Her er tallene som fikk Aukland fjernet fra FIS' mistenkt-liste

Kommer med mer kritikk mot Skiforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): Anders Aukland føler nye tall utgitt av FIS, er med på å renvaske hans rykte etter en tøff tid.

– Dette er tall som fikk meg bort fra listen over de som hadde mistenkelige høye blodverdier, sier Anders Aukland til TV 2.

Ble fjernet fra mistenkt-liste 

I løpet av en periode på 17 måneder, fra 2004 til 2006, ble Aukland testet hele 12 ganger av Det internasjonale skiforbundet. Resultatene viste stabile blodverdier som varierte mellom 14,6 på det laveste og 16,2 på det høyeste. Tallene gjorde at FIS fjernet Aukland fra mistenkt-listen han da sto på.

Tallene har TV 2 fått tilgang til og du kan studere dem i bunnen av denne artikkelen.

Etter SVTs dokumentar "Oppdrag granskning" har det stormet rundt Aukland. Svenskene hadde tatt utgangspunkt i denne mistenkt-listen og stilte spørsmålstegn til om Aukland og andre norske utvøvere var dopet på 2000-tallet fordi de hadde høye og varierende blodverdier. Rundt Salt Lake City-OL var Aukland opp i blodverdier på 17-tallet. Disse har han forklart med mange treningsopphold i høyden.

Ekspert hyller åpenheten

En av Norges fremste eksperter på doping har sett tallene som er kommet fra FIS.

– De verdiene forteller at hemoglobin-konstellasjonene varierer litt, men ikke noe mer enn en må kunne forvente hos en utøver og med de måleusikkerhetene man har, sier idrettsprofessor Jostein Hallén.

Fysiologen støtter åpenheten til Aukland, samtidig sier han at tallene ikke kan slå fast noe som helst.

– Det gir oss ikke så mye ekstra informasjon. Det sier ikke om en utøver er dopet eller ikke, forteller han.

Aukland måtte selv ta kontakt med FIS for å få fatt i de gamle testresultatene. Da anklagene stormet som verst i begynnelsen av måneden, var han svært kritisk til Skiforbundet og president Erik Røste. Røste ville ikke stille opp på svenskenes dokumentar, Aukland følte han ble stående igjen alene og uten hjelp fra forbundet.

– I Skiforbundet tror jeg de har en del interne ting å forbedre seg på, for dette er ikke første gangen det blir stilt spørsmålstegn ved blodverdiene til norske skiløpere. Jeg synes dette var tungvint for meg, sier Aukland.

Dette har Skiforbundet lært

Skiforbundet vedgår at de har lært masse av de siste ukers hendelser. Samtidig synes de det var synd at ikke Aukland takket ja til deres forespørsel om et møte i begynnelsen av mars for å legge en videre strategi. De vil prøve igjen, og håper å få sette seg ned med Team Aukland i løpet av kort tid.

– Vi har lært at man må snakke sammen. Det er ingen tvil om at vi i Skiforbundet har hjulpet, og hjelper alle utøvere som ønsker det. Men vi må også huske at reglene er slik, at utøverne selv må be om å få utlevert sine blodverdier, det er bra at Anders viser disse frem nå, sier Espen Graff, kommunikasjonssjef i Skiforbundet.

Her er blodverdiene som fikk Aukland fjernet fra FIS' mistenktliste.
Her er blodverdiene som fikk Aukland fjernet fra FIS' mistenktliste.