Henrik Kristoffersen etter bronsemedaljen i OL i Sotsji. Nå spås han er lang og seiersrik fremtid. (Foto: REUTERS/Leonhard Foeger)
Henrik Kristoffersen etter bronsemedaljen i OL i Sotsji. Nå spås han er lang og seiersrik fremtid. (Foto: REUTERS/Leonhard Foeger)

Her er slalåmheltenes råd til stjerneskuddet Henrik

Tom Stiansen, Ole Kristian Furuseth og Odd Sørli tror Henrik Kristoffersen (19) kan bli en norsk slalåmlegende. 

Henrik Kristoffersen fra Løvenstad er kun 19 år, men det har ikke stoppet den unge alpinisten, som allerede innkassert flere pallplasser, en verdenscup-seier og en imponerende OL-bronse i slalåm.

Henrik Kristoffersen er kommet for å bli. Det tror også flere norske slalåmstorheter.

– Så lenge han holder seg skadefri, kommer han til å være med å dominere slalåm og storslalåm i mange år fremover, sier Tom Stiansen. 

– Jeg tror han er skrudd sammen på en slik måte at han kommer til å takle forventningspresset som nå ligger på han, forteller Odd Sørli.

Også Ole Kristian Furuseth har troen, men kommer med en liten advarsel.

– Jeg ble litt for ivrig og trente for mye. Dette førte til operasjoner i knærne. Han må lytte til kroppen sin, advarer Furuseth. 

Kan vinne slalåm-cupen

Tom Stiansen følger Kristoffersen med spenning. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Tom Stiansen følger Kristoffersen med spenning. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Den siste halvdelen av sesongen har vært et eventyr, og bare siden november har Henrik Kristoffersen vært på pallen seks ganger, hvor det hele toppet seg da han vant slalåmrennet i Schladming i slutten av januar. 

De gode resultatene har plassert Kristoffersen høyt oppe på sammenlagtlistene. I den totale verdenscupen, som for øyeblikket ledes av Lund Svindal rett foran Marcel Hirscher, er Kristoffersen plassert på en sterk niendeplass.  

Høyt oppe er han også i slalåm-cupen, hvor han for øyeblikket innehar tredjeplassen, kun 40 poeng bak ledende Felix Neureuther. Med så liten margin kan, hvis alt går Kristoffersens vei, han vinne verdenscupen i slalåm. Dette har ingen nordmann gjort siden Kjetil Andre Aamodt gjorde det for 14 år siden.

– Velkommen til verdenseliten

En av de som er full av begeistring for den unge nordmannen er tidligere alpinist og programleder Tom Stiansen (44). Mannen med VM-gull i slalåm tilbake i 1997, benker seg nå foran tv-skjermen for å få med seg når unggutten kjører. Han er ikke i tvil om Kristoffersens evner.

– Det er ingen tvil om at han er kommet for å bli. Han kommer til å bite fra seg i 15-20 år, så lenge han gidder egentlig. Så lenge han holder seg skadefri, kommer han til å være med å dominere slalåm og storslalåm i mange år fremover. 

Etter en av pallplassene denne sesongen sendte Stiansen selv en melding til 19-åringen: 

– Velkommen til verdenseliten, lød den. 

– Lytt til kroppen

En annen som følger utviklingen er sølvvinneren fra slalåmrennet i OL i Nagano, Ole Kristian Furuseth (48). Han vet akkurat hvordan det er endelig å få gjennombruddet sitt, og råder Kristoffersen til å ikke gå i samme felle som han selv. 

Ole Kristian Furuseth råder Kristoffersen til å ikke bli for ivrig. Foto: Per-Kristian Eriksen / NTB scanpix
Ole Kristian Furuseth råder Kristoffersen til å ikke bli for ivrig. Foto: Per-Kristian Eriksen / NTB scanpix

– Jeg ble litt for ivrig og trente for mye. Dette førte til operasjoner i knærne og ting ble aldri slik som det kanskje kunne ha vært. 

På spørsmål om hvilket tips han ville gitt stjerneskuddet, er Furuseth ikke i tvil. 

– Han må lytte til kroppen sin. Det er veldig viktig at han er nøye med restitusjon og ikke blir for ivrig. Det er moro å gjøre det bra og det er lett for å pushe litt for hardt. 

Men Furuseth har roen. Med leger og et medisinsk team som har mye kunnskap, tror han at stjerneskuddet er i gode hender. 

Tidenes beste? 

Odd Sørli (60), som fikk gjennombruddet sitt som 21-åring i 1975, kommer aldri til å glemme da han begynte å prestere. Han gleder seg over Kristoffersens gjennombrudd. Samtidig tror han at den unge nordmannen vil fortsette å prestere, selv om folk nå har fått øynene opp for han. 

Odd Sørli har stor tro på stjerneskuddet.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Odd Sørli har stor tro på stjerneskuddet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Jeg tror han er skrudd sammen på en slik måte at han kommer til å takle forventningspresset som nå ligger på han. Det viste han jo med bronsen under OL, da beviste han hva som bor i han. Han kommer til å ta dette året som inspirasjon, og vil være forberedt bedre enn noen gang neste sesong. 

Og Sørli har ingen tvil om at Henrik Kristoffersen vil bli Norges største stjerne i spesialslalåm. 

– Det tror jeg absolutt. Det vil kreve litt over fem verdenscupseiere. 

Redd for å bruke opp alle superlativene

TV 2s alpinekspert, Lars Elton Myhre, mener det Kristoffersen har gjort denne sesongen er helt ekstremt. 

TV 2s ekspert Lars Elton Myhre tror Kristoffersen blir en legende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TV 2s ekspert Lars Elton Myhre tror Kristoffersen blir en legende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er vanskelig å sammenligne dette med noen. Han har jo slått raskere gjennom enn noen andre har gjort før han, og i tillegg har han bare løpt opp på pallen og vunnet, sier Myhre. 

Eksperten vet vi kommer til å se mye mer til Henrik Kristoffersen i de kommende årene. 

– Det er skummelt å tenke på hvor god han kan bli. Han er fortsatt så ung og har fortsatt mye å gå på. Han kommer til å bli helt unik, og uansett kommer han til å være en legende når han er ferdig med denne sporten, understreker han. 

Myhre innrømmer at han er redd for å bruke opp alle superlativene og skryte den unge gutten opp i skyene allerede nå. 

– Jeg synes det er vanskelig å beskrive Henrik. Han kommer til å bli helt spinnvill, og skryter vi han for mye opp nå, har vi jo ikke noe mer å gå på, forklarer en lattermild Myhre. 

Ikke bli Aamodt eller Kjus

Myhre sier det er mange rundt Kristoffersen som snakker om at han kan bli den nye Aamodt eller Kjus. Det vil innebære at han må satse mer i fartsdisiplinene og bli en «all-rounder». Dette vil ikke Myhre høre noe om. 

– Det må han for guds skyld ikke gjøre. Han må holde seg i det sporet han er nå, hvor han kan kombinere slalåm og storslalåm. Hvis han skal strekke seg etter å bli en god utfor-kjører, vil det gjøre at han blir dårligere der han allerede er så god. 

Og sjansene til å vinne verdenscupen i slalåm, tror Myhre er til stede. 

– Det vil jo avhenge av om Felix Neureuther kjører ut, noe som fort kan skje. Jeg har trua på at han kommer til å vinne rennet, men det holder jo ikke at han vinner. De andre må kjøre ut eller komme et stykke bak også. 

Sesongens siste slalåmrenn begynner klokken 09.00 førstkommende søndag.