Beate (32) melder seg ut av Høyre i protest mot reservasjonsretten

Som et tilsvar på Høyres forslag om reservasjonsrett for fastleger i spørsmål om abort, har Beate Sørum (32) meldt seg ut av partiet etter mangeårig dedikasjon.

«Jeg er så ufattelig skuffa over at partiet som jeg har vært med å heie frem over mange år velger å bruke stemmen min til å tale likestillingen midt i mot. Det var ikke dette jeg stemte på».

Det skriver Sørum i et innlegg på bloggen sin under tittelen «I dag melder jeg meg ut av partiet Høyre».

– Det var selvsagt vemodig, men samtidig godt å få sagt og gjort det, sier Sørum til TV 2. 

Sjokkert etter valget

32-åringen har stemt på partiet i alle valg siden hun var var 18 år og myndig. Like før stortingsvalget i 2009 meldte hun seg inn i Høyre og har vært stolt medlem de fem foregående årene - helt til 18. mars 2014. 

Hun tok beslutningen om å melde seg ut i håp om å sende et sterkt signal til partiet om at kursen de staker ut med reservasjonsrett for fastleger ikke bare er skjev, men reversert.

– Jeg har vært målløs helt siden stortingsvalget, men tenkte at dette umulig kunne bli gjennomført.

Da Høyre gjennom regjeringsforhandlingene med Frp og KrF sa ja til å vedta reservasjonsrett for fastleger i spørsmål om abort, ble Sørum sjokkert.

Ønsker kollektiv protest

Sørum sluttet ikke å bli sjokkert over partiet da de på Kvinnedagen ikke tok motstanden på alvor.

– Da Høyre etter rekordoppmøte i 8. mars-toget i Oslo presterte å si at forslaget bare er misforstått, så bestemte jeg meg for at jeg måtte ta grep. Jeg kunne ikke lengre stille meg bak partiet, sier Sørum som også oppfordrer andre til å ta samme standpunkt.

32-åringen forteller at hun syntes det har vært uvanlig stille fra de sterkeste feministiske høyrestemmene etter at forslaget kom.

– Jeg vet om flere i Høyre som er uenig i reservasjonsrett. Jeg mener de burde ta samme valg som meg, for det er det tydeligste av dem alle. 

– Vær så snill å snu i denne saken

Sørum håper at hun en gang i fremtiden kan melde meg inn i partiet igjen - av de samme politiske grunnene som da hun meldte seg inn for over fem år siden.

– Jeg håper de innser at dette ikke er en fillesak og går tilbake til forhandlingsbordet. Det er ingen skam å snu og jeg tror ikke partiet taper støtte av å gjøre det, snarere tvert imot, sier hun og avslutter med en bønn til partiledelsen: 

– Hør på folket! 80 prosent er mot dette, så ikke bagatelliser det og si at vi ikke forstår. Ta motstanden på alvor og vær så snill å snu i denne saken. 

Kan nekte å fortelle svangerskapets varighet

Den 21. januar i år sendte helseminister Bent Høie (H) et forslag om reservasjonsmulighet for fastleger ut på høring.

høringsnotatet skriver Høie at fastleger som reserverer seg mot å henvise til abort, også skal kunne nekte å blant annet fortelle en gravid kvinne hvor langt hun er på vei, dersom hun vurderer abort.

Les høringsnotatet i artikkelens faktaboks!

TV 2 har tidligere fortalt at 184 sykehusansatte i Norge reserverer seg mot i delta i abortinngrep. Det har de rett til etter abortloven. Men de kan ikke reservere seg mot å gi kvinnen informasjon og veiledning, slik Høie nå mener at fastlegene skal kunne gjøre.

TV 2 har ikke lyktes å få tall fra Høyre på hvor mange som har meldt seg ut av partiet siden valget 2013.