Tiril (11) har reddet fire liv etter at hun døde

Foreldrene donerte organene da datteren døde etter Bjørkelangen-ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Tenk at Tiril fikk redde andre mennesker, selv om hennes ikke kunne reddes».

Det skriver Tiril Alettes foreldre i en blogg de har opprettet etter at datteren mistet livet i den tragiske ulykken ved Bjørkelangen i januar.

SAVNET: Tiril Alette sammen med pappa Thor Åge Bølge. (Foto: Privat)
SAVNET: Tiril Alette sammen med pappa Thor Åge Bølge. (Foto: Privat)

Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) døde av skadene de fikk etter at hestvognen de satt i ble påkjørt.

Se det sterke intervjuet med foreldrene til Tiril øverst i saken. 

– Helt naturlig å donere

11-åringens foreldre, Thor Åge og Ann Kristin, skriver på bloggen at det var et naturlig valg for dem å tillate organdonasjon. 

BALLONGSLIPP: 250 lyseblå ballonger ble sluppet i luften utenfor Auli kirke, som et symbol på at Tirils sjel slippes fri etter begravelsen. (Foto: Cathrine Eide/TV 2)
BALLONGSLIPP: 250 lyseblå ballonger ble sluppet i luften utenfor Auli kirke, som et symbol på at Tirils sjel slippes fri etter begravelsen. (Foto: Cathrine Eide/TV 2)

«Organdonasjon kan for mange være vanskelig å forholde seg til når en ulykke inntreffer, men for oss var dette helt naturlig».

«Dette er gjort helt i takt med Tirils ånd. Hun var ei jente som stilte opp for alle og hun var alltid hjelpsom. Vi trøster oss med at hun, selv etter sin død, har hjulpet mange som trenger det».

Nytt håp til fire mennesker

Et par uker etter ulykken var foreldrene tilbake på Ullevål sykehus der datteren døde, for å få vite hvordan Tirils organer er blitt brukt. 

«Jeg fikk en skikkelig knekk da jeg hørte at de ikke kunne bruke hjertet hennes. Vi hadde et håp om at hjertet til Tiril kunne slå videre i en annens kropp! Men de fikk heldigvis brukt hjerteklaffene -  disse fikk en ung kvinne i Stockholm», skriver faren.

Videre forteller foreldrene at ytterlige tre personer har fått muligheten til å bli friske.

En ung mann med diabetes fikk bukspyttkjertelen og nyrene, en ung jente med alvorlig lungesykdom fikk lungene og en ung dansk jente fikk leveren.

Alle skal det ha gått bra med etter transplantasjonen, informerer de.

Får profesjonell hjelp

En mann i 40-årene er siktet i saken. Han er siktet for uaktsom kjøring. Ifølge mannens advokat, Gunhild Lærum er han fortsatt sterkt preget av ulykken. 

– Min klient får profesjonell hjelp, og tar dette fortsatt svært tungt. Han sliter med dette hver dag, sier Lærum til TV 2. 

Mannen er kun avhørt én gang, rett etter ulykken. Han har senere ikke vært i stand til å bli avhørt. Det ventes snart en teknisk rapport i saken, som muligens kan si noe mer om hva som har skjedd. 

Én av jentenes familie har selv tatt kontakt med mannen, og har kontakt jevnlig. 

– Det er fantastisk for ham å vite at de ikke bebreider han. Han er likevel utrøstelig, og får ukentlig profesjonell hjelp, sier Lærum. 

Tiril Alette Huser Bølge ble gravlagt 23. januar fra Blaker kirke, mens Sara Christiane Holmedahl Sandsmark ble gravlagt fra Løken kirke den 21. januar.