Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotograf Eirik Evjen (25) fra Kampen i Oslo har de siste to årene markert seg som en av de mest nyskapende videofotografene i Norge.

Fra å lage timelapse-videoer av Nordlys har han videreutviklet teknikken og etterhvert gått over til såkalt miniatyrvideo. En teknikk hvor virkeligheten fremstår som om det er miniatyrfigurerer som beveger seg i en miniatyrverden.  

Fra å være et kjent navn i det norske miljøet, ble han lørdag løftet opp og frem da CBS News i USA valgte hans miniatyrvideo av Oslo til å pryde sine nettsider som potensielt når millioner av lesere.

– Det var gøy at CBS valgte å løfte frem og dele videoen, det anser jeg som et av mine høydepunkt, sier Evjen til TV 2.

Videoen ble til på i underkant av ti dager. I motsetning til mange andre miniatyrvideoer etterbehandler ikke Evjen seg frem til den karakteristiske dybdevirkningen i et redigeringsprogram, men skaper den gjennom optikken.

HØYDEN: Man kan ikke ha høydeskrekk skal en lykkes som miniatyrvideofotograf. Her er Eirik på jobb mens han står på et stillas over en hovedvei i Beirut. Foto: Eirik Evjen
HØYDEN: Man kan ikke ha høydeskrekk skal en lykkes som miniatyrvideofotograf. Her er Eirik på jobb mens han står på et stillas over en hovedvei i Beirut. Foto: Eirik Evjen

– Akkurat denne videoen er laget ved å ta fem stillbilder i sekundet med et Nikon D3s fullformat-kamera og to såkalte tilt shift linser. En på 45mm og den andre på 85mm. Tilsammen ble det tatt 76.940 bilder til dette prosjektet. Den ferdige videoen består av 6.125 bilder som er behandlet i programmet Lightroom og satt sammen til video i After Effects, forteller Evjen.

Filmet fra flytårnet

25-åringen har en allsidig bakgrunn som både skuespiller og arkitekturfotograf bak seg.

– Det er gjennom arkitekturfoto at jeg har skaffet meg kontakter som kunne hjelpe meg å komme opp på de høyeste takene i sentrum av Oslo samt i flytårnet på Gardermoen. Det er nødvendig å komme seg opp i høyden når du skal lage en miniatyrvideo av slik kvalitet, sier Evjen.

I tillegg til å havne på CBS er Evjen også stolt over at videoen har mottatt rosende omtale på videonettstedet Vimeo samt i magasinet Wired.

– Den har også vært vist på et galleri i London, flyselskapet Norwegian har brukt den på intern-kino-anlegget om bord i enkelte av sine fly og jeg har til og med fått en forespørsel fra en menighet i USA som ville bruke den til misjonering, ler Evjen.

Jobbet i Libanon

Videoen har sørget for flere oppdrag for Eirik. Blant annet fikk han i oppdrag å lage en reklamefilm for en bank i Libanon som ønsket han skulle bruke miniatyrteknikken.

– Det var både rart og spennende å jobbe i Beirut. Det er mye militære i gatene så det var av og til skummelt å komme seg opp på takene rundt om, men det gikk stort sett greit, forteller han.

Evjen ble uteksaminert i fjor sommer fra Nordic School of Photography i Oslo. Ønsker du å se mer av hans videoer og bilder kan du gjøre det HER.

FLYTÅRNET: Til opptakene på Gardermoen klarte Evjen å få innpass til å filme fra flytårnet. Foto: Eirik Evjen
FLYTÅRNET: Til opptakene på Gardermoen klarte Evjen å få innpass til å filme fra flytårnet. Foto: Eirik Evjen