Leni (49) fikk krystallsyke

Les svarene fra nettpraten nedenfor!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leni Huse kontaktet fastlegen sin da hun plutselig følte seg så svimmel. 

– Det gikk helt rundt for meg, det svartnet for meg og så ble jeg veldig kvalm, forteller hun til God morgen Norge. 

– Fastlegen mente det kunne være Krystallsyke og henviste meg til øre-nese-hals spesialist.

Hva er krystaller? 

Krystaller er kalsiumkarbonatpartikler som er del av det indre ørets balanseorgan.

Det finnes fem adskilte balanseorganer i hvert øre. 3 bueganger på hver side som står nærmest vinkelrett på hverandre. Buegangene er halvsirkelformede og væskefylte. Hver buegang har en liten utvidelse hvor det er hårceller og nerver. Disse hårcellene vil bevege på seg når hodet beveges som en følge av at det blir bevegelse i væsken i buegangene. Siden buegangene er orientert vinkelrett på hverandre gir dette hjernen mulighet til å oppfatte enhver bevegelse i 3 dimensjoner.

 De to andre balanseorganene i det indre øret kaller vi otolittorganene. Otolitt er et annet navn på krystall. I otolittorganet er det hårceller som er dekket av krystaller. De beveger seg når vi beveger hodet og denne bevegelsen avstedkommer nervesignaler, reflekser som stabiliserer blikket.

Når vi beveger hodet avstedkommer bevegelse i balanseorganet i det indre øret. Dette utløser nervesignaler, en refleks. Denne refleksen involverer øye musklene. Den sikrer at vi har skarpt syn ved hodebevegelser. Hvis øynene sto fast i øyehulen ville enhver hodebevegelse medføre at omgivelsene flyttet på seg på netthinnen. Øyet har en relativ lang reaksjonstid og det ville da krevet at vi måtte ha hodet helt stille for å se skarpt. Hvis vi for eksempel gikk på gaten ville vi ikke kunne gjenkjenne personer uten at vi stoppet opp og sto helt stille.

Kilde: Øre-nese-halsspesialist Kirsten Hannisdal, Klinikk Røa

Still dine spørsmål om krystallsyke nederst i saken. 

Kirsten Hanninsdal er spesialist på sykdommen.
Kirsten Hanninsdal er spesialist på sykdommen.

Krystallsyke

Øre-nese-hals spesialist, Kirsten Hannisdal, forklarer at Krystallsyke er en stillingsutløst kortvarig svimmelhet som er akutt og uten forvarsler.

– Man får som regel karusellsvimmelhet som opptrer i det man setter seg opp, legger seg ned eller snur seg i sengen, forklarer Hannisdal. 

Øre-nese-hals spesialist Kirsten Hannisdal driver Klinikk Røa hvor de har spesialisert seg på helsetjenester innen øre-nese-halssykdommer, og da særlig innen svimmelhet og balanseforstyrrelser.

– Hovedsakelig er årsaken til Krystallsyke ukjent. Men man kan være predisponert hvis man har hatt andre sykdommer i det indre øret. En annen årsak kan være mekanisk løsning av krystallene, forklarer Hannisdal.

– Dette kan forårsakes av hodetraumer som wiph lash og lignende mekanismer. Tannlegebehandling eller kirurgi i øre og i tinningben kan også forårsake Krystallsyke.

Kontaktet kiropraktor

Leni Huse forteller at det var flere måneders ventetid på å få time hos øre-nese-hals-legen der hun bor, så da søkte hun på nettet og fant frem til Atlasklinikken.

– Jeg måtte bare få behandling, livet mitt bestod i å være svimmel og kvalm og det ville jeg ikke gå lenge med, forteller Huse.

– Dessuten skulle jeg på ferie til Canada i slutten av juni, så jeg hadde ikke hverken tid eller lyst til å vente.

Behandlet for Krystallsyke

– Vi diagnostiserer ved å finne hvilket kanal og hvilken side svimmelheten sitter, og hos Leni Huse var det helt klart Krystallsyke på venstre side, informerer kiropraktor Håvard Tønnessen. – Vi kunne utfra dette behandle Leni for Krystallsyken.

Etter behandling hos Tønnessen fikk Leni Huse beskjed om å legge seg i sengen i 45 grader i 3 neste nettene, samt å unngå hurtige bevegelser med hodet.

– Dette for å unngå irritasjon av indre-øret samt at man ikke ønsker at krystallene skal falle tilbake inn i buegangene, forklarer kiropraktoren. 

 Frisk til å reise

Leni Huse kom tilbake til Atlasklinikken etter tre dager og hun var klart bedre og mindre svimmel.

– Vi gjentok behandlingen og hun fikk også manipulasjonsbehandling av nedre nakke og midtrygg, og beskjed om å komme tilbake etter en måned, forteller Tønnessen. 

Leni Huse ble friskmeldt etter den måneden. 

– I juni kunne jeg starte reisen min til Canada og flyturen gikk helt fint, forteller Leni Huse til God morgen Norge.

Viktig å diagnostisere tidlig

Det er i dag flere måter å behandle Krystallsyke på, men det det handler om er i hovedsak å trille krystallene ut av buegangene, forklarer øre-nese-hals spesialist, Kirsten Hannisdal. 

– Det viktigste for å kunne gi en god behandling er at man har klarer å identifisere de pasientene som kan ha Krystallsyke, og har kunnskap om hvorledes man diagnostiserer og kan behandle dem.

– Hjerneslag, hjertelidelser etc. krever umiddelbar behandling, sier Hannisdal.

– Jeg vil derfor anbefale at man tar kontakt med sin fastlege eller Legevakt avhengig av hvor uttalte symptomene er.

Nedenfor kan du lese fra nettpraten, spørsmål fra seerne og svar fra kiropraktor Håvard Tønnessen og øre-nese-hals spesialist Kirsten Hannisdal.