FIKK BLI: Kasey Wehrman (da han spilte for FFK) og Steve Clark (Hønefoss) har begge spilt uten arbeidstillatelse, men ble ikke sendt hjem. Nå øyner VIF Hockey et håp for sin amerikaner. Foto: Scanpix
FIKK BLI: Kasey Wehrman (da han spilte for FFK) og Steve Clark (Hønefoss) har begge spilt uten arbeidstillatelse, men ble ikke sendt hjem. Nå øyner VIF Hockey et håp for sin amerikaner. Foto: Scanpix

VIF-saken: Tippeliga-spillere uten arbeidstillatelse fikk bli

VIF Hockey får ikke benytte sin amerikaner uten arbeidstillatelse. Men nå øyner de et håp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): Mens Brendan Brooks ikke kan spille for Vålerenga i ishockeysluttspillet så lenge han ikke har en gyldig arbeidstillatelse, hindret ikke Utlendingsdirektoratet (UDI) Hønefoss-keeper Steve Clark og Fredrikstads Kasey Wehrman i å fortsette i Tippeligaen da det ble kjent at disse ikke hadde en tilsvarende tillatelse i henholdsvis 2012 og 2009.

Mer alvorlig i Brooks-tilfellet

Det vekker interesse i Vålerenga.

- Vi fikk klare signaler på at Brendan ikke kan spille framover, og at det ikke vil være vits i å søke om arbeidstillatelse for resten av sluttspillet, sier direktør Jan Tore Kjær, som blir overrasket over nyheten.

- Vi er fullt klar over at vi har dummet oss ut, og vi ligger fortsatt langflate, men vi unner Brendan å spille, og om det er muligheter for det vil vi selvsagt sjekke det opp, sier Kjær til TV 2 torsdag.

UDIs pressekontor svarer at de foreløpig ikke har ytterliggere å tilføye det som ble sagt onsdag, og at saken er under behandling, men de vil etter henvendelse fra TV 2 se nærmere på saksbehandlingen av de tidligere tilfellene i fotballen.

Senere torsdag skriver UDI følgende i en epost til TV 2:

- I sakene som TV2 refererer til er det snakk om personer som ikke har fornyet arbeidstillatelsen sin. Det er en forskjell på å jobbe i Norge uten arbeidstillatelse, og på å overskride fristen for å fornye arbeidstillatelsen. Det førstnevnte er langt mer alvorlig, sier Hanna Krange, områdeleder i UDI.

Flere tilfeller i fotballen

Det finnes nemlig en rekke saker i norsk fotball der arbeidstillatelsen ikke har vært i orden.

  •  Fredrikstad FK fikk i november 2009 150.000 kroner i bot fra doms- og sanksjonsutvalget for å benyttet australieren Kasey Wehrman i fire kamper i 2008 og 20 kamper i 2009. Klubben hadde ikke fornyet arbeidstillatelsen til midtbaneveteranen.
  • Hønefoss BK fikk i november 2012 75.000 kroner i bot fra doms- og sanksjonsutvalget for å ha benyttet amerikaneren Steve Clark i tolv Tippeliga-kamper i vårsesongen samme år. HBK ble først også trukket ett poeng i straff, men denne ble opphevet etter en anke.
  • Sandefjord ble i mai 2007 ilagt en bot på 60.000 kroner fra doms- og sanksjonsutvalget for å ha benyttet den amerikanske spissen Brian Waltrip i seks kamper i Tippeligaen etter at arbeidstillatelsen gikk ut.
  • HamKam ble i mai 2007 ilagt en bot på 80.000 kroner fra doms- og sanksjonsutvalget for å spilt med amerikaneren Ramiro Corrales i 25 kamper uten oppholds- og arbeidstillatelse i 2006-sesongen. Corrales ble i tillegg utvist fra Norge av Utlendingsdirektoratet (UDI) i februar 2007 da de ble gjort kjent med saken, etter at spilleren hadde meldt overgang til Brann. Utvisningsvedtaket ble senere omgjort og Corrales spilte elleve kamper for bergenserne, som ble seriemestere i 2007.

UDI brøt ikke inn

Samtlige fire klubber ble altså bøtelagt, men ikke straffet med poengtrekk, til tross for at det i NFFs regelverk står at bruken av ikke-berettigede spillere skal straffes med poengtrekk.

Kun i ett av tilfellene, Ramiro Corrales, kom UDI på banen med utvisningsvedtak, etter det TV 2 kjenner til. Dermed kunne spillerne fortsette å spille for sine respektive klubber.

Steve Clark stod i HBK-målet i samtlige av de resterende 18 kampene som gjenstod i 2012-sesongen, etter at saken ble kjent. Kasey Wehrman spilte også videre i Fredrikstad, og senere Lyn, i 2009 uten at UDI brøt inn.

I tilfellene med Corrales og Waltrip ble disse kjent i etterkant av 2006-sesongen, og begge var spilleberettighet fra 1. runde av 2007-sesongen.

Brooks nektes å spille

Onsdag var Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær i møte med UDI for å få en oppklaring i regelverket og diskutere veien videre. UDI kan straffe Vålerenga ved å nekte klubben å hente spillere utenfor EØS i en periode, og/eller ilegge klubben bøter.

På møtet ble det også klart at Brendan Brooks ikke vil kunne delta i sluttspillet for Vålerenga, som fredag møter Storhamar til første semifinalekamp.

Vålerenga's Brendan Brooks  har spilt uten arbeidstillatelse. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Vålerenga's Brendan Brooks  har spilt uten arbeidstillatelse. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

- Brendan kommer til å reise hjem, det er ikke noe vits for ham å være her i det hele tatt, for søknadsprosessen slik det foreligger nå vil ta altfor lang tid. Så det er et avsluttet kapittel for denne våren hvert fall, sa en nedbrutt Kjær til TV 2.

Siste kamp i sluttspillfinalen er terminfestet den 16. april, altså om knappe fire uker. Ved vanlig behandlingstid vil en søknad om arbeidstillatelse for Brooks ta ti dager.

Det finnes også hasteordninger der arbeidstillatelse kan bli gitt i løpet av noen få timers saksbehandling.

Likevel oppfatter Vålerenga situasjonen slik at det ikke er hensiktsmessig å søke for canadieren, som kunne spilt en rolle i de avsluttende kampene av sluttspillet.

Skapt irritasjon

At UDI nekter Brooks videre spill, mens direktoratet tilsynelatende ikke har hindret Clark og Wehrman å fortsette for Hønefoss og Fredrikstad da deres saker kom opp, har skapt irritasjon i Vålerenga-leiren.

Anders Hilt Jørgensen har vært en nøkkelspiller for årets seriemester. Han gikk ut mot UDI på Twitter onsdag ettermiddag.

UDI vil ikke kommentere

TV 2 har torsdag vært i kontakt med UDI for å få en klarhet i direktoratets involvering i de overnevnte sakene i norsk fotball, samt om Vålerenga har fått indikasjoner på at en søknad om arbeidstillatelse for Brooks i sluttspillet ikke vil føre fram.

Pressekontoret vil ikke utdype mer enn følgende:

- På generelt grunnlag er alle saker ulike, så vi må kikke nærmere på dem før vi kommenterer noe mer, sier pressevakta.

Etter tips fra media vil UDI i forlengelsen av Brooks-saken også kikke nærmere på flere av Vålerengas utenlandske spillere de siste årene.