INNRØMMER TISSING: Ryan Lochte og Michael Phelps etter sølvet og gullet på 200 meter medley under OL i London. Under lekene innrømmet begge at de tisset i OL-bassenget. FOTO: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
INNRØMMER TISSING: Ryan Lochte og Michael Phelps etter sølvet og gullet på 200 meter medley under OL i London. Under lekene innrømmet begge at de tisset i OL-bassenget. FOTO: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

OL-heltenes bassengtissing skaper farlige gasser

– Kan skade lungene, hjertet og sentralnervesystemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svømmestjernene Ryan Lochte og Michael Phelps skapte sjokkbølger utenfor svømmemiljøet da de under OL i London avslørte at de tisser i bassenget. 

– Det er bare noe med å komme ned i klorvannet, du må automatisk tisse, sa Lochte.

Tidenes mestvinnende olympier, og lagkamerat på det amerikanske svømmelandslaget, Michael Phelps la heller ikke skjul på hans (u)vane med å late vannet i bassenget.

– Jeg tror alle tisser i bassenget. Det er en normal ting å gjøre for svømmere. Når vi er i vannet for to timer, så går vi ikke ut av det for å tisse, sa Phelps til the Telegraph.

Han satte sin lit til at kjemikaliene i bassenget skulle ordne opp.

– Klorin dreper det, så det er ikke så ille.

Flere uheldige bieffekter

Nye undersøkelser viser imidlertid at svømmekongen kan ta feil om sitt eget element, og at det likevel er grunn til bekymring.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Kinas Landbruksuniversitet og Purdue University og presentert av Discovery Magazine er det flere uheldig bieffekter av å tisse i bassenget enn man tidligere har trodd.

Selv om klorin dreper bakteriene reagerer det også med kjemikaliene i den menneskelige urinen og skaper skadelige gasser.

Vitenskapsmenn har lenge kjent til at urea, et stoff som finnes i urin, kombineres med klorin utløser det trikloramin nitrogen, en gifitig gass som kan forårsake akutt lungeskade, og som er grunnen til at mange svømmere blant annet pådrar seg astma.

Målinger gjort under svømmestevner har vist at forekomsten av denne gassen firedobles under et firedagers-arrangement.

FLIRER: Michael Phelps på vei opp av bassenget etter å ha vunnet OL-gull foran Ryan Lochte på 200 meter medley under lekene i London 2012. FOTO: AP Photo/Ben Curtis
FLIRER: Michael Phelps på vei opp av bassenget etter å ha vunnet OL-gull foran Ryan Lochte på 200 meter medley under lekene i London 2012. FOTO: AP Photo/Ben Curtis

– Skader lungene, hjertet og sentralnervesystemet

Den nye undersøkelsen har imidlertid avduket flere og tidligere ukjente problemer.

Når klorin reagerer med urinsyre forhøyer den ikke bare forekomsten av trikloramin nitrogen, men også for en annen farlig gass: cyanogen klorid.

– Dersom den inhaleres kan det skade lungene, hjertet og sentralnervesystemet, sier professor i anvendt kjemi ved Kinas Jordbruksuniversitet Li Jing.

Begge de to skadelige gassene har blitt linket til akutte og kroniske helseproblemer blant svømmere.

Forskere estimerer at 20 svømmere på trening fyller totalt to halvlitersglass med urin. Det vil ved normal klordosering medføre en stigning av cyanogen klorid-innholdet i hallen til det dobbelte av hva som er tilrådelig.

Unngå basseng med mange svømmere

Studien foreslår to måter å senke nivået av cyanogen klorid. Man kan øke klorinnholdet i bassenget, men det vil sannsynligvis føre til en økning av trikloramin nitrogen, noe som ikke er ønsket.

Li Jing har et bedre forslag:

– Svømmere kan forbedre bassengforholdene ved å bare ikke urinere i bassenget, sier han.

Mens du venter på det foreslår studiet å unngå områder som er «særlig utsatt for urinutslipp i basseng.» Det betyr basseng som brukes mye av barn, eller for den saks skyld konkurransesvømmere.

Helt kvitt urin i bassenget blir man imidlertid aldri skal man tro ekspertene.

– Hvis de ikke har vasket seg skikkelig før de går i bassenget, slipper de ut litt tarminnhold. Og selv om de har vasket seg, tisser nesten alle i bassenget ufrivillig. De legger ikke engang merke til det selv, sa Truls Krogh, tidligere direktør ved Folkehelseinstituttets avdeling for vannhygiene til TV 2 i fjor.

Dette er ifølge eksperten en helt naturlig kroppslig reaksjon som finner sted når kroppen senkes ned i vannet, men er nok ikke en så stor synder at det vil få så farlige konsekvenser som toppsvømmernes bevisste tissing i bassenget.