Ylva ble syk som treåring. Helt fram til hun døde i november i fjor, ønsket foreldrene å gjøre hver dag så god som mulig for datteren. 

Foreldrene tok syvåringen ut av sykehuset slik at hun kunne tilbringe den siste tiden sammen med dem hun var glad i, på stedet hvor hun vokste opp. 

De siste månedene hun levde ble familien fulgt av TV 2s dokumentarmagasin «Vårt lille land». Foreldrene ønsket å fjerne litt av mystikken rundt døden. 

– Dette er også et liv, selv om det er kort. Hvorfor ikke fortelle om dette også? Det har alltid vært tabu å snakke om dette, men kreft er noe som berører mange av oss, sier Magne Helander til TV 2. 

Søndag ble dokumentaren vist på TV. Se hele dokumentaren i videovinduet over saken.

Betydde mye

TV 2 møter Magne Helander og Cecilie Dybing dagen etter at dokumentaren ble vist. Foreldrene sier at pågangen i etterkant av visningen har vært enorm. 

Tilbakemeldingene er stort sett positive. 

– Vi har fått tusenvis av henvendelser på Facebook, eposter, SMS og telefoner. Telefonen min ringte klokken 2 i natt, sier Magne Helander. 

De opplever at de som tar kontakt og kommer med støtteerklæringer takker for åpenheten. Mange som har opplevd det samme, eller som nå går igjennom sykdomsperioder i nær familie tar kontakt. 

Familien er glad for at Ylvas historie kan hjelpe andre. 

– Det føles godt at hun betyr så mye for mange andre. Folk føler at det hjelper, sier Cecilie og Magne. 

Med å dokumentere Ylvas siste tid, håper foreldrene å vise at kan ta vare på de viktige tingene i livet, og at man kan ha gode dager, selv i en trist situasjon. 

– Det er veldig viktig å vise at det går an å ha gode dager, og glemme at man har kort tid igjen, sier Magne. 

«Ylva-effekten»

Familien fra Drøbak begynte å dele et innblikk i historien sin på sosiale medier før dokumentaren ble vist på TV. En som følger familien på Facebook har nå begynt å ta seg fri fra jobben en dag hver andre uke for å tilbringe mer tid med barna. 

– De snakker om «Ylva-effekten». For oss ble det viktig å leve nå. De viktige tingene i livet måtte gå foran, sier Magne til TV 2. 

Se intervjuet med Magne og Cecilie fra TV 2 Nyhetskanalen i videovinduet under: