Frykter Joshua French vil dø

Både moren og advokaten frykter for Kongo-fangens liv etter at han har sluttet å spise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I februar ble Joshua French dømt til livsvarig fengsel i Kongo for å drept kameraten Tjostolv Moland. Dommen i Kongo falt til tross for at Kripos er sikre på at Moland tok sitt eget liv. Under rettssaken ble French syk, og de siste ukene har tilstanden forverret seg drastisk. 

– Hvis han ikke får den helsehjelpen han har behov for, vil han bare bli enda verre, sier French sin norske advokat Hans Marius Graasvold.

Spiser ikke

French sliter med sin mentale helse, men er også svært fysisk svekket og har ikke tatt til seg mat på flere uker. Moren Kari Hilde French frykter at sønnen snart vil dø. Advokat Graasvold er frustrert over den kongolesiske fengselsledelsen.

BEKYMRET. Både moren Kari Hilde French og hans norske advokat Hans Marius Graasvold frykter at Joshua French vil dø dersom han snart ikke får i seg næring. (FOTO: NTB Scanpix)
BEKYMRET. Både moren Kari Hilde French og hans norske advokat Hans Marius Graasvold frykter at Joshua French vil dø dersom han snart ikke får i seg næring. (FOTO: NTB Scanpix)

– De har å forholde seg til de internasjonale forpliktelsene som gjelder, og de to siste ukene har de ikke gjort dette. Det er selvfølgelig under enhver kritikk, sier han.

Han også frykter for fremtiden til French.

– Går dette for langt, så vil det kunne ende på aller verste måte. Her må fengselsledelsen sørge for sikkerheten til min klient. De har ene og alene ansvaret for French, et ansvar de på ingen måte har tatt.

Nektet adgang

Norske diplomater har i disse ukene forsøkt å besøke fengselet i Kongo, men har blitt nektet adgang.

– Vi har hatt problemer med å komme inn i fengselet til French. Det er konsulær tilgang som vi har krav på etter Wienkonvensjonen, sier Frode O. Andersen, talsmann i Utenriksdepartementet.

De har gjentatte ganger tatt opp med kongolesiske myndigheter at fengselsledelsen er ansvarlige for helsen og sikkerheten til Joshua French så lenge han er i kongolesisk varetekt.