FÅTT SIN DOM: Johannes Thingnes Bø (fra venstre), Tora Berger, Synnøve Solemdal, Tarjei Bø og Henrik L'Abée-Lund er alle blitt vurdert. Foto: Scanpix (montasje)
FÅTT SIN DOM: Johannes Thingnes Bø (fra venstre), Tora Berger, Synnøve Solemdal, Tarjei Bø og Henrik L'Abée-Lund er alle blitt vurdert. Foto: Scanpix (montasje)

Vurdering av skiskytterne: – Han har prestert til terningkast åtte

TV 2s skiskytingsekspert triller terningen på landslagsløperne.

Holmenkollen (TV 2): Skiskytterne tok sine siste internasjonale stavtak for sesongen med verdenscupavslutningen i Holmenkollen i helga. Rennene ga ingen norske oppturer, men sesongen 2013/2014 har likevel gitt den norske fansen mye å juble for.

Norge ble beste skiskytingsnasjon i OL med hele tre gull, én sølv og to bronsemedaljer. Ole Einar Bjørndalen viste god gammel klasse og vant sprinten, Emil Hegle Svendsen tok gullet på fellesstarten, mens begge de to nevnte også var med på laget  - sammen med Tiril Eckhoff og Tora Berger - som vant mixed stafetten.

Berger lyktes ikke helt individuelt i sitt siste OL, men knep likevel sølvet på jaktstarten. Eckhoff overrasket på sin side stort og tok en sensasjonell bronse på fellesstarten. I tillegg sikret kvinnelaget seg bronse på stafetten.

Foruten OL sanket også norske skiskyttere med seg flere verdenscupseirer denne sesongen. Bestemann var yngstemann Johannes Thingnes Bø, som fikk sitt definitive gjennombrudd med hele fem verdenscupseirer. Tre av disse kom i Kontiolahti tidligere denne måneden, arena for VM neste sesong. Til helgen er det NM på Voss før sesongen er endelig over.

TV 2s skiskytingsekspert, Ole Kristian Stoltenberg, har gjennomanalysert sesongen og trillet terning på alle løperne på elitelagene. 

Terningkast seks:

Johannes Thingnes Bø: – Junior og Mini-Bø er blitt til Gigant-Bø. I verdenscupsesongen har han egentlig prestert til terningkast åtte! OL kunne kanskje trukket litt ned, men ikke for en junior. Han har lov til å feile. Å vinne fem av sine første 25 løp i verdenscupen før senioralder er spinnvilt. En klokkeklar sekser. Jeg tror overgangen til seniorklassen vil gå greit for Johannes...

SEKSER: Ole Einar Bjørndalen.
SEKSER: Ole Einar Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen: – Ole Einar har vært mer suveren i sesonger tidligere i karrièren. Men alt var vunnet, alt var oppnådd og skiskytterkongen hadde ikke mer å bevise nå. Han var avskrevet av mange også, men allikevel kommer han tilbake etter flere tøffe sesonger og vinner OL-gull på sprint og mixed-stafett. Og det i en alder av 40 år. Det skyldes en stor dose rutine, enormt hardt og dedikert arbeid. Det er kunst, det er magi og det er bare én Ole Einar Bjørndalen!

Terningkast fem:

Tora Berger: – Tora er der gjennom hele sesongen, så dette er en sterk femmer. Med én seier og totalt 16 topp-seks-plasseringer i verdenscupen, i tillegg til gull (mixed), sølv (jaktstart) og bronse (kvinnestafett) fra OL, så er det en ny strålende sesong. Det er kanskje urettferdig å si, men forventningene var enda litt høyere. Hun skjemmet oss bort forrige sesong med elleve verdenscupseire, fire gull og to sølv fra VM og suveren sammenlagtseier i verdenscupen. I forhold til forventningene så manglet det individuelle OL-gullet eller sammenlagtseier i verdenscupen. Begge de to glapp, og frykten for å møte Tora Berger på siste stående skyting eller siste runde i sporet avtok litt blant konkurrentene. Hun runder likevel av karrièren med stor stil. Vi skylder henne et stort tusen takk! Tora er tidenes norske kvinnelige skiskytter!

FEMMERE: Tora Berger og Emil Hegle Svendsen.
FEMMERE: Tora Berger og Emil Hegle Svendsen.

Emil Hegle Svendsen: – Emil leverte ett av tidenes skiskytterdrama da han slo rival Martin Fourcade med 18 centimeter på fellesstarten i OL. Han sikret også gullet for Norge på mixed-stafetten, samt fire verdenscupseirer. En strålende sesong, selv om et par OL-øvelser ble preget av litt for dårlige ski. Det som trekker ned er den vonde stafettopplevelsen da han skulle sikre gullet, eller i alle fall ta medalje, for skiskytterherrene. Det handlet aller mest om OL denne sesongen, men likevel kunne vi ha ønsket oss noe jevnere resultater i verdenscupen. Han ble nummer to i totalen, men utklasset med nesten 300 poeng av Fourcade.

