BRANN: En utrangert atomubåt står i brann i Russland. Ifølge russiske myndigheter er det ikke registrert radioaktivitet. (Foto: Bloger51 / BarentsObserver.com)
BRANN: En utrangert atomubåt står i brann i Russland. Ifølge russiske myndigheter er det ikke registrert radioaktivitet. (Foto: Bloger51 / BarentsObserver.com)

Russisk atomubåt sto i brann

Snezjnogorsk (NTB): En utrangert atomubåt sto i brann i Russland, om lag 100 kilometer fra norskegrensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brannen brøt ut på skipsverftet Nerpa i militærbyen Snezjnogorsk nord i Russland, melder NRK.

Ifølge verftet selv er det verken atomvåpen eller atombrenselsstaver om bord i ubåten. 

Brann i gummibeskyttelse

Statens Strålevern skriver i en pressemelding at de er i kontakt med russiske myndigheter. Ubåten er utrangert, og det brukte atombrenselet er fjernet tidligere.

Det er gummibeskyttelsen på utsiden av ubåten som brenner. I henhold til russiske myndigheter er det ikke målt radioaktivitet fra ubåten.

Mye atomavfall på verftet

Daglig leder og fagrådgiver om atomspørsmål i Belona, Nils Bøhmer, mener det er skremmende at det igjen brenner i en atomubåt i Russland.

– Det er tredje gang at noe tilsvarende skjer på et par år, og det sier noe om det manglende fokuset på sikkerhet.

Brannen ble ifølge meldinger Bøhmer har fått slukket klokken halv tolv norsk tid, og brant dermed i rundt en time. Statens Strålevern bekrefter også at brannen er slukket.

Selv om russiske myndigheter sier at atombrenselet er fjernet fra ubåten, påpeker Bøhmer at det er mye radioaktivt materiale på verftet. Dermed er det en ekstra risiko for spredning. 

– Russiske myndigheter sier de vil sette ned en granskningskommisjon for å forhindre at det skjer, men samtidig skjer det samme igjen nesten rett etterpå, sier Bøhmer. 

Brannen startet under sortering av metallsøppel på båten.

Nettstedet Barents Observer melder at det er atomubåten «Krasnodar» som sto i brann. Dette er søsterskipet til «Kursk», som sank i Nordishavet i 2000, etter en eksplosjon om bord.

(TV 2 / NTB)