Viswanathan Anand.   (AP Photo/Arun Sankar K )
Viswanathan Anand. (AP Photo/Arun Sankar K )

Anand styrer mot ny VM-kamp mot Carlsen

Det hele kan være avgjort i kandidatturneringen.

Etter niende runde minsker stadig sjansene for at noen skal kunne ta igjen ledende Vishwanatan Anand i kandidatturneringen. Med aggressiv sjakk nedspilte han Veselin Topalov, mens nærmeste utfordrer Aronian tapte et underholdende parti mot Shakhriyar Mamedyarov. 

Ettersom Anand har slått Aronian 1,5-0,5 i de to individuelle partiene har han best kvalitet. Det vil si at han vil han vinne turneringen dersom de to har likt antall poeng ved turneringens slutt. Det vil igjen si at selv om Aronian bare ligger ett poeng bak, vil han ha behov for 1,5 for å ta igjen Anand, og bli Magnus Carlsens utfordrer til VM-kampen. 

Har forandret taktikk

Anand vant sitt niende parti i kandidatturneringen, og fortsetter dermed å overraske. Få hadde trodd han ville komme tilbake etter den forsmedelige VM-kampen. Noen mente til og med han burde legge opp. Men med erfaring i ryggen og ny motivasjon, har Anand tatt affære. 

Avisen New Indian Express bragte i februar et lengre intervju med den indiske landshelten. Der fortalte han blant annet at han nå gikk gjennom en prosess for å forandre spillestilen sin. Det forklarer også nedturen han hadde i Zurich tidligere i år – det tar tid å komme inn på nye stier. Han kalte det en god erfaring, som han kunne lære noe av. 

Og han ser ut til å ha lært! I søndagens runde fikk Anand en behagelig stilling allerede fra den sicilianske åpningen. Han fikk dermed muligheten til å spille sjakk slik han spiller det best – det ble et realt angrepsparti.  Han motbeviser de som tvilte, og fortsetter ferden mot ett nytt verdensmesterskap. 

Under hele partiet hadde Anand en liten, behagelig fordel. I trekk 31 kom den avgjørende tabben fra Topalov. Alt i alt var det var ikke bulgarerens beste parti, og under pressekonferansen ristet han på hodet stort sett hele tiden. Han er nå så godt som ute av dansen til å få utfordre Magnus Carlsen – han befinner seg helt på bunnen av tabellen. 

Legende, og tidligere verdensmester Garry Kasparov lar seg også imponere av Anands prestasjoner, og la ut følgende melding på twitter søndag: 

«Som pensjonist er det godt å se den eldste i feltet gjøre det bra. Alle som sa Anand burde legge opp burde være skamfulle.»

Dabber av

Etter en noe overraskende åpning fra Shakhriyar Mamedyarov, utviklet partiet seg fort til en interessant kamp. Aronian fikk en stillingstype han trives godt i, og mente han stod fint med de svarte brikkene. Han måtte derimot ta flere tenkepauser for å finne den beste fortsettelsen, og til slutt ble tiden knapp. Han lyktes ikke i å finne de mest presise trekkene med en komplisert stilling og en klokke tikkende mot null. 

Det ser hardt ut for Aronian å kunne ta igjen Anand nå, men selv mente han at over halvparten av feltet i Khanty-Mansijsk hadde sjanser til å stoppe inderen. – Det er fortsatt fem runder igjen. Vi må bare spille og utnytte sjansene vi får, sa han. 

Henger seg på teten

Den unge russeren Sergey Karjakin har under hele kandidatturneringen befunnet seg på nedre halvdel av tabellen. I går tok han sin første seier. Med ett helpoeng også i dagens runde nærmer han seg teten i kanonfart! 

I partiet som kan kategoriseres som en litt heldig seier for Karjakin, gjorde Kramnik et tabbetrekk tidlig i partiet. Litt om og men og seksti trekk etter, hadde tidenes yngste stormester innkassert helpoenget. Kramnik faller dermed av teten, og han kan se langt etter en VM-kamp. 

Rundens kjedeligste parti, Andreikin – Svidler, endte i remis etter 30 trekk. 

Mandag har spillerne fridag, mens tiende runde spilles tirsdag 10.00 norsk tid. Da møtes Karjakin – Andreikin, Kramnik – Svidler, Aronian – Topalov og Anand – Mamedyarov.