Tiril Eckhoff: – Tiril er ung, uredd og lovende. Hun er arvtageren etter Tora Berger. Tora presterte betraktelig bedre denne sesongen, men Tiril får den sterke karakteren fordi hun overrasket oss. Uten forventning tok hun OL-bronse på fellesstart og var solid på gullaget i mixed-stafetten. Det ble også bronse på kvinnestafett og totalt åtte topp-ti-plasseringer i verdenscupen. Det holder til 7. plass i totalen, 22 plasser opp fra året før. Vi må gi henne tid og rom for å feile. Tora var unik som skiskytter, vi kan hverken forvente eller forlange at Tiril skal fylle de skoene. Men Tiril har mange likheter med Tora. Med flere jevne og gode løp så er hun i stand til å levere. Blir hun litt bedre i alt er det bare å glede seg til VM på hjemmebane i 2016.

Terningkast fire:

Synnøve Solemdal: – Sykdom ødela deler av både OL og avslutningen på sesongen for Synnøve. Men å gi en løper som har prøvd alle plassene på pallen i verdenscupen i år noe lavere enn terningkast fire, vil være brutalt. Verdenscupseier bestilles ikke på nett, det er hardt arbeid som selvsagt ligger bak. Synnøve er fortsatt ung, men har flere sesonger på elitelaget nå. Jeg håper hun blir raskt frisk og da kan vi skru forventningene gradvis oppover. Synnøve er en av dem vi ønsker skal ta over etter Tora. Toppnivået hennes er meget bra, men må jobbe med stabiliteten.

FIRER: Ann Kristin Flatland.
FIRER: Ann Kristin Flatland.

Ann Kristin Flatland: – I forhold til forventning er dette kanskje en snill karakter. Men Ann Kristin takker av med verdenscupseier og OL-medalje. På sitt beste er hun helt rå, men dessverre kom ikke råskapen frem så mange ganger i avslutningsesongen. Hun var veldig variabel i prestasjonene, men er én av tolv utøvere med seier denne sesongen. Det må verdsettes, og Ann Kristin må også takkes nå som hun setter punktum for en flott karrière.

Terningkast tre:

TREER: Tarjei Bø.
TREER: Tarjei Bø.

Tarjei Bø: – Forrige sesong var preget av et langt sykdomavbrekk. Det endte med VM-gull. I OL-sesongen hadde jeg forhåpninger til at Tarjei skulle være jevnt i toppen. Det skjedde ikke. Det handlet om OL, et mesterskap han heller ikke innfridde i. Forholdsvis svak sesong av Tarjei, men å gi lavere enn terningkast tre synes jeg ikke går an når han uansett ender opp med to pallplasser i verdenscupen og leverer en strålende stafettetappe i OL. Neste år tror jeg han kommer tilbake og står på toppen igjen. Kanskje sammen med lillebror?

Terningkast to:

Henrik L'Abée-Lund: – Pallplassen i Anterselva redder litt av sesongen. Men han klarte ikke å blande seg inn i OL-diskusjonen før toget var på vei til Sotsji. Henrik presterte dessverre akkurat for seint ifølge reglene. Virket stresset av uttakpresset, og det presset bør man håndtere hvis man eventuelt skal innfri i et OL. Uten OL-tur ble sesongen avstumpet. Men Henrik har vært tålmodig og tatt små, men sikre steg mot verdenstoppen tidligere. Denne sesongen ble det ett lite steg tilbake. Har kapasitet, og må satse på to steg frem neste sesong.

TOERE: Henrik L'Abée Lund og Vetle Sjåstad Christiansen.
TOERE: Henrik L'Abée Lund og Vetle Sjåstad Christiansen.

Vetle Sjåstad Christiansen: – Dette er en streng karakter for en førsteårssenior. Men ti starter har gitt plasseringene 15 og 17 som de to beste resultatene. Det er ikke Vetle fornøyd med heller. Geilos store sønn har skapet fullt av et tosifret antall juniormedaljer og stiller høye krav til seg selv. Var bedre i fjor, spesielt på standplass. Felles for Vetle og Henrik er at de er førstereis på landslaget. Det hender betalingen for alt det gode arbeidet kommer i sesong to med eliten. Vetle har det meste som trengs for å bli en toppløper, og jeg tror han blir det temmelig snart også.

Fanny Welle-Strand Horn: – En streng karakter, men jeg vil at Fanny skal ta det neste steget snart. Hun har vært flere sesonger på elitelaget uten at det har løsnet skikkelig, og jeg forventer mer av Oslo-jenta. OL-bronse i stafett var bra, og avslutningen i Holmenkollen var godkjent. Bak resultatene denne sesongen ligger det imidlertid mye positivt. Hun har tatt et fysisk steg og er nærmere verdenstoppen enn resultatene tilsier. Men hun må gjøre en solid jobb på standplass, før det kan løsne skikkelig.

Ikke vurdert:

Hilde Fenne: – Hilde har vært uheldig med sykdom og skader denne sesongen, og har nesten ikke konkurrert. Juniorjenta skal dermed slippe ekspertens vurdering. Krysser fingrene for at hun kommer sterkt tilbake.

PS! Det er kun løpere som er på elitelagene som er vurdert.