Legene fjernet Inger Lises (33) livmor – hadde ikke kreft likevel

Nå er tobarnsmoren fra Rogaland fratatt muligheten til å få flere barn.

I februar 2012 var Inger Lise Larsen på en rutinekontroll hos en gynekolog utenfor Stavanger. 

Gynekologen la merke til at Larsen hadde uregelmessigheter på livmorhalsen, og tok prøver som ble sendt til Stavanger universitetssykehus.  

Kreftsjokket

Seks uker senere fikk Inger Lise telefon fra gynekologen. Patologisk avdeling ved Universitetssykehuset i Stavanger hadde undersøkt prøvene og funnet kreftceller i livmorhalsen.

– Det kom som et sjokk. Det var jo snakk om kreft og man frykter det verste. Jeg var helt i vakum, og det er selvfølgelig en veldig tung beskjed å få, sier Inger Lise. 

Fire dager senere ble hun undersøkt av en annen gynekolog som bekreftet det Inger Lise fryktet mest. 

– Han sa han så kreften med «det blotte øyet». Deretter fortalte han meg at vanlig prosedyre var å fjerne livmoren og lymfeknutene i bekkenet, forteller 33-åringen. 

Inger Lise forteller at hun reagerte voldsomt på budskapet. I tillegg til å være redd for selve kreftdiagnosen var hun også glad for at problemet kunne «løses» med en operasjon. 

ERSTATNING: Norsk Pasientskadeerstatning har besluttet at Inger Lise Larsen har krav på erstatning etter overbehandlingen. Inger Lise har anket beløpet på 155.000 kroner. Foto: Kaja Kirkerud.
ERSTATNING: Norsk Pasientskadeerstatning har besluttet at Inger Lise Larsen har krav på erstatning etter overbehandlingen. Inger Lise har anket beløpet på 155.000 kroner. Foto: Kaja Kirkerud.

– Midt oppi det hele var jeg jo veldig lettet over å slippe cellegift og stråling, sier hun. 

På sykehuset tok de MR og CT av Inger Lise. Dette ble gjort for å undersøke om kreften hadde spredd seg – ikke for å bekrefte kreftcellene. Tre uker senere lå hun på operasjonsbordet på Haukeland universitetssykehus. 

Se hele TV-reportasjen øverst i saken. 

Ble ikke fortalt om muligheter

Normal prosedyre ved denne type operasjoner er at legen har en samtale med den kvinnelige pasienten. Målet med samtalen er at legen skal vite om kvinnen ønsker seg barn. I så tilfelle kan det utføres et annet type inngrep. 

Ifølge Inger Lise var det ingen kirurg som pratet med henne. 

– Det var ingen som spurte meg om noen ting. Jeg fikk vite at det fantes et alternativ, et fertilitetsbevarende inngrep, først da en sakkyndig vurderte saken min for Norsk Pasientskadeerstatning, sier Inger Lise. 

– Det var en forferdelig opplevelse. Jeg var langt nede både psykisk og fysisk, forteller hun. 

Line Bjørge, seksjonsoverlege ved kvinneklinikken på Haukeland, sier til TV 2 at de beklager at pasienten i dette tilfelle ikke fikk en samtale før operasjonen. 

Ny sjokkbeskjed i brevform

Etter et par måneder føler Inger Lise seg bedre. I et brev fra Haukeland kommer det så en ny sjokkbeskjed.  

Brevet var fra kirurgen som opererte Inger Lise, og der sto det svart på hvitt. Inger Lise hadde aldri hatt kreft. Vevsprøven viste at det kun var snakk om et forstadium til kreft, og at operasjonen hun hadde gjennomgått kunne vært unngått. Hun var blitt overbehandlet. 

«Du har således fått en større operasjon enn du vill ha fått om vi hadde svarte på forhånd. Jeg beklager dette og de plagene du måtte ha fått», står det i brevet. 

– Jeg fikk nok et sjokk. Det første jeg tenkte var at «nå slipper jeg å være kreftpasient». Men så gikk det opp for meg at jeg hadde gått gjennom alt uten grunn. Det aller verste var da det gikk opp for meg at de hadde fratatt meg retten til å få barn, sier hun. 

33-åringen har to barn fra tidligere, men kunne gjerne tenke seg flere barn. 

– Jeg har akkurat gått gjennom et samlivsbrudd, og kanskje jeg møter drømmemannen min snart. Da kan det jo svært godt tenkes at vi vil ha barn sammen. Men nå har noen fratatt meg den muligheten, sier hun. 

– Latterlig lav erstatning

FOR STOR OPERASJON: Fagdirektør ved Stavanger universitetssykehus, Sverre Uhlving, sier pasienten har blitt utsatt for en større operasjon enn nødvendig. Foto: Stian Skjerping/TV 2
FOR STOR OPERASJON: Fagdirektør ved Stavanger universitetssykehus, Sverre Uhlving, sier pasienten har blitt utsatt for en større operasjon enn nødvendig. Foto: Stian Skjerping/TV 2

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har besluttet at Larsen skal få erstatning på 155.000 kroner. 

– Det er helt vanvittig. Det beløpet er latterlig. Beløpet og skadeomfanget er i samme gruppe som en person som har mistet tommelen sin. Men jeg kan jo ikke få barn lenger, forteller Inger Lise. 

Ifølge NPE er det Stavanger universitetssykehus (SUS) som er ansvarlig for overbehandlingen. 

– Det er en kjent sak at hun har blitt utsatt for en litt større operasjon enn det som var nødvendig ut i fra den diagnosen hun hadde, sier fagdirektør ved SUS, Sverre Uhlving, til TV 2. 

Sykehuset sier de har fulgt rutiner i forbindelse med undersøkelser av denne vevstypen. De undersøkes ikke ytterligere før en slik operasjon. 

– Når vi henviser fra Stavanger til Bergen er det ikke rutine å dobbeltsjekke prøvene, sier Uhlving. 

Sykehuset vil likevel vurdere nye rutiner knyttet til livmorhalskreft. 

– Om vi legger om rutinene for akkurat denne pasientgruppen er det vi diskuterer, sier Uhlving. 

Undervurderte skader

Ifølge Larsens advokat Edmund Asbøll er erstatningssummen fra NPE for lav. 

– Det er ikke vektlagt de psykiske følgende det har fått for kvinnen, og det faktum at hun ikke kan få barn, sier Asbøll. 

Erstatningssummen regnes ut fra en invaliditetstabell. Det tas ikke hensyn til konkrete belastninger i hvert enkelt tilfeller. 

– Saken viser også hvor undervurdert psykiske skader generelt sett har i norsk erstatningsrett, sier Asbøll.