VERDEN RASTE SAMMEN: I 2009 svede Nauy mellom liv og død, og måtte amputere det ene beinet. Tiden etterpå har vært tøff. Nå ser han endelig lyst på fremtiden, men frykter fortsatt narkomiljøet i hovedstaden. Foto: privat/TV 2-montasje.
VERDEN RASTE SAMMEN: I 2009 svede Nauy mellom liv og død, og måtte amputere det ene beinet. Tiden etterpå har vært tøff. Nå ser han endelig lyst på fremtiden, men frykter fortsatt narkomiljøet i hovedstaden. Foto: privat/TV 2-montasje.

Våknet opp fra heroinoverdose i Oslo med amputert bein 

Nauy (32) forteller om marerittet og hvordan han kjempet seg ut av rushelvetet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken valgte Oslo-gutten Nauy Vu Nguyen (32) å dele sin sterke historie på Facebook.

Som tidligere rusmisbruker forteller han om hvordan han våknet opp etter en overdose i 2009 med amputert bein. Veien herfra har vært tøff og bratt for Nauy, men nå har han vært rusfri i snart fire år og ser lyst på tilværelsen. 

– Jeg hadde tenkt på å dele historien min en stund, men ante ikke at det kom til å få så stor oppmerksomhet, sier han til TV 2. Han sier at håpet hans var at han kunne inspirere og motivere andre.

Og det har han gjort. Noen dager senere er det mange som har tatt kontakt. Spesielt er det mange pårørende til rusmisbrukere som lurer på hva de kan gjøre. 

– Hvorfor havnet akkurat du i rusmiljøet? 

– Det har jeg tenkt mye på. Jeg hadde en trygg oppvekst hos familien min på Holmlia, og mange rusfrie venner. Men jeg var nok alltid litt ekstra nysgjerrig. Og kanskje litt dum, sier han.  

Prøvde alt av dop 
Nauy forteller at det begynte med at han prøvde amfetamin under ravepartiet Hyperstate da han var 17.

– Etter det prøvde jeg alt mulig. Ecstasy, kokain, LSD, GHB.   

Da han var i begynnelsen av 20-årene begynte han å selge rohypnol-tabletter til narkomane på Plata ved Oslo S. Så var veien kort til å røyke heroin. Etter noen år klarte han å kutte heroinen, med ruset seg på andre ting.

Og etter en ferie i 2007 gikk det raskt utfor. Da var det ikke nok å røyke heroin, den ble satt med sprøyte i låret.  

– Selv om jeg hadde en familie som stilte opp og rusfrie venner jeg kunne være sammen med, så valgte jeg heller fellesskapet på Plata. Etterhvert som jeg ruset meg, ga en del kompiser meg opp. Og da fikk jeg enda en grunn til å ruse meg.  

Dødelige bakterier
Fra den fatale dagen i 2009 husker han lite. 

– Jeg var sammen med en venninne som tok overdose. Ambulansepersonell ble tilkalt. Da de kom var hun i form igjen, og trengte ikke hjelp. I det de var på vei ut, så de at jeg lå på gulvet, med beina høyt hevet. De prøvde å få liv i meg, men til ingen nytte. 

Jeg hatet meg selv og ble rett og slett kvalm av å se meg i speilet. Følte meg som et jævla misfoster
Nauy på Facebook

På veien til Rikshospitalet begynte Nauys kropp å ese ut. Hjertet hans klarte ikke å pumpe nok blod rundt i kroppen, som i stedet samlet væske. På sykehuset måtte de skjære opp kroppen for å få det ut. 

– Jeg har et langt arr fra håndflaten og opp til bicepsen etter det inngrepet. Så fant legene dødelige bakterier i det høyre beinet mitt. De var redd det skulle spre seg. Etter å ha snakket med faren og broren min, ble det bestemt at de måtte fjerne beinet fra kneet og ned. 
 

Våknet til et sjokk 

Nauy forteller at verden raste sammen da han kom til seg selv. 

Livet mitt ble snudd på hodet da jeg fikk vite hva som hadde skjedd etter jeg våknet fra respiratoren. Jeg hatet meg selv og ble rett og slett kvalm av å se meg i speilet. Følte meg som et jævla misfoster, skriver Nauy på Facebook. 

– Hvilken dame vil ha meg nå? Hvordan skal jeg kunne forholde meg til mennesker og de til meg? Dette var spørsmål som slo meg da jeg våknet. Så snart jeg kom ut av sykehuset tok jeg begge krykkene og dro rett ned på Plata med bussen. Jeg rusa meg hardt for å slippe de vonde følelsene. 

Etter seks måneder kunne han kaste krykkene og lærte seg å gå med protesene. 

Men rusfri ble han ikke. 

Ti tusen kniver i kroppen

Fra januar 2010 var Nauy i flere omganger inne til behandling på Mestringshuset på Vegårdshei i Aust-Agder. Da han ble skrevet ut fikk han angst og ble deprimert. Veien tilbake til Plata var igjen for kort. Heroin alene fungerte ikke lenger, så han blandet det med piller, kokain og amfetamin. 

Til slutt ringte han Mestringshuset igjen og ba om å få komme tilbake. Det fikk han lov til. 

– Jeg sov i to dager. Kroppen var nedkjørt. Abstinensene var som ti tusen kniver gjennom kroppen min. Jeg tryglet dem om hjelp. 

Abstinensene var som ti tusen kniver gjennom kroppen min. Jeg tryglet dem om hjelp.
Om vendepunktet

Nauy forteller om samtale med en ansatt: 

– Hun sa at de ikke kunne hjelpe meg, men de kunne vise meg veien. Jeg måtte hjelpe meg selv. 

God nok som du er

På Facebook skriver Nauy om tiden med avrusning: 

I en av de første gruppetimene fortalte jeg til mine medpasientene om min historie, og hvor mye jeg hatet meg selv pga min handikap. Da sa terapeuten jeg hadde den dagen at jeg måtte begynne å elske meg selv. Hvordan kunne jeg gjøre det etter det jeg hadde påført meg selv??

Neste morgen sto jeg opp og så meg i speilet og sa høyt til meg selv «Du ser bra ut Nauy, du ser bra ut og du er god nok som du er».  Dette har jeg gjort hver dag siden, selv 5 år etter ulykken. Litt etter litt løsnet det, jeg begynte å like meg selv bedre og bedre for hver dag, og i dag kan jeg si at jeg elsker meg selv og personen jeg har blitt.

1. november fikk Nauy sin siste pille sobril. Da bestemte han seg for at det skulle være det aller siste rusmidlet han tar. Og det løftet har han holdt. Nå drikker 32-åringen ikke en gang alkohol. 

Nytt liv på Sørlandet 

Han har flyttet fra Oslo og rusmiljøet der, og bygger seg opp et nytt nettverk i Kristiansand. Selv om han er lei seg for å måtte flytte vekk fra familien sin, er han ikke i tvil om at det var nødvendig for ham.

Nå tar han utdanning for å bli personlig trener og fyller dagene med trening. Men dopmiljøet holder han seg langt unna. 

Vis tøff kjærlighet!

– Hva sier du til de pårørende som ber deg om hjelp? 

– Jeg sier at det eneste som hjelper er å vise tøff kjærlighet. Når broren min, som var og er min beste venn, til slutt ga meg opp, så var det en enorm alarmbjelle for meg, sier han til TV 2. 

Det jeg prøver å si her er at du kan snu det negative til noe positivt. Uansett hva enn det måtte være. Si ting høyt til deg selv til du tror det selv. Det funker bare prøv, bare gi deg selv litt tid.

Du kommer ikke langt i livet så lenge du spiller et offer i livet ditt. Jeg har ramlet av sykkelen mange ganger og har reist meg opp, børstet av meg støvet og prøvd meg på sykkelen igjen. Fake it till you make it!! (...) Jeg har alltid drømt om et liv uten bruk av rusmidler og nå så lever jeg faktisk i drømmen min.