JO NESBØ OM KARRIEREN:
– Suksessen går til hodet på meg

Jo Nesbø innrømmer at han får beskjed av gode venner om å jekke seg ned når han blir for høy på seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med et førsteopplag på 185 000 eksemplarer, må Nesbøs nye roman «Sønnen», allerede kunne kalles en suksess. Nå nevnes navn som Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio i sammenheng med filmatisering av flere av Nesbøs bøker, men det bryr ikke suksessforfatteren seg så mye om.

– Det er selvfølgelig stort. jeg er en stor Scorsese-fan, men det er på en måte enda mer fantastisk når jeg treffer en 20-åring i Sør-Korea som har lest Harry Hole-bøkene. Bare tanken på at jeg har sittet i en loftsleilighet på Bislett og skrevet noen bøker som blir lest i Sør-Korea, det er sykt, sier Nesbø.

Bok nummer 12

«Sønnen» ble lansert på Litteraturhuset i Oslo. To av de største salene her var utsolgt i forbindelse med bokbadet av forfatteren. Da den første romanen kom i 1997, var omstendighetene litt annerledes.

– Det er nokså stor forskjell. Ved den første boka var det vel intervju med tre nærradioer og kanskje Østlandssendingen. I dag er en journalist fra The New Yorker her for å følge med i tre dager, sier Nesbø.

Journalisten fra The New Yorker heter Lee Siegel. Han er sikker på at også «Sønnen» blir en bestselger i USA.

– Nesbø er nå kanskje verdens mest kjente krimforfatter, og suksessen er bare stigende i USA. det finnes mange gode skandinaviske krimforfattere, men få av dem har navn som blir gjenkjent. Men sier du Jo Nesbø, vet folk hvem han er, sier Siegel.

Må jekke seg ned

Jo Nesbø lar seg ikke stresse opp av forventningspresset mot ham. Heller ikke av at flere av bøkene hans nå ser ut til å bli filmatisert i USA. Men han innrømmer likevel at han av og til blir litt høy på seg selv.

– Ja, det går til hodet på meg, og jeg får beskjed om å jekke meg ned. Jeg har heldigvis noen gode kompiser som ber meg om det, smiler Nesbø.