Støre mest aktuell som Stoltenbergs etterfølger 

Om Jens Stoltenberg får NATO-toppjobb må Arbeiderpartiet velge ny partileder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at det i går ble kjent at Jens Stoltenberg er aktuell som Anders Fogh Rasmussens etterfølger som generalsekretær i NATO var Stoltenberg dagens mest omtalte mann på Stortinget.

– Jeg er ikke veldig overrasket over at Jens Stoltenbergs navn blir nevnt, han er tross alt en levende legende i norsk politikk og også veldig respektert på den internasjonale arenaen, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen.

Også Marit Nybakk som tidligere har vært forsvarspolitisk talskvinne for partiet mener Stoltenberg er et godt valg for NATO, men:

– Vi vil helst ha ham her, sier hun.

Lederspekulasjoner

Risikoen for at Arbeiderpartiet mister sin leder siden 2002 til en toppjobb i NATO er noe som opptar mange i partiet. Men Jens Stoltenberg ønsker ikke å bidra til noen spekulasjoner.

– Jeg verken bekrefter eller avkrefter det, og derfor kommer jeg heller ikke til å delta i noen spekulasjoner om Arbeiderpartiets fremtid etter meg, sier Stoltenberg.

Partiets nestor, Martin Kolberg, ønsker heller ikke å kommentere hvem som skal lede Ap om Stoltenberg får ny jobb.

– Det er hyggelig at han har blitt spurt, men ikke noe mer enn at vi registrerer det, sier Kolberg

Støre mest aktuell

Men dagen etter at nyheten sprakk er det flere som gjør seg tanker om hvem som kan være aktuelle som ny partileder. Flere av Arbeiderpartiets stortingspolitikere som TV 2 har snakket med i løpet av tirsdagen peker på Jonas Gahr Støre som den som er best egnet til å ta over på kort varsel.

Et annet navn som nevnes som lederkandidat er Trond Giske. Han er gjennom flere år blitt nevnt som lederkandidat og partiets kronprins.

– Kan du tenke deg å overta?

– Jeg tror nå skal vi først se hvor lenge vi får beholde han vi har. Vi skal nok klare å ha en leder også etter Jens Stoltenberg den dagen han slutter, men jeg tror også det er mange som håper vi får beholde Jens i mange år, sier Giske.