FIKK INSPIRASJON: Levon Aronian fikk inspirasjon etter en middagshvil.  Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
FIKK INSPIRASJON: Levon Aronian fikk inspirasjon etter en middagshvil.  Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Remis i toppoppgjør i kandidatturneringen

Ingen avklaring etter åttende runde. 

Til tross for tre remiser manglet det ikke på underholdningssjakk i lørdagens runde i kandidatturneringen.

Aronian hadde fått inspirasjon under en middagshvil, Mamedyarov ga bort en springer på magefølelsen og bunnplasserte Karjakin svindlet Svidler. 

Kort toppoppgjør
Kandidatturneringen er over halvveis. Partiene blir mer og mer avgjørende. Lørdag spiltes toppoppgjøret Aronian – Anand. Det var nå det gjaldt.

Det er avgjørende å være godt forberedt. Gjerne følges spillerne opp av et team som jobber dag og natt med å finne de beste trekkene. Verdenstoer Aronian gjorde det derimot annerledes denne runden, og stolte på magefølelsen.

- For å være ærlig spilte jeg trekket verken for å unngå teori eller for å unngå Anands hjemmeforberedelser. Det var da jeg tok meg en lur at trekket plutselig dukket opp i hodet mitt. Jeg måtte bare spille det, sa Aronian smilende på pressekonferansen.

Videre innrømmet han at det hadde vært for optimistisk å spille på en slik måte. Han visste på forhånd at også computerne mente han ble stående mye verre i mange varianter, men at han overvurderte sin egen evaluering av stillingen. 

- Jeg stod fryktelig. På et tidspunkt syntes jeg stillingen min bare var til å gi opp, uttalte han på pressekonferansen.

Anand måtte tidlig gi fra seg en bonde, men mente Aronians forberedelser ikke var noe å bekymre seg for. 

- I en stilling som dette; hva hjelper forberedelser? Jeg kan bare spille naturlige trekk, og svart er nær full kompensasjon for den tapte bonden, forklarte han. 

Da det verste sjokket hadde gitt seg for Aronian, og stillingen var rodd i land, hadde han ikke lenger lyst å spille videre. Spillerne ble enige om remis, og opprettholder dermed ledelsen et halvt poeng foran Kramnik. 

Stolte på magefølelsen
Verdensmester i hurtigsjakk, Shakhriyar Mamedyarov, gav alt i sitt parti mot Topalov. Begge tapte gårsdagens parti, og det var to seierslystne sjakkspillere som satt ovenfor hverandre i dagens runde. 

Etter å ha plassert kongene på motsatte sider av brettet, som ofte indikerer at partiet blir ordentlig angrepssjakk, ville ikke Mamedyarov vente lenger. Han stolte på magefølelsen og satte en springer rett i slag. 

- Jeg likte ikke springeren min. Derfor satte jeg den i slag, spøkte han. Han forklarte videre at tanken bak egentlig ikke var noe annet enn at det så godt ut. I tillegg ville han etter gårsdagens tap gjerne ha med seg et helpoeng hjem.  Det så lenge lovende ut, men gav tilslutt ikke mer enn en forholdsvis lik stilling. Partiet ebbet ut til remis etter trettito trekk.   

Når ikke opp
Vladimir Kramnik blir stående et halvpoeng bak teten også etter åttende runde.

I dag ble han lenge presset av feltets antatt dårligste spiller, Dmitry Andreikin.

Det så dystert ut rundt trekk tretti, men etter at en rekke avbytter, var det klart at alle trusler var parert og at remis var det riktige resultatet. 

Karjakins første seier
Med svarte brikker og presist spill tok Karjakin i dag sin første seier i kandidatturneringen. Svidler er nå langt fra teten, og neppe særlig fornøyd. 

Søndag spilles niende runde. Da får vi se partiene Karjakin – Kramnik, Andreikin – Svidler, Anand – Topalov og Mamedyarov – Aronian. 

Etter åtte runder ser tabellen ut som følger:

1.Anand
Aronian 5 poeng

3.Kramnik4,5 poeng
4.Topalov
Andreikin
Svidler
Mamedyarov
Karjakin 3,5 poeng