Hygienesjokk på norske treningssentre

144 prøver avslører den møkkete sannheten. – Jeg får tårer i øya, sier renholdsekspert.

Av Camilla Brække

De fleste drar på treningssenteret for å holde seg i form, men det er ikke bare sixpack og muskler du kan få av å gå dit. I kveldens «TV 2 hjelper deg» avslører forbrukerprogrammet hvor møkkete det faktisk er på Norges tre største treningssenterkjeder: SATS, ELIXIA og Stamina.

– Å herregud, det er helt vilt. Jeg merker jeg får tårer i øya, det er skikkelig motbydelig, sier renholdsekspert og rådgiver Lena Furuberg ved Teknologisk Institutt, når hun får se resultatene.

Vi ville finne ut hvor rent eller møkkete det faktisk er på norske treningssenterkjeder, og undersøke hvilke bakterier som kravler rundt. Ved hjelp av et avansert måleapparat og bakterieanalyser i et laboratorium har vi gjort nettopp det, og resultatet ser du på «TV 2 hjelper deg» i kveld klokka 20.30.

Hvor rent er det egentlig?

Ved hjelp av et ATP-apparat kan man måle hvor ren eller møkkete en flate er.

– Den forteller hvor mye mikroorganismer det er på en overflate, sier Furuberg.

Mikroorganismer kan føre til bakterier, og skadelige bakterier kan gjøre deg syk. Derfor bør en flate ha så lite mikroorganismer som mulig. Målingene bør være under 1000 for at renholdet skal regnes som OK, mener Teknologisk Institutt.

– Hvis dere får resultater over 1000, så kan det være helsefarlig, sier Furuberg.

Laboratorieundersøkelser

I tillegg til undersøkelsene med ATP-måleren, ønsket vi å se hvilke bakterier vi fant – og om de vi fant var farlige. For i fuktige områder, som treningssentre, trives bakteriene ekstra godt.

– På et treningssenter så har du folk som svetter, og det betyr at man lettere sprer bakterier. Du drar jo på treningssenteret for at du skal bli i form, og det betyr jo at du skal bli friskere. På et sted hvor det er såpass tett kontakt så burde det være gode rengjøringsrutiner, sier overlege og avdelingsleder for smittevern ved Oslo universitetssykehus, Egil Lingaas.

I et av Rikshospitalets laboratorier har Lingaas hjulpet oss med å dyrke frem bakterieprøvene vi har tatt – og analysert dem for å finne ut om bakteriene er farlige.

– På et treningssenter bør det være såpass rent at du får lyst til å trene. Vi bør ikke finne lo langs veggene eller møkk på utstyret du skal bruke. Det bør være såpass rent at du ikke blir smittet med noen sykdommer i alle fall, sier Lena Furuberg ved Teknologisk Institutt.

– Har misforstått konseptet sitt helse

Vi har besøkt tre ulike sentre tilhørende hver av kjedene SATS, ELIXIA og Stamina, både morgen, formiddag og ettermiddag. Ingen av kjedene visste at vi kom på forhånd. 

Vi har målt til sammen 90 ulike flater på ni forskjellige treningssentre, i tillegg har vi gjort 54 bakterieanalyser i Rikshospitalets laboratorium. Totalt har vi tatt 144 prøver.

– Resultatet tyder på altfor dårlig renhold. Målingene er hårreisende høye, dette er skikkelig ekkelt. Jeg tenker at de har misforstått konseptet sitt helse. De trener muskler ja, men du kan jo risikere å bli syk av å dusje eller trene der og holde på apparatene, sier Furuberg.

Resultatet viser at nesten alle målingene vi gjorde var langt over det de bør være på alle senterne. Både på SATS, ELIXIA og Stamina viste verdiene at nesten alle apparatene var møkkete, og at spesielt garderobene var veldig urene.

Sjokkmåling

Testens soleklart verste måling gjorde vi på dusjgulvet i en av damegarderobene til SATS. Her ble resultatet 765.586, altså 765 ganger så møkkete som det bør være. 

SATSER IKKE PÅ RENHOLD: Hos Nordens nest største treningssenterkjede, SATS, fant «TV 2 hjelper deg» flere bakterier som kan gjøre deg syk. Foto: TV 2/Camilla Brække.
SATSER IKKE PÅ RENHOLD: Hos Nordens nest største treningssenterkjede, SATS, fant «TV 2 hjelper deg» flere bakterier som kan gjøre deg syk. Foto: TV 2/Camilla Brække.

– Oi shit! Så høyt tall har jeg faktisk ALDRI sett. Jeg har ikke ord, det skal ikke være i nærheten av mulig å komme dit engang. Da kan man begynne å lure på hva som er på det gulvet. Man er fristet til å tro at folk bruker dusjen til andre ting enn å dusje, for eksempel gå på do der, sier Lena Furuberg.

Selv ikke de som har produsert ATP-apparatet, har hørt om så høye verdier før. Til sammenligning hadde toalettet på en McDonald’s i Oslo en verdi på 1350 da vi målte det i fjor.

Flere tilfeller av gule stafylokokker

I tillegg til å finne ut hvor møkkete det er på senterne, ønsket vi å se hvilke bakterier vi fant – og om de vi fant var farlige. Etter å ha analysert 54 bakterieprøver fra ulike flater, viser resultatet at alle senterne hadde bakterier som kan gjøre deg syk.

Bakterien eksperten på forhånd hadde fryktet at vi kom til å finne er gule stafylokokker. Den fant vi flere tilfeller av hos både SATS og ELIXIA. På tross av at det er en bakterie rundt 30 prosent av befolkningen har på huden til en hver tid, kan den være farlig for enkelte.

– Gule stafylokokker er den vanligste bakterien som forårsaker betennelser i huden. Man kan få sårinfeksjoner og inngrodde tånegler som er betente. Av og til kan den gå innover i kroppen, det er sjeldent, men den kan gjøre det, og da kan den forårsaker betennelser innvendig, sier overlege Egil Lingaas.

Både lungebetennelse og blodforgiftning kan man en sjelden gang få av de gule stafylokokkene, men det skjer som regel kun med de som har svekket immunforsvar fra før.

Tarmbakterier på flere spinningssykler

I tillegg til de gule stafylokokkene fant «TV 2 hjelper deg» ulike former for tarmbakterier hos alle senterne. Hos Stamina fant vi tarmbakterie på en av tredemøllene (på det området man har hendene sine), og på to av ELIXIAS tredemøller (på det området man har hendene sine) fant vi tarmbakterier.

– Den eneste måten bakterien kan komme til håndtaket på en tredemølle er at noen hender har ført den med seg dit. Og da vil det trolig ha vært fra avføringen til den personen, sier Lingaas.

Også på setet på flere spinningssykler fant «TV 2 hjelper deg» ulike former for bakterier som stammer fra tarmen til folk. Hos SATS fant vi tarmbakterien enterobacter sakazakii, som er en slektning av E. coli-bakterien. Hos Stamina fant vi bakterien Pseudomonas auroginosa, som kan forårsake alvorlig infeksjoner i sår og alvorlig lungebetennelse.

– Pseudomonas har antageligvis havnet på setet på en spinningssykkel fra tarmen til den som satt på den sykkelen, i forveien, at det rett og slett har vært lekkasje, sier Lingaas.

SJOKKERT EKSPERT: - Jeg merker jeg får tårer i øya, det er skikkelig motbydelig, sier rengjøringsekspert og rådgiver hos Teknologisk Institutt, Lena Furuberg. Foto: TV 2/Chris-Erik Kristoffersen.
SJOKKERT EKSPERT: - Jeg merker jeg får tårer i øya, det er skikkelig motbydelig, sier rengjøringsekspert og rådgiver hos Teknologisk Institutt, Lena Furuberg. Foto: TV 2/Chris-Erik Kristoffersen.

I tillegg tarmbakterier og gule stafylokokker fant vi også ulike former for vannbakterier, hos alle kjedene. Se hvordan treningssentrene gjør det nederst i saken.

Treningssentrene sier de skal skjerpe seg

Både SATS, ELIXIA og Stamina sier at de tar renholdet sitt på alvor, og de beklager det dårlige testresultatet.

– Vi er selvfølgelig ikke fornøyd med målinger som viser at vi har dårlig resultat, og det tar vi selvfølgelig på alvor. Vi har allerede snakket med eksperter om hva disse verdiene betyr, og vi skal ha dialog med eksperter på hva vi kan gjøre bedre, sier Anita Asplund, regionsjef i SATS.

– Dette er veldig skuffende og det betyr at vi må se på rutinene våre, både de vi kjøper og de vi gjør internt. Vi må bare skjerpe oss, sier Erik Schreuder, regionsdirektør i ELIXIA Nordic.

– Vi beklager selvsagt dette resultatet sterkt, og vi har satt i gang umiddelbare tiltak. Vi innfører blant annet forbedrede rutiner for hygiene, og spesielt med fokus på håndvask både blant våre ansatte og våre kunder, sier Christine Thune, fagsjef for Stamina trening.

Stamina sier også at de har sagt opp avtalen de hadde med et av vaskebyråene sine, og at de nå skal gå igjennom kontraktene de har med andre vaskebyråer.

Se hele saken på «TV 2 hjelper deg» i kveld klokka 20.30.

Slik gjorde treningssentrene det i testen: