Arsène Wenger kan feire 1000 kamper som Arsenal-manager. Her er han avbildet 12.oktober 1996, i sin første kamp som Arsenal-manager. Ian Wright ga franskmannen seier i debuten. Foto: Scanpix
Arsène Wenger kan feire 1000 kamper som Arsenal-manager. Her er han avbildet 12.oktober 1996, i sin første kamp som Arsenal-manager. Ian Wright ga franskmannen seier i debuten. Foto: Scanpix

Her er Wengers beste og verste kjøp

6370 dager har gått siden Arsène Wenger debuterte som Arsenal-manager. I dag leder han klubben for tusende gang. TV 2s eksperter har sett på managerens beste og verste kjøp.

Se Chelsea - Arsenal på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag kl 13.45.

Tidligere denne sesongen kunne Arsène Wenger feire 17 år som manager for Arsenal. I dag feirer han 1000 kamper bak roret. 

Franskmannen har for lengst blitt klubbens lengstsittende manager. Nærmest er George Allison, med sine 13 år og to dager mellom 28.mai 1934 og 31.mai 1947.

Med sine elleve troféer, inklusiv Charity og Community Shield, er han også Arsenals suverent mestvinnende manager.

Det er kort og godt en klubblegende som leder Arsenal-spillerne ut på Stamford Bridge i ettermiddag.

Wengers verste

Inn mot helgen har TV 2s eksperter fått i oppdrag å peke ut Wengers elleve beste og verste kjøp.

Mens Petter Myhre fikk gleden av å peke ut de beste, ble det litt mer komplisert for Erik Thorstvedt. Han skulle nemlig plukke ut de verste.

– Jeg har plukket ut Wengers verste kjøp. De er tatt med av ulike årsaker, og er ikke nødvendigvis de dårligste spillerne. Det er nemlig noen virkelig gode spillere i denne elleveren, men de ble aldri det Wenger hadde håpet på, forklarer Thorstvedt.

– Hvem tenker du på da?

– Da tenker jeg først og fremst på Arshavin og Reyes. Ingen kan si noe annet enn at de er gode spillere. Problemet er at Arsenal investerte så mye i disse to spillerne, og at de aldri levde opp til prislappen. Arshavin var nær sagt en global superstjerne etter EM i 2008, men ble til slutt et offer for latter og humor. Det er egentlig litt trist at det skulle gå sånn.

– Så er det riktignok også noen spillere som neppe hadde kommet med på TV 2 Sportens lag i medieturneringen, fleiper Thorstvedt.

Han mener at man finner de virkelig dårlige spillerne i forsvaret og angrepet. 

– Det er overraskende at Wenger kunne hente en såpass dårlig spiller som Squillaci. Og så har vi André Santos, som er mest kjent for å ha byttet drakt med Van Persie i pausen og råkjøring i tettbebygd strøk.

– Det er lov å prøve og bomme på noen spillere, som Tomas Danilevicius. Han var veldig billig og er tidenes toppscorer for Lithauens landslag. 

Tomas Danilevicius endte opp i italiensk Serie A, der han blant annet hadde nærmere 150 kamper for Livorno. Francis Jeffers ble derimot aldri i nærheten av det man hadde forventet.

– Francis Jeffers er kanskje hans verste flopp. Han kostet åtte millioner pund og endte til slutt opp på Malta, sukker Thorstvedt.

Wengers beste

I utvelgelsen av laget, valgte Myhre å gå bort fra Wengers tradisjonelle firemannsforsvar. Det var rett og slett for mange offensive spillere som måtte med på laget.

– Det har i lang tid vært en fryd å se Arsenals angrepsspill, så jeg må stokke om litt på formasjonen. Jeg hadde nok ikke komponert forsvarsrekken på denne måten hvis jeg skulle sette opp et ordentlig lag, sier Myhre. 

Forsvarsrekken består av Sol Campbell, Kolo Touré og Ashley Cole, mens Jens Lehmann får vokte buret.

– Jens Lehmann sto mange kamper og var solid i en posisjon der Arsenal senere har hatt problemer. Han er et naturlig valg. I forsvarsrekken skulle man gjerne hatt spillerne som var der da Wenger kom, men det har jeg ikke fått lov til, humrer Myhre, og viser til Tony Adams, Lee Dixon og Nigel Winterburn.

I tillegg til at Myhre måtte forholde seg til spillere Wenger hadde kjøpt selv, har han også valgt å ikke ta stilling til at noen av disse senere har blitt betraktet som svikere.

Midtbanen var uansett ikke vanskelig å sette sammen. 

– Den sentrale midtbanen var det jeg satte opp først. Jeg hadde veldig sansen for Patrick Vieira og Emmanuel Petit. De to utfylte hverandre perfekt, og er en av de vondeste duoene man har møtt i Premier League. I tillegg var de også gode med ballen.

På kantene har Petter Myhre plukket ut Robert Pirés og Mark Overmars, selv om Fredrik Ljungberg snuste på en plass på laget.

– Pirés var førstevalget mitt på kantposisjon. Han var svært sentral i Arsenal-laget og skapte mye fra posisjonen sin. Jeg landet til slutt på Mark Overmars i stedet for Fredrik Ljungberg, da nederlenderen etter min oppfatning hadde det høyeste toppnivået.

Myhre har plassert Fabregas bak Thierry Henry og Robin Van Persie. Heller ikke dette valget var så vanskelig.

– Jeg har alltid vært svak for Fabregas. Han er hardtarbeide, kreativ og målfarlig. Fabregas er rett og slett en klassespiller, og det er synd at han forsvant fra Arsenal. Henry er selvskreven og overhodet ingenting å lure på. Bergkamp hadde naturligvis dyttet ut Van Persie, men siden vi her snakker om Wengers kjøp, må det nok bli Van Persie. 

– Var ingen av dagens spillere aktuelle til dette laget?

– Det er litt trist at det ikke er noen fra dagens lag her. Bakgrunnen for det er at de ikke har vunnet noen titler, mens den forrige generasjonen var enormt sterk. Rosicky har ikke fått ut makspotensialet, og Özil har vært der for kort tid. Koscielny og Mertesacker ble vurdert, og kanskje ville de vært der hvis jeg skulle satt opp laget om tre år. Det gjelder også flere, som Theo Walcott, avslutter Myhre.