RASER: Klesdesigner Fam Irvoll raser over PR-rådgiver, Elisabeth Norheims jøde-uttalelser. Her fotografert på Costume Awards 2014. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
RASER: Klesdesigner Fam Irvoll raser over PR-rådgiver, Elisabeth Norheims jøde-uttalelser. Her fotografert på Costume Awards 2014. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Skaff deg en PR-rådgiver!

Klesdesigner Fam Irvoll raser mot Elisabeth Norheims jøde-uttalelser.

Torsdagens sending av Trygdekontoret på NRK har skapt stor debatt blant det norske folk.

Elisabeth Norheim, Mohamed Ali Fadlabi, Hannah Wozene Kvam, Sandeep Singh, Suzanne Aabel og Bård Larsen var invitert til programmet for å diskutere et meget sensitivt tema, hvordan det står til med rasismen i dag. 

I HARDT VÆR: PR-rådgiver Elisabeth Norheims uttalelser under gårsdagens sending av Trygdekontoret får Fam Irvoll til å rase. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
I HARDT VÆR: PR-rådgiver Elisabeth Norheims uttalelser under gårsdagens sending av Trygdekontoret får Fam Irvoll til å rase. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Hard tone

Debatten ble fort preget av en sint tone, hvor debattantene fyrte løs mot hverandre. Spesielt PR-rådgiver Elisabeth Norheims uttalelser har i etterkant skapt stor ståhei.

I et klipp som ikke kom med på Trygdekontorets sending, men publisert på Youtube, viser programleder Thomas Seltzer til en undersøkelse om nordmenns forhold til jøder som Holocaustsenteret gjorde i 2012.

På spørsmål om jødene har vært flinkere til å formidle sin lidelseshistorie enn folk med afrikansk bakgrunn, svarer Elisabeth Norheim følgende:

«Jajajaja, jeg er dritsjalu på jøder, jeg! De ble jo gassa, også etterpå, «faen heller, nå bare kjøper vi hele dritten!». De har jo bare kjøpt opp alt! De er jo de rikeste folka overalt, vi har lissom bare Oprah».

Og det er utsagnet i dette klippet som får blant annet Fam Irvoll til å rase. 

– Hun burde komme med en offentlig beklagelse

Hun er dypt sjokkert over Norheims uttalelser.

– Det er ikke første gang hun har sagt noe rart, men det er første gang alle hører det. Elisabeth har en tendens til å være ufin. Det hun sa var helt på jordet. Alle ble sjokka, sier Fam Irvoll til TV 2.

– Hun har et par beklagelser å gi, for å si det sånn.

I går kveld skrev klesdesigneren en sint melding på Facebook-siden sin, noe som har ført til en ytterligere debatt. 

«Jeg blir flau av å være kvinne med så dumme damer som Elisabeth Norheim. Kan noen væææær så snill å skjerme henne for seg selv. Mister hjerneceller av å høre på det grumset av bullshit hun klarer å lire av seg og i tillegg være stolt av å ha lirt av seg. SELVINNSIIIIKT!!!!», skriver hun. 

Den drøyeste rasisten

Irvoll forteller at gårsdagens episode har ført til at telefonen har gått varm det siste døgnet.

– Elisabeth driter seg ut for hele Norge. Det morsomste er at hun er PR-rådgiver, og burde vite hvordan man skal formulere seg offentlig. Jødehets på NRK i beste sendetid er helt sjukt, sier hun. 

Klesdesigneren mener at Norheim har mangel på selvinnsikt. 

– Hun sitter vel på ferie og tror at hun gjorde en strålende jobb på Trygdekontoret, sier Irvoll før hun fortsetter:

– Hun er ekstremt opptatt av at alle andre er rasister, men hun er jo den drøyeste rasisten av alle. Hun er rasist mot sine egne, også sitter hun der selv og sier at alle andre er rasister. Jeg synes hun er slem. 

Mildt sagt satt ut

Blogg-kjendis, Suzanne Aabel, var en av debattantene i programmet i går. Hun kan fortelle at hun ble ganske satt ut av utsagnet til Norheim.

– Jeg er jøde, jeg var der, og jeg ble mildt sagt satt ut. Men det var egentlig ikke så ille ment, tror jeg. Trygdekontoret er jo et drøyt program hvor dørene er åpne for å spøke litt om ting, sier Aabel til TV 2.

– Jeg tror hun prøvde å være tøff og morsom. Men hun har ikke noe god humor, og det er vanskelig å vitse om temaer som ikke er mulig å vitse om. Så jeg tror det var der hun dreit seg ut.

Aabel forteller at hun ikke trenger noe beklagelse, men i etterkant av alle reaksjonene som har kommet, tror hun Norheim tjener på en offentlig beklagelse.

– Hun har latt den henge litt lenge, mange tror at hun virkelig mener det hun sa. Så hadde jeg vært henne, hadde jeg gått ut med en beklagelse så fort som mulig, sier hun.

FLAU: Fam Irvoll blir flau over å være kvinne. Foto: skjermdump
FLAU: Fam Irvoll blir flau over å være kvinne. Foto: skjermdump

Nordheim svarer

På spørsmål fra TV 2 om kritikken fra Irvoll svarer Norheim følgende i en tekstmelding til TV 2:

– Jeg har dessverre ikke tid til å respondere hver eneste gang Fam Irvoll hetser meg i sosiale medier, men jeg merker meg at de gangene media inviterer henne til debatt mot meg, trekker hun seg i siste liten. Hun har sikkert et frekt og fiffig svar på hva årsakene til det er.

Ild i tørt gress

Elisabeth Norheim får ikke bare Irvoll til å rase. Jøde-uttalelsene har blitt delt og debattert på sosiale medier hele natten. 

Både på Twitter og Facebook diskuterer brukerne om hvor vidt Norheims har rett i sine uttalelser om rasisme og antisemittisme.