Er disse gadgetene verdt penga?

«TV 2 hjelper deg» har testet fem smartklokker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Camilla Brække

Først kom det mekaniske uret, så ble den elektronisk. Nå har klokka blitt smart og ekspertene har klokketro på de nyeste gadgetene.

– En smartklokke er egentlig en forlengelse av mobiltelefonen din som du kan ha på håndleddet ditt. Du kan styre musikken din med den, du kan lese mail, sjekke Facebook, bruke den som skritteller og noen av klokkene kan du ta bilder og filme med, sier journalist og gadgetelsker hos Amobil.no, Espen Swang.

Se hvordan alle klokkene gjør det nederst i saken.

I månedsvis har Amobil.no testet smartklokkene som finnes på markedet akkurat nå. Det som kjennetegner dem alle er at smartklokkene fortsatt er i sin spede barndom.

– Mange av klokkene lider av en del barnesykdommer. Den dårligste klokka i testen, I’m watch, har for eksempel mange funksjoner som ikke virker engang, sier Swang.

Best for iPhone-brukere: Pebble

Testens beste alternativ for iPhone-brukere er smartklokka Pebble. Den kunne se dagens lys, takket være spleiseportalen Kickstarter. Gründerne bak Pebble ba folk om penger for å utvikle klokka, og de slo alle rekorder da de samlet inn over 10 millioner dollar.

– Pebble er et ganske spennende produkt. Jeg synes designet er stygt, men batterikapasiteten på Pebble er helt overlegent i forhold til alle de andre klokkene i testen. Denne kan du bruke i en uke uten å lade, sier Swang hos Amobil.no.

Pebble er liten, lett og veldig enkel å bruke. Den har kun tre knapper du navigerer i menyene med. Du velger selv ditt eget klokkedesign og du kan styre musikken din fra håndleddet.

– Pebble har ikke engang fargeskjerm, men en såkalt E-papir-skjerm. Står du i et mørkt rom, så ser du den ikke. Men da kan du riste litt på klokka så tenner den en lampe, forklarer Swang.

Best for Android-brukere: Sony SmartWatch 

Når Amobil.no gjør sine tester, går de grundig til verks. De har testet alle klokkenes funksjoner, målt skjermer, lysstyrke, batterikapasitet og de har sett på pris og design.

De to smartklokkene som kriger om førsteplassen i denne testen kommer fra de store selskapene som legger mest penger i utvikling: Sony og Samsung.

– Samsung-klokka har Amoled-skjerm, som betyr at den er veldig skarp og fin. Den har kamera, høyttaler og mikrofon. Sony-klokka er vanntett, den har bedre batteri og mange flere apper, sier Espen Swang.

Dårlig batteri og kronglete lading trekker ned på Samsung Galaxy Gear. Sony SmartWatch 2 derimot, som koster nesten halve prisen, gjør det hakket bedre.

– En stor og vesentlig forskjell er at Sony virker med alle Android-mobiler. Samsung virker bare med et lite utvalg av de dyreste Samsung-modellene. Sony har bedre batterikapasitet, den kan vare i tre-fire dager mellom hver lading, og den har veldig mange gode apper, sier Swang.

Burg: Klokka som er en mobil

Burg 15 skiller seg fra de andre klokkene ved at den har et eget SIM-kort. Det betyr at du kan ringe og sende meldinger med den, uten at du trenger å koble den opp mot telefonen din. Problemet er at den har en trykkfølsom LCD-fargeskjerm, som ikke alltid virker.

-I klokkereima følger det med en liten penn som du kan bruke til å trykke på skjermen med. Men den er skikkelig kronglete. Jeg trykker to ganger og det skjer ingenting, jeg trykker tre ganger og det skjer to ting, sier Swang mens han fortvilet prøver å skrive tekstmelding med Burg-klokka.

Er smartklokkene verdt penga?

Foreløpig har ikke Apple lansert sin smartklokke enda, men ryktene er mange.

– Da Apple ga ut sin iPhone revolusjonerte det hele smarttelefonmarkedet. Mange venter på at Apple nå skal lansere sin smartklokke, men ingen vet når det eventuelt skjer, sier Swang.

Prisene på smartklokkene i denne testen går fra X til X. Spørsmålet er om de er verdt å bruke penger på akkurat nå?

– Hvis du vil ha en kul gadget som ingen andre har, ville jeg kjøpt en smartklokke nå. Men hvis du vil ha noe som fungerer helt optimalt, så ville jeg kanskje ventet litt, sier Swang.

Slik gjør klokkene det i testen:

I'm Watch får terningkast 1. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
I'm Watch får terningkast 1. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

I'm Watch

  1. Terningkast: 1
  2. Pris: 2700,-

Om klokka: Treg Android-klokke med dårlig batteritid. Stor og fin skjerm, men trege menyer.

Burg 15

  1. Terningkast: 2
  2. Pris: 1995,-
Burg 15 får terningkast 2. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Burg 15 får terningkast 2. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

Om klokka: Har eget SIM-kort, slik at du ikke trenger telefon. Trykkfølsom LCD-skjerm og medfølgende penn. Treg, vrang og dårlig batteri.

Pebble 301

  • Terningkast: 2
  • Pris: 1200,-

Om klokka: Enkel og vanntett klokke med E-papir-skjerm og kun tre knapper. Fungerer som fjernkontroll for mobilen med stort app-utvalg, men plastikklignende og stygt design.

Pebble 301 får terningkast 2. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Pebble 301 får terningkast 2. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

Samsung Galaxy Gear

  • Terningkast: 3
  • Pris: 2000,-

Om klokka: Testens mest avanserte smartklokke med skarp og fin Amoled-skjerm. Har kamera, høyttaler og mikrofon, men kronglete lading og få apper trekker ned. Android-klokka fungerer kun med de dyreste Samsung-mobilene.

Sony SmartWatch 2

  • Terningkast: 4
  • Pris: 1200,-
Samsung Galaxy Gear får terningkast 3. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Samsung Galaxy Gear får terningkast 3. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

Om klokka: Testens beste smartklokke. Vanntett, enkelt Android-grensesnitt, stort apputvalg og bra batteritid (kan gå i tre-fire dager uten å lade). Også testens billigste!

Sony SmartWatch 2 får terningkast 4. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Sony SmartWatch 2 får terningkast 4. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no