Ordfører i Skodje kommune, Terje Vadset, varsler full gjennomgang av rutinene i skolen for å sikre at alle elever får tilpasset opplæring.

                                 BAKGRUNN:

Søndag fortalte «Vårt Lille Land» på TV 2 historien om familien til ti år gamle Are Fremmerilid Sørset som etterlyste tilpasset opplæring til den matteflinke gutten. 

Se dokumentaren fra «Vårt lille land» her.

Kravet eskalerte til en konflikt med skolen, som endte med at foreldrene meldt til barnevernet. 

Ordføreren beklager

Ordfører i Skodje, Terje Vadset, ville først ikke la seg intervjue i saken og avviste TV 2s henvendelser. Tre kommentarer på ordførerens facebookside, gjorde ikke saken enklere for Frp-ordføreren. Men etter to dager med medieoppmerksomhet, velger han å ta tak. 

Han sier at hele historien er lei.

– Jeg beklager at kommunen ikke har klart å møte dem (familien, red.anm) på en bedre måte. Jeg vil gjøre mitt beste framover for å få til en god og konstruktiv dialog med foreldrene, sier ordfører Terje Vadset i en pressemelding tirsdag. 

Full gjennomgang av rutiner ved skolen

Han sier også at kommunen starter full gjennomgang av rutinene i skolen.

– Som ansvarlig for skolen i Skodje er jeg avhengig av å vite at skolen lever opp til alle sine forpliktelser til å gi hver enkelt elev tilpasset opplæring i forhold til Opplæringsloven. 

Han viser til at den aktuelle skolen har ny ledelse, og sier han har vært i kontakt med eksterne fagfolk med sikte på at vi raskt kan få til en gjennomgang av skolen sine rutiner. 

– Alle foreldre i Skodje skal kunne stole på at skolen gir barna den opplæringen de har krav på sier Frp-ordføreren. 

Mandag ba ordføreren familien til en samtale, og Ares mor, Bente Fremmerlid, sa da til TV 2 at hun var glad ting så ut til å løse seg.

        VIDEO: Familien får massiv støtte 

– Det er ikke noe som er bedre enn at han nå inviterer til å finne en løsning. Det er jo det vi har villet hele tiden. Nå begynner ting endelig å røre på seg, sa Fremmerlid til TV 2.

Meldeplikt til barnevernet

Videre presiserer ordføreren at det ikke har blitt sendt bekymringsmeldinger til barnevernet i kommunen med begrunnelse i at foreldre har klaget manglende tilpasset undervisning i skolen. 

– En bekymring for et barn utløser meldeplikt. Barnevernet åpner sak og går inn i en undersøkelsesfase om de finner det nødvendig, sier ordføreren. 

Fryktet å miste sønnen

Familien til matteflinke Are ble heller ikke meldt til barnevernet for kravet om tilpasset opplæring, men rektoren skrev til barnevernet at skolen var «bekymret for konfliktnivået som preger foreldrene til Are sitt forhold til skole og lokalmiljø». 

Barnevernet startet så en gransking av foreldrenes psykiske helse, som de oppfattet svært ubehagelig og skremmende. 

– Det var en fryktelig tid. De kontaktet fastlegene våre og stilte spørsmål om oss. Og det var utrolig ubehagelig. De skulle undersøke vår psykiske helse. Og jeg tenkte «skal de ta gutten fra oss?», fortalte Ares mor til Vårt Lille land. 

Ordføreren sier i pressemeldingen at det er få bekymringsmeldinger fra barnehager og skoler til barnevernet.