Stöckl: – Utøverne har ikke kunnskapen som skal til

Var beste hoppnasjon forrige sesong - nå går Norge mot sin dårligste plassering i nasjonscupen på 12 år.

– Jeg er ikke bekymret så lenge jeg vet hva problemet er - og det har jeg et klart bilde av.

Det sier treneren for det norske hopplandslaget, Alexander Stöckl, på tampen av en sesong som i beste fall kan karakteriseres som middelmådig. 

Østerrikerens tredje sesong som landslagssjef ligger an til å bli hans klart dårligste så langt. To verdenscupseire, syv pallplasser totalt, én OL-medalje og en nasjonscupplassering som ser ut til å bli den dårligste siden 2002 er fasiten - ikke akkurat det mange hadde forventet etter en 2012-2013-sesong som ga 18 pallplasseringer og så Norge trone øverst på nasjonscuplisten.

Se reportasjen i videovinduet over!

– De mangler litt kunnskap
– Nei, det (tallene, journ.anm.) ser ikke bra ut. Vi er selvfølgelig ikke fornøyd med det som har skjedd i år, sier Stöckl til TV 2, og fortsetter:

– I fjor hadde vi en fantastisk sesong - mye bedre enn forventet. I år har sesongen vært mye dårligere enn forventet, men jeg føler at utøverne våre er på nesten samme nivå. Jeg er ikke bekymret så lenge jeg vet hva vi har gjort feil, og jeg sitter med følelsen av at jeg vet hva vi må jobbe med. 

Anders Bardal er den eneste av de norske med seier og pallplass i årets sesong - ifølge Stöckl må flere gjøre som 32-åringen om de skal kunne hevde seg i verdenseliten.

– Vi klarer ikke å utvikle utøverne til å bli selvstendige nok, og de mangler litt kunnskap. Vi må gi de mer kunnskap om skihopping, om teknikk, om fysisk trening... om alt de må gjøre. For vi ser at dersom en utøver er selvstendig, som Anders Bardal er, at han klarer å prestere på et høyt nivå selv om han har minst antall timer sammen med en trener i bakken eller i en hall. Han styrer treningen selv. Vi har flere utøvere som jeg tror vi instruerer for mye i stedet for å «coache», forteller han.

– Jeg ser at det kanskje ikke var så lurt
En av hopperne som har variert mye i prestasjonene er Anders Fannemel.

22-åringen har gått fra det helt store til det gjennomsnittlige i vinter, og har fått beskjed om at endringer må til inn imot neste sesong.

– Jeg har fått beskjed om å være mer selvstendig i treningsarbeidet. Jeg gjør stort sett mine egne valg hele tiden, men i sommer «fulgte jeg strømmen» litt for mye. Jeg har vært med på alt i hele år, og jeg ser nå i ettertid at det kanskje ikke har vært så lurt, sier honndølingen.

Anders Jacobsen har på sin side fått mye av sesongen ødelagt av en skade, men er enig i at laginnsatsen ikke har vært god nok.

– Det har vært altfor tynt bak Bardal. Det har kanskje blitt litt for mye - vi har forsøkt alt for hardt. Ofte er det normale godt nok, så kanskje det er løsninga før neste sesong: å jobbe mer med det normale og at utøverne kanskje er litt mer selvstendige, sier han.

– De må være mer offensive mot oss
TV 2s hoppekspert, Kjetil Strandbråten, er langt på vei enig med Stöckl, og håper nå at ledelsen er villig til å ta tak.

– Det er nok litt mangel på nysgjerrighet og ydmyket som gjør at man ikke har utviklet laget videre. Det har jo ikke bare vært en stagnasjon, men også en tilbakegang i norsk hoppsport denne sesongen. De kan løse det, men det må være vilje til å gjøre endringer, mener den tidligere assistenttreneren på det norske laget.

På spørsmål om hva som konkret må gjøres annerledes neste sesong, kommer Stöckl med en tydelig oppfordring til sine utøvere.

– De må være mer åpne og mer offensive mot oss trenere. De må ikke bare si «ja, det skal jeg gjøre» hvis de får beskjed om hva de skal trene, men også spørre «hvorfor», avslutter østerrikeren.