Dette fant vi i den mystiske safen

Noen papirer og en ny gåte: Nøklene til fire forskjellige bankbokser i Gjøvik og Opland sparebank.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag fikk TV 2 besøk av spesialist på safe-dirking, Atle Solheim, for å åpne en mystisk safe som TV 2 fant da de skulle pusse opp sine lokaler i Karl Johans gate 16

GAMMEL BANK: Gjøvik og Oppland Privatbank. Foto: Mjøsmuseet
GAMMEL BANK: Gjøvik og Oppland Privatbank. Foto: Mjøsmuseet

Huset TV 2 holder til i ble reist i 1858, og har huset diverse forretninger, en luksusleilighet og to banker før TV 2 flyttet inn.

Rommet med den mystiske safen befinner seg helt på hjørnet mot Karl Johans gate, og den sirlige stukkaturen i taket tyder på at dette rommet har vært viktig.

– Vi vet at han som bygde dette bygget innredet en luksusleilighet til seg selv her. Senere ble dette kontorlokalene til Eksportbanken og Gjensidige, og vi er ganske sikre på at dette rommet var direktørens kontor, sier Tove Solbakken, antikvar hos byantikvaren i Oslo.

GAMLE KARL JOHANS GATE 16: Slik så Gjensidige-gården, som nå huser Kappahl og TV 2, ut i 1946.
GAMLE KARL JOHANS GATE 16: Slik så Gjensidige-gården, som nå huser Kappahl og TV 2, ut i 1946.

Har ikke vært åpnet på lenge

Safen var murt inne, og kun et nøkkelhull syntes i veggen da TV 2 skulle pusse opp. Låsemekanismen var rusten, så det er sannsynligvis lenge siden safen ble åpnet opp sist.

– Vi kan også se at safen har blitt kilt inne. Bygget har nok sunket litt sammen, så safen står i klem, forteller Atle Solheim.

Etter rundt to timer med dirking og jekking, ga omsider den tunge skapdøra etter.

På innsiden skjulte det seg en brun mappe med papirer, og noen mindre, brune konvolutter.

Oppi dem befant det seg nøkler til fire forskjellige bankbokser i «Gjøvik og Opland privatbank», samt en mystisk nøkkel uten noen beskjed på.

Årsberetninger og Gjensidige-papirer

– Dette er Gjensidige-papirer, Gjensidiges jubileumsberetning. Og her har vi papirer fra 1897. De er jo viktige, men jeg vet ikke hvorfor de har latt dem være igjen, sier Tove Solbakken.

Vi finner flere årsberetninger fra slutten av 1800-tallet og mange papirer fra Gjensidiges tidlige historie. 

– Min teori er at de lot de ligge igjen med vilje da de flyttet derfra. Kanskje de ønsket å legge igjen minner fra Gjensidiges aller første og stolteste historie i det bygget der de hadde holdt til i over 35 år. Da visste de at de som eventuelt ville åpne safen etter mange år, ville finne deres historie, sier Solbakken.

– Men nøklene derimot? For et mysterium! sier hun.  

Bankboksene kan finnes

Og nøklene er virkelig et mysterium. Funnet åpner for nye spørsmål: Finnes bankboksene ennå?

– Det tviler jeg på. Bygget ble revet da DnB bygget nye lokaler, og de passer i alle fall ikke på de boksene vi har her i dag, sier banksjef Geir Overland i DnB Gjøvik til OA.no, som omtaler funnet.

Gjøvik og Opland Privatbank ble i sin tid til Opplandsbanken, senere DnC, og til slutt DnB.

Det er fortsatt en mulighet for at innholdet i bankboksene har blitt flyttet over til de nye lokalene, eller at bankboksene befinner seg i en kjeller under et eldre banklokale, der flere gamle bokser fortsatt finnes.

Gjensidige skal undersøke

– Gjensidige Liv, som det het tidligere, holdt til i Karl Johans gate fram til 1960-tallet. Det er også her vekterlogoen ble satt opp første gang, forteller Bjarne Aani Rysstad, Informasjonssjef i Gjensidige.

– Det er veldig gøy når slike ting dukker opp i 2014, sier han.

Rysstad skal undersøke videre hvilke bånd Gjensidige kan ha hatt til bankboksene i Gjøvik og Oppland privatbank.