KRITISK TIL POLITIET: Forsvarer for den ene av de tiltalte, Marius O. Dietrichson, mener Oslo-politiets omfattende menneskehandelssak har fått en rekkevidde det ikke finnes hold for i bevisene. Foto: Christian Thomassen / Scanpix
KRITISK TIL POLITIET: Forsvarer for den ene av de tiltalte, Marius O. Dietrichson, mener Oslo-politiets omfattende menneskehandelssak har fått en rekkevidde det ikke finnes hold for i bevisene. Foto: Christian Thomassen / Scanpix

To rumenske menn tiltalt for menneskehandel med fattige romfolk

Forsvarerne mener politietterforskningen i saken, hvor en rumener (49) og hans svigersønn (24) er tiltalt for menneskehandel, har vært politisk motivert.

Den omfattende tiltalen beskriver hvordan de to skal ha forespeilet de fornærmede jobb i Norge, for deretter ha truet dem til å stjele, tigge og i noen tilfeller prostituere seg for å betale tilbake reiseutgiftene på 200 euro.

BISTANDSADVOKAT: Silje Elisabeth Stenvaag representerer en av de fornærmede i saken. Foto: TV 2
BISTANDSADVOKAT: Silje Elisabeth Stenvaag representerer en av de fornærmede i saken. Foto: TV 2

Tiltalen beskriver blant annet hvordan flere av de fornærmede skal ha blitt fratatt identifikasjonspapirer før ankomst til Oslo og deretter truet til å stjele mobiltelefoner, kobber eller diesel.

I tillegg er 49-åringen tiltalt for frihetsberøvelse. Ifølge tiltalen holdt han to menn innesperret i en leilighet i underkant av et døgn i januar 2013. I løpet av dette døgnet skal han også ha utøvd vold mot de to mennene fordi de ikke hadde betalt gjelden sin.

Vil bevise utnyttelse av fattige romfolk

– De fornærmede er romfolk og rumenere, med til dels lite materielle ressurser. Disse menneskene er lovet arbeid av de tiltalte i Norge, men ble i stedet utnyttet og det mener vi å kunne bevise, sier politiadvokat og aktor Ane Evang ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til TV 2.

Ifølge tiltalen er det i hovedsak juli 2012 at utnyttelsen av de fornærmede skal ha funnet sted. Politiet startet da etterforskning av de tiltalte, som ble pågrepet i januar 2013. 

Begge mennene satt i varetekt i ti måneder, men er nå på meldeplikt.

– Ble forespeilet lovlig arbeid

– Dette handler om fattige mennesker som har blitt utnyttet, sier bistandsadvokat Silje Elisabeth Stenvaag, som representerer en av de syv fornærmede.

– Dette handler om hvilke forutsetninger disse menneskene kom til Norge på. De ble forespeilet lovlig arbeid. Om man krever penger av noen man vet ikke har mulighet til lovlig arbeid, så vet man jo at de settes i en situasjon der de må stjele, tigge eller prostituere seg, om man gjennom trusler eller vold krever penger av noen, sier Stenvaag.

Gro Sigrid Bache Wildhagen representerer tre av de fornærmede.

– Mine klienter er ikke i Norge nå, men jeg har snakket med en av dem som mener det er riktig at det er tatt ut tiltalte. Han har hele tiden ment at han er utsatt for utnyttelse, vold og frihetsberøvelse, sier Bache Wildhagen.

– Fremstår politisk motivert

Stian Mæland representerer den hovedtiltalte 49-åringen, som nekter straffskyld.

– Etter min mening skyter politiet over mål her med en tiltale som sikter altfor høyt, sier Mæland, som viser til at de fornærmedes forklaringer blant annet er uklare på en rekke punkter.

Han mener ikke at bevisene holder og at saken sak har fått det store omfanget av andre grunner.

– Det fremstår som at Oslo politidistrikt vil ta tak i romproblematikken, men etter min mening kan jeg ikke se hvordan de skal kunne bevise en utnyttelsessituasjon. På den måten kan man si at saken fremstår politisk motivert fra Oslo politidistrikt sin side, sier Mæland.

FORSVARER: Stian Mæland representerer den tiltalte 49-åringen fra Romania. Foto: MATRIX ADVOKATER
FORSVARER: Stian Mæland representerer den tiltalte 49-åringen fra Romania. Foto: MATRIX ADVOKATER

Frykter saken er del av et større spill

– Det er ikke grunnlag for de fornærmede å hevde seg utnyttet. Min klient forteller dessuten at det ikke er hans ansvar at disse personene kom til Norge, sier Marius O. Dietrichson, forsvarer for 24-åringen, som også nekter straffskyld.

– Slik jeg ser denne saken har min klients svigerfar tatt seg betalt på ordinært vis for å frakte personer som har hatt ønske om å komme hit. Og dette er uansett ikke noe min klient har hatt noe med, langt mindre hvordan pengene skal ha blitt krevd inn i etterkant, sier Dietrichson.

Dietrichson har også store problemer, lik Mæland, med å forstå hvorfor saken har fått det omfanget den har fått.

– Jeg frykter at denne saken er del av et større spill som tar sikte på å hindre romfolk å ta seg inn i landet. Ut i fra bevisene som foreligger er det vanskelig å begripe rekkevidden saken har fått, ikke minst at å ta seg betalt for transport kan kalles menneskehandel, sier han.

–  Mye tid og ressurser

Bistandsadvokat Stenvaag på sin side berømmer politiet.

– Det er oppløftende at politiet har brukt mye tid og ressurser på å etterforske denne saken. Det er viktig at man griper fatt i menneskehandelsaker som ikke bare dreier seg om prostitusjon, sier Stenvaag.

Politiadvokat Ane Evang ønsket ikke å kommentere kritikken fra forsvarerne.

Det er satt av seks uker til saken i Oslo tingrett i oktober og november.