Obama og Merkel

Det var i forrige uke at den italienske avisen La Repubblica som først slapp nyheten om at USAs president Barack Obama og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker Jens Stoltenberg som ny NATO-sjef.

Ap-lederen har også fått støtte fra mange andre land, deriblant tungvekteren Frankrike. 

Aftenposten har tidligere også erfart at Stoltenberg vil bli presentert innen kort tid. 

Ukraina-krisen første utfordring

Nåværende generalsekretær, danske Anders Fogh Rasmussen, skal etter planen gå av til sommeren.

Stoltenbergs første, og kanskje største, utfordring blir å stille opp mot den nye utfordringen fra Russland etter annekteringen av Krim fra Ukraina. 

Den polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski har de siste dagene seilet opp som Stoltenbergs største utfordrer når det gjelder generalsekretærstillingen. 

Den første formelle anledningen til å velge ny generalsekretær er på NATOs utenriksministermøte 1. og 2. april. 

– Hyggelig å bli nevnt

Tidligere har Stoltenberg verken avkreftet eller bekreftet at han er aktuell som ny generalsekretær i NATO.

– Etter valget har jeg blitt nevnt som et mulig navn til ulike stillinger. Jeg har svart det samme hver eneste gang, at jeg verken bekrefter eller avkrefter mitt navn. Det gjelder også i denne spekulasjonen, sier han til TV 2.   

– Det er alltid hyggelig å bli nevnt i ulike sammenhenger. Det har jeg sagt også i alle andre sammenhenger jeg har blitt nevnt de siste månedene. Det at jeg nevnes i en sammenheng med andre navn, er ikke det samme som at jeg er kandidat. Jeg verken bekrefter eller avkrefter det, sier Stoltenberg.

(NTB/TV 2)