DNB ber statsministeren holde munn om renten

I et krast brev til Statsministerens kontor går Norges største bank til angrep på Erna Solberg. Fordi hun uttalte seg om rentenivået til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges største bank, DNB, går i et brev til angrep på statsminister Erna Solberg, etter at hun stilte seg i spissen for et renteopprør mot bankene. 

Klikk her for å lese brevet fra DNB til Statsministerens kontor.

Klikk her for å lese svaret Erna Solberg sendte i retur.

Bakgrunnen er en uttalelse statsministeren ga til TV 2 den 25. februar:

– Det er helt klart at når markedsrenten går ned, så skal også renten til låntakere, om det er bedrifter eller enkelthusholdninger, også gå ned. Det forventer jeg at den gjør, sa statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Det satte sinnene i kok i DNB.

Kritiske til statsministeren

Samme kveld forfattet DNB et brev som de sendte til statsministerens kontor. I brevet, som TV 2 har fått tilgang til, skriver DNB at de «registrerte med en viss overraskelse at statsministeren på TV i kveld uttalte seg om bankenes rentesetting.»

Brevet viser tydelig at man i DNB er kritisk til at statsministeren ber bankene sette ned renten. 

«Det blir litt for enkelt, selv i den politiske verden, å late som at den politikken man fører ikke har noen konsekvenser. Nei, jeg har ikke glemt at man i politikken må se ting bredt og se det fra forbrukernes/velgernes side. Men det betyr likevel ikke at man må underslå fakta,» heter det i brevet. 

DNB: – Ingen er tjent med debatten

Videre skriver DNB at de helst skulle vært rentedebatten for uten: 

«Ingen av oss er tjent med at det til stadighet skal pågå en debatt om hvorfor vi skal ha spesielt strenge krav i Norge og hvilke konsekvenser dette vil ha for bankenes kunder»

Og helt til slutt skriver DNB at de «er overrasket hvis statsministeren og andre fra Regjeringen nå ønsker å by opp til en debatt om dette, hvor vi vil se oss nødt til å svare mer konkret og direkte». 

Statsministeren: – Jeg lar meg ikke kneble

Statsminister Erna Solberg vil ikke kommentere om hun oppfatter brevet som en trussel, men sier følgende til TV 2: 

– Jeg lar meg ikke kneble, men jeg har ingen andre kommentarer til det. Jeg knebler heller ingen andre, sier Solberg til TV 2. 

– Ligner på en trussel

Flere reagerer nå sterkt på brevet fra DNB til statsministeren. 

– Her fremsettes noe som ligner på en trussel og man prøver å dempe en debatt av offentlig interesse, sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet. 


Han får støtte av LO-leder Gerd Kristiansen, som mener brevet er utidig. 

– Her forsøker DNB tydelig å legge lokk på en debatt. Jeg syns det er ganske oppsiktsvekkende at DNB tillater seg å kritisere statsministeren for å blande seg i forhold som har med rentene i Norge, sier Kristiansen til TV 2. 

DNB ønsket ikke å stille til intervju, men skriver i en e-post til TV 2 at:

«DNB har kontinuerlig dialog med politikere både i regjering og opposisjon om regulatoriske krav. Det er en naturlig oppgave for DNB som Norges største bank i en tid hvor det innføres nye krav til bankene. Vi deltar også ofte i den offentlige debatten om disse kapitalkravene, og har en god og konstruktiv dialog med myndighetene om dette temaet.»

DNB skriver at de forsvarer innholdet i brevet, bortsett fra det Forbrukerrådet og LO tolker som en trussel mot statsministeren: 

«Hvis man trekker det siste avsnittet isolert ut av denne lange e-posten, så ser vi at vi kunne vi formulert oss annerledes i dette avsnittet for å få frem meningen vår bedre. Vi er opptatt av at den offentlige debatten om kapitalkravene blir saklig og god.»

Bankene tjener mer og mer på renten

Bakgrunnen for Solbergs uttalelse er at banker som DNB tjener stadig mer penger ved å holde boliglånsrenten høy, mens prisen banken selv betaler for pengene, har gått stadig nedover. DNB-sjef Rune Bjerke har forsvart seg med statens kapitalkrav og sagt at kundene må være med på et spleiselag. 

Men samtidig har 1500 DNB-ansatte fått sparken, mens Rune Bjerke selv og resten av konsernledelsen har fått høyere bonus.