– Vi må anta at flight MH370 er tapt, og at ingen om bord har overlevd

Den malaysiske statsministeren informerte pressen om at det savnede flyet har styrtet i Det indiske hav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Malaysias statsminister Najib Razak kalte mandag ettermiddag, norsk tid, inn til pressekonferanse etter ny utvikling i letearbeidet. 

– På bakgrunn av avanserte analyser må vi konkludere med at flyet fløy langs en sørlig korridor, og den siste posisjonen var midt i Indiahavet, vest for Perth. Dette er et område langt borte fra en mulig landingsplass. Det er derfor vi med sorg må konstatere at flyet endte sin ferd sør i Det indiske hav, opplyste Razak. 

Samtidig ble pårørende til de 239 personene som var om bord i flight MH 370 kalt inn til hastemøte i Beijing.

En sms med følgende innhold skal ifølge BBC ha blitt sendt til pårørende: 

«Malaysia Airlines deeply regrets that we have to assume beyond any reasonable doubt that MH370 has been lost and that none of those on board survived. As you will hear in the next hour from Malaysia's Prime Minister, we must now accept all evidence suggests the plane went down in the Southern Indian Ocean.»

FORTVILET: En av de pårørende reagerer med fortvilelse etter å ha fått vite at det savnede flyet styrtet i Det indiske hav. Foto: Reuters
FORTVILET: En av de pårørende reagerer med fortvilelse etter å ha fått vite at det savnede flyet styrtet i Det indiske hav. Foto: Reuters

Siste nytt får du i vårt livesenter!

Malaysia Airlines' MH370-flygning tok av fra Kuala Lumpur rett etter midnatt 8. mars, og skulle etter planen lande i Beijing omtrent seks timer senere. Men maskinen meldte aldri sin ankomst i vietnamesisk luftrom, og siden har flyet og de 227 passasjerene og 12 besetningsmedlemmene vært savnet.

Det antas at flyets kommunikasjonssystem ble slått av med vilje, og at flyet deretter endret kurs og fortsatte å fly i inntil sju timer. Det var fint vær i området, og det ble ikke oppfanget noe nødsignal

Gjenstander funnet i sjøen

Kinesiske og australske fly oppdaget tidlig mandag flere gjenstander sør i Det indiske hav, som kunne være vrakrester fra det savnede flyet.

Et australsk P3 Orion-fly lokaliserte to objekter i søkeområdet, 2500 kilometer sørvest for Australia. Det ene objektet var grått, eller grønt, og sirkelformet. Det andre er oransje, og rektangelformet.

På en pressekonferanse mandag formiddag sa den malaysiske transportministeren at det australske marinefartøyet «HMAS Success» kunne være ved gjenstandene i løpet av relativt kort tid. Det ble kastet ut røykmarkør fra flyet, slik at det skulle være enklest mulig for mannskapet på skipet å finne funnstedet.

Samtidig gjorde mannskapet på et kinesisk fly funn av to store, og flere mindre, gjenstander spredt utover flere kvadratkilometer sør i Det indiske hav. Minst en av gjenstandene, som var hvit og firkantet, ble fotografert. En kinesisk isbryter, «Snow Dragon», ble omdirigert fra sin reise, og vil ankomme funnstedet tirsdag morgen.

Det ble ikke sagt på den siste pressekonferansen mandag hvorvidt gjenstandene som var observert i havet kan knyttes til det savnede flyet. 

Den amerikanske marinen sender spesialutstyr som gir mulighet til å lokalisere flyets svarte boks. Det er mellom 1150 og 7000 meters dyp i området hvor det søkes etter flyvraket, sør i Det indiske hav. Søkeutstyret fra den amerikanske marinen kan fange opp signaler på opptil 6100 meters dyp.