Sykepleieren Lars (44) skulle redde liv – endte opp som skuddklar soldat i Afghanistan

Lars Authen brøt sammen da han kom hjem til Norge fra krigen i Afghanistan. Da tok kona grep. 

Av Frode Myhra Skog og Eivind Fondenes

Han var opplært til å redde liv. Hjemme i Norge jobbet han i flere år som sykepleier på et akuttmottak. Alt dette ble snudd opp-ned da Lars Authen dro til Afghanistan som soldat.  

Tilbake i Norge gikk opplevelsene fra krigen i reprise som en film i hodet hans. Kona kjente ham ikke igjen.  

– Jeg følte at mannen min ikke kom hjem, forteller Jutharat Palawat Authen (31). 

– Jeg tenkte «nå er det kjørt, nå blir jeg en sånn veteran som aldri kommer opp av suppa», forteller Lars.

Lars forteller sin historie i dokumentarprogrammet «Vårt lille land» på TV 2. For selv om han levde i konstant livsfare i Afghanistan, kjempet han sin tøffeste kamp etter at han kom hjem til Norge – en kamp som ville blitt umulig om ikke kona stod ved hans side. 

Sykepleieren som ble kriger

Lars og medsoldatene hans kjempet for livet i Afghanistan. Som spesialsykepleier hadde Lars en nøkkelrolle – om én av kameratene ble skadet, var det hans oppgave å forsøke å redde livet hans. 

– Jeg var ute etter en utfordring, at det skulle være litt tøft, det skulle være spennende. Jeg skjønte fort at dette ville bli tøft nok og kanskje mer spennende enn jeg hadde håpet på, forteller han. 

REDDER LIV: Som sykepleier på akuttmottaket på Ahus er Lars Authen vant til å redde liv. I Afghanistan måtte han være klar til å ta liv. (Foto: Frank Melhus/TV 2)
REDDER LIV: Som sykepleier på akuttmottaket på Ahus er Lars Authen vant til å redde liv. I Afghanistan måtte han være klar til å ta liv. (Foto: Frank Melhus/TV 2)

Under ledelse av major Christian Slinning var Lars en del av et team på åtte soldater. De skulle bistå og lære opp afghanske kolleger. Stort sett opererte de alene i en liten og isolert leir i det nordvestlige Afghanistan, omgitt av fiender. 

Krigen i Afghanistan ble mer brutal enn han hadde regnet med, og sykepleieren Lars havnet i vanlig soldattjeneste.

Han som var vant til å redde liv, kunne komme til å måtte ta liv. 

Konstant trussel fra Taliban

Dag etter dag, uke etter uke, kjørte de på de samme veiene hvor spesialsoldat Trond Bolle og tre andre norske soldater ble drept i 2010. De bevegde seg konstant i områder kontrollert av Taliban. 

– Å vite at de var så nærme var en ting, men de hadde også full kontroll på veiene og kunne legge ut veibomber. Med tanke på veibombetrusselen var dette ett av de farligste områdene i Afghanistan, forteller han. 

– Siste delen av oppholdet merket jeg at jeg ble sliten i hodet. Jeg tenkte på om jeg kanskje skulle reise hjem og si at nok er nok, men da vi var ute på oppdrag, var det fortsatt spennende. 

VEIBOMBETRUSSEL: Daglig kjørte Lars og de andre soldatene langs veier kontrollert av Taliban. Frykten for veibomber var konstant. (Foto: Privat)
VEIBOMBETRUSSEL: Daglig kjørte Lars og de andre soldatene langs veier kontrollert av Taliban. Frykten for veibomber var konstant. (Foto: Privat)

– Jeg var ikke mye til mann

Men det var først da han kom hjem at han støtte på sin største utfordring – å fungere på vanlig måte i hverdagen.

– Han var mye fjern og humøret hans var veldig opp og ned. Han ble fort sint og fikk ikke sove på natten. Da ble det lite søvn på meg også, som var i hundre prosent jobb. Og så hadde jeg i tillegg en hundre prosent jobb da jeg kom hjem. Jeg måtte ordne alt, forteller kona Jutharat Palawat Authen.  

KONA TOK GREP: Da Lars fikk problemer med minnene fra krigen, tok kona grep (Foto: Frank Melhus/TV 2)
KONA TOK GREP: Da Lars fikk problemer med minnene fra krigen, tok kona grep (Foto: Frank Melhus/TV 2)

For Lars hadde med seg krigen hele døgnet, inne i sitt eget hode. Selv sammenligner han det med å ha en sang på hjernen, men i hans tilfelle var det hendelser under krigen som gikk i reprise. Han turte ikke sovne, for om han våknet og kona ikke var ved siden av ham, følte han seg enda verre. 

– Jeg kom jo ikke hjem i en kiste slik du var redd for, og heller ikke uten armer og bein. Men jeg var jo ikke mye til mann, forteller han til kona i dokumentaren.  

Hvordan Lars og kona sammen kom seg gjennom problemene kan du se i «Vårt lille land»-dokumentaren i videovinduet over artikkelen.