Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Psykologspesialist Pål Grøndahl er en av hovedpersonene bak en stor metastudie som har tatt for seg forskning om seksuelle barneovergripere.

Grøndahl har sett på hvilke dokumenterte resultater det finnes for seksuelle overgripere som får terapi som behandling.

– De som fikk behandling hadde omtrent like mange overgrep, eller begikk nye overgrep, som de som ikke fikk behandling. Med andre ord: Ingen effekt av å gå i terapi, sier Grøndahl til TV 2.

Medisinsk kastrering

Fremskrittspartiets parlamentariske leder på Stortinget, Harald T. Nesvik, mener medisinsk kastrering av overgripere som gjentar forbrytelsene kan være en løsning så lenge psykologisk oppfølging ikke har ønsket effekt.

- Da må vi vurdere nye tiltak og et av de tiltakene man bør se på er medisinsk kastrering, slik at vi er sikre på at disse overgriperne ikke begår nye overgrep ute i samfunnet, sier Nesvik

 Ingen behandling

TV: Slik jakter Hackere på pedofile

– Da har vi i hvert fall gitt opp alt, er Pål Grøndahls kommentar til Frps forslag. Ifølge psykologspesialisten er medisinsk kastrering ingen behandling, bare midlertidig kontroll.

– Det har ingen behandlingseffekt i forhold til at når folk slutter å ta disse kjemikaliene, ja så får de på ny de samme følelsene og driftene igjen, forteller Grøndahl.

Men studien Grøndahl står bak gir ingen enkle løsninger på hvordan man skal behandle seksuelle overgripere.

– Som forsker sier jeg selvfølgelig mer forskning. Vi må ha mer skikkelig forskning på dette området, sier Grøndahl.