SKUMMELT: Facebook skriver selv at de nye vilkårene for mobilversjonen kan virke «skumle». (AP Photo/Matt Rourke, Facebook)
SKUMMELT: Facebook skriver selv at de nye vilkårene for mobilversjonen kan virke «skumle». (AP Photo/Matt Rourke, Facebook)

Nå krever Facebook tilgang til dine private tekstmeldinger og MMS'er

Ved oppdatering av Facebooks nye mobilversjon ber nettstedet om tilgang til å «lese tekstmeldingene dine» og å se aktiviteter i kalenderen din. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Facebook brukes i alle former og varianter, og mange bruker Facebook daglig på sin smarttelefon. 

Lese SMS og MMS

Nettstedets egen mobilversjon oppdateres jevnlig, og da gjøres det både store og små endringer og forbedringer. 

GODKJENNE? Denne meldingen kommer opp på en Android-telefon når du skal oppdatere Facebook-applikasjonen. Foto: Skjermdump
GODKJENNE? Denne meldingen kommer opp på en Android-telefon når du skal oppdatere Facebook-applikasjonen. Foto: Skjermdump

Nå krever Facebook også tilgang til dine private tekstmeldinger og MMS-er.

Ved installering av Facebooks siste versjon kommer følgende beskjed opp. Dette er kriteriene du må godkjenne for at applikasjonen skal godkjennes: 

Facebook trenger flere tillatelser: 

  • Dine meldinger: Les SMS eller MMS
  • Din personlige informasjon: Legg til eller endre kalenderhendelser og send e-post til gjester uten at verten vil vite om dette. Les dine profildata, lese kalenderaktivitet og konfidensiell informasjon. 
  • Endre Wi-Fi-tilstand 

– For å fungere

Ifølge Facebooks pr-byrå i Norden gjenspeiler ikke nødvendigvis formuleringene måten applikasjonen blir brukt på, skriver Dagens Næringsliv, som først omtalte saken.

Ifølge Facebook er det behov for tilgangen for at applikasjonen skal fungere med Android-telefoner. 

– Vi tar datasikkerhet svært alvorlig i Facebook. Akkurat som andre applikasjoner har Facebook-appen behov for en rekke tillatelser for å fungere med Android. Vi bruker disse tillatelsene kun for å få tjenesten til å fungere, sier Thomas Myrup Kristensen, direktør for personvern i Facebook i Norden og Europa, til TV 2.

Facebook sier at tilgangen blant annet gir dem mulighet til å hjelpe brukere som har glemt passord. 

De benekter at noen fysisk vil lese dine tekstmeldinger. 

På nettsidene skriver Facebook at de forstår at vilkårene kan virke skremmende.

– Skumle

– Vi er klar over at noen av disse tillatelsene kan høres skumle ut, og derfor vil vi gi deg mer informasjon om hvordan vi bruker dem.

Deretter listet det opp hva de bruker tillatelsen til. Grunnen til at Facebook vil ha tilgang til dine SMS'er er:

«Hvis du legger inn et telefonnummer på brukerkontoen din, kan vi bekrefte telefonnummeret ditt automatisk ved å finne den bekreftelsekoden vi sender deg via en tekstmelding».

Det står ikke noe om hvorfor Facebook vil ha tilgang til dine MMS. 

Datatilsynet har fått en rekke henvendelser om endringene til Facebook. 

– Folk blir selvsagt bekymret. Facebook bør være klarere på hva de vil med de nye tilgangene, for det skal ikke være en utfordring å finne ut hva det dreier seg om, sier Atle Årnes i Datatilsynet til Dagens Næringsliv. 

Forklaringen på hvorfor du må dele din kalenderaktivitet er slik: 

«Dette lar deg se Facebook-arrangementene dine i kalendere på telefonen din. Dette gjør det mulig for applikasjonen å vise tilgjengeligheten din på en kalender når du ser på et arrangement på Facebook».