Legkov brakk staven før Johnsrud Sundby tapte spurten mot Alex Harvey

Kanadieren gikk over målstreken i Falun én liten meter foran nordmannen.

Les alt om vintersport her!

Se Legkov brekke staven og Johnsrud Sundby tape spurten i videovinduet øverst! (Video med tillatelse av NRK)

Martin Johnsrud Sundby, Alexander Legkov og Alex Harvey gikk så å si likt over 26,5-kilometersmerket.

Og med én runde igjen ble det en uhyre spennende avslutning på herrenes 30-kilometer med skibytte.

De tre kom sammen inn på stadion, Legkov brakk staven, og dermed sto det mellom Johnsrud Sundby og Harvey på oppløpet.

Kanadieren ble for sterk, og vant med en meter foran verdenscupvinner Johnsrud Sundby.

– Det var en grei duell. Vi var jo tre mann, men jeg fikk ikke helt med meg hva som skjedde med Legkov, sier Johnsrud Sundby til NRK.

– Det er på en måte ikke i dag det gjelder. Det er i morgen sammendraget av mini-touren avgjøres, legger han til.

Vinner Alex Harvey hadde dette å si om seieren i Falun:

– Jeg lot Legkov og Martin gå foran meg inn på stadion, og det var det som var planen. Den fungerte jo den, sier kanadieren.

Svenskene tok kommandoen
Det var svenskene som tok kommandoen fra start. Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson og Teodor Peterson førte an på hjemmebane i Falun, men det var et samlet felt som passerte 3,75-kilometermerket.

Av de norske hang både Eldar Rønning, Finn Hågen Krogh, Pål Golberg og verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby godt med.

I minuttene som fulgte ble det noe større avstander i front, og nå var det russiske Alexander Legkov som lå fremst. Martin Johnsrud Sundby fulgte like etter.

Fire løpere dro fra
Da den klassiske delen av 30-kilometeren var halvkjørt, hadde fire løpere dannet en tetgruppe, som lå drøye 15 sekunder foran resten av feltet. Johnsrud Sundby var én av de fire, mens Legkov, Daniel Richardsson, og kanadiske Alex Harvey var de tre andre.

TETGRUPPEN: Richardsson (fra venstre), Harvey, Legkov og Johnsrud Sundby.
TETGRUPPEN: Richardsson (fra venstre), Harvey, Legkov og Johnsrud Sundby.

Ved passering etter ni kilometer hadde de fire i utbrytergruppen økt forspranget til Eldar Rønning og resten av hovedfeltet. Avstanden ned var blitt hele 30 sekunder.

Hovedfeltet tok innpå etter hvert
Da langrennsskiene skulle byttes ut med skøyteski etter 15 kilometer og drøye 38 minutter var forspranget ned til hovedfeltet redusert med sju sekunder. Dermed var det ikke helt sikkert at de fire skulle klare å holde ut i 15 kilometer til.

I hovedfeltet var fortsatt Eldar Rønning og Pål Golberg med, mens Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Sjur Røthe alle var hektet av og lå over minuttet bak teten.

Hektet av var også Chris Jespersen. 30-åringen fra Skånevik, som lå på 3.-plass sammenlagt i verdenscupen, var godt over tre minutter bak Sundby og ledergruppen.

Doblet forspranget - Richardsson ga opp
Etter en runde med skøyting ledet fortsatt de fire i tet med over 20 sekunder, og fra hovedfeltet hadde fire nye løpere inkludert Eldar Rønning gått fra resten.

Etter hvert skrudde Johnsrud Sundby, Legkov og Harvey opp farten, noe som fikk svenske Daniel Richardsson til å slite med å holde følge.

Med 7,5 kilometer igjen var det Johnsrud Sundby som ledet, ett sekund foran Legkov og Harvey, og fem sekunder foran Richardsson, som fortsatt hang med.

Thrilleravslutning
Fartsskifte til tetgruppen resulterte dessuten i at forspranget til de neste fire løperne var mer enn doblet. Like etter 22,5 kilometer ga også Richardsson opp. Dermed skulle de siste fem-seks kilometerne bli en kamp mellom nummer én, to og fire i verdenscupen; Martin Johnsrud Sundby, Alexander Legkov og Alex Harvey.

Da det gjenstod én runde skilte det fortsatt bare et halvt sekund mellom de tre. Etter én time og nesten 20 minutter i sporet gikk Harvey først inn på stadion med Legkov og Johnsrud Sundby hakk i hel. Etter en real thrilleravslutning - der Legkov brakk staven og ble hektet av - var det altså Harvey som vant, bare én meter foran Johnsrud Sundby.