BJØRGEN HAR VÆRT BEST: TV 2s langrennsekspert, Odd-Bjørn Hjelmeset, mener Marit Bjørgen har vært bedre enn Therese Johaug denne sesongen. Fotomontasje: Scanpix.
BJØRGEN HAR VÆRT BEST: TV 2s langrennsekspert, Odd-Bjørn Hjelmeset, mener Marit Bjørgen har vært bedre enn Therese Johaug denne sesongen. Fotomontasje: Scanpix.

TV 2s langrennsekspert: – Bjørgen har vært best

Odd-Bjørn Hjelmeset mener Marit Bjørgen hadde vunnet verdenscupen sammenlagt dersom hun hadde fullført Tour de Ski.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag sikret Therese Johaug sammenlagtseieren i verdenscupen for første gang i karrieren. 

Johaug knuste Marit Bjørgen på 15-kilometeren lørdag, og gikk ut med en luke på 15 sekunder på jaktstarten. Da hun kom i mål, hadde hun nesten 30 sekunder ned til sin argeste rival.

TRE VM-GULL: Berit Aunli ( i rødt ) vant tre gull og et sølv under verdensmesterskapet på ski i Holmenkollen. Her sammen med f.v. Grete Ingeborg Nykkelmo, Ragnhild Bratberg, Britt Pettersen ( foran ) og Inger Helene Nybråten.
Foto: Scanpix
TRE VM-GULL: Berit Aunli ( i rødt ) vant tre gull og et sølv under verdensmesterskapet på ski i Holmenkollen. Her sammen med f.v. Grete Ingeborg Nykkelmo, Ragnhild Bratberg, Britt Pettersen ( foran ) og Inger Helene Nybråten. Foto: Scanpix

– Ingen lett oppgave

I 1981/1982-sesongen ble Berit Aunli første norske kvinne som vant verdenscupen sammenlagt. 

Aunli, som også tok tre gull under VM i Oslo i 1982, synes det var utrolig moro at Therese Johaug stakk av med seieren etter maktdemonstrasjonen i Falun søndag.

– Det var veldig artig. Og så var det jo fryktelig spennende, sier Aunli til TV 2.

Hun påpeker at selv om Johaug har ledet verdenscupen en god stund allerede, var det nok mange som trodde at Marit Bjørgen til slutt skulle ta det.

– Ja, de fleste trodde vel det. Men så gikk jo Johaug et kanonløp i går, selv med det presset. Og tenk å gå der i dag, med en jagende Bjørgen i ryggen. Der var nok ingen lett oppgave, sier Norges første kvinnelige verdenscupvinner i langrenn.

Hatt oddsen mot seg

TV 2s langrennekspert, Fredrik Aukland, har også mye skryt på lager.

– Therese har hatt en kjempegod sesong, ingen tvil om det. At hun tar verdenscupen sammenlagt, er en seier for henne. Hun har hatt oddsen mot seg fordi det blir mer og mer spurt i langrenn, noe som ikke favoriserer henne.

SKRYTER AV JOHAUG: TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland. Foto: TV 2.
SKRYTER AV JOHAUG: TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland. Foto: TV 2.

– Tidligere har hun bare hatt evnen til å gå fort i motbakker, men å vinne her viser at hun kan gå fort ellers også. Jeg tar av meg hatten, sier han.

Mener Bjørgen har vært best

Odd-Bjørn Hjelmeset derimot, mener Marit Bjørgen har vært best denne sesongen.

– Det er ingen tvil om at Bjørgen har vært best. Dette irriterer henne nok litt, sier han og peker på Tour de Ski som avgjørende. Der måtte Bjørgen bryte.

– Totalt har Marit vært bedre, og i tillegg var hun best under OL. Hun hadde helt klart vunnet dersom hun hadde fullført Tour de Ski.

MENER BJØRGEN VAR BEST: TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset. Foto: TV 2.
MENER BJØRGEN VAR BEST: TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset. Foto: TV 2.

– Dersom Bjørgen hadde gått bedre under Tour de Ski, hadde kampen om sammenlagtseieren sett annerledes ut, men da er det ikke sikkert OL hadde blitt som det ble, sier Aukland.

Kan ta sammenlagtseieren igjen

Han mener det kan gå mot et tronskifte over de neste sesongene dersom Johaug fortsetter slik hun har gjort denne helgen.

– Jeg tror det Johaug viste i går og i dag viser at hun kan ta sammenlagtseieren flere ganger. Jeg har mer tro på det nå enn før. Men dersom hun skal vinne verdenscupen, må hin vinne en del skirenn, og det tror jeg hun er i stand til.

I så fall må hun bli flinkere til spurte, mener Hjelmeset.

– Johaug må bli bedre til å spurte og jobbe med dette. Hun kommer seg fremdeles ikke videre når det er normal sprint, sier han og tilføyer:

– Dersom Bjørgen gjør alvor av det hun sier og går noen år til, er det ikke sikkert tronskiftet er rett rundt hjørnet. Da kan det hende hun er dronning enda litt til.

Tror du Johaug kan vippe Bjørgen av langrennstronen for godt? Ta diskusjonen i kommentarfeltet